Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

NOSKAIDRO: Tev nav ienācis prātā, kāpēc Rīgu sauc par Rīgu?

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

2.lapa

Visnotaļ krāšņa ir Sarkandaugavas nosaukuma izcelsme. Sākotnēji šādi tika saukts Daugavas atzars, bet pēc tam tai par godu tika nosaukta visa apkaime.

Agrāk Sarkandaugava stiepās līdz pat pašreizējai Rīgas 1. slimnīcas teritorijai Bruņinieku ielā. Toreiz kuģi tika būvēti no koka un ziemas tie pavadīja šajā atzarā - “stāvēja reidā”. Tāpēc, kā skaidro valodnieki, upi augšvācu valodā tā arī sauca - Rheyde Düna (“Reidu Daugava”). Paplašinoties pilsētai, upi pakāpeniski sāka aizbērt, savukārt nosaukums Rheyde Düna ar laiku sāka skanēt kā Rothe Düna - Sarkandaugava /Красная Двина. Latviešu un krievu valodās šis nosaukums saistās tieši ar krāsas nosaukumu.

Tas, ka nosaukumā figurē sarkanā krāsa - asiņu krāsa - ir arī kalpojis par tautas nostāstu avotu. Padomju laikos nosaukums tika saistīts ar sarkanajiem karogiem: galu galā šajā strādnieku rajonā darba ļaudis aktīvi atbalstīja 1905. gada revolūciju. Mūsdienās gidi tūristiem stāsta romantisku šausmu stāstu - iespējams, ka upi tā sauc tāpēc, ka viduslaikos tajā slīcinātas raganas. Bet, ja runājam tieši par nosaukuma izcelsmi, ļaunajiem spēkiem ar to nav nekāda sakara.

Kaut gan tas, ka raganas tika slīcinātas, ir fakts. Pēc tam upe kļuvusi arvien seklāka un liela tās teritorija tika aizbērta. Kaut gan ilgdzīvotāji stāsta, kā vēl 1950-to gadu sākumā pretī bijušajai vācu klīnikai “Rothenberg” attekā varējuši peldējušies un ķert zivis.

Avots: Riga.lv