Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Kultūras pieminekļu īpašnieki novērtējuši pašvaldības stimulu

VĒLAS ATJAUNOT. Rīgas domē šonedēļ tika rīkots seminārs, kurā piedalījās ap 80 namīpašnieku, kurus interesēja informācija par Rīgas pašvaldības līdzfinansējumu kultūras pieminekļu restaurācijai vai atjaunošanai 2017. gadā © Rīgas domes publicitātes foto

Rīgas domes līdzfinansējums kultūras pieminekļu atjaunošanai ir nesis rezultātus – pērn 47 pieteikumi tika atzīti par konkursam atbilstošiem, bet šogad pašvaldības rīkotajā seminārā piedalījās apmēram 80 namīpašnieku. Interesentiem pieteikumi līdzfinansējuma saņemšanai jāiesniedz līdz 3. martam.

Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs uzskata, ka šogad uz semināru bija ieradušies ieinteresēti cilvēki - par to liecināja konkrēti jautājumi pašvaldības, Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas un Latvijas Restauratoru biedrības pārstāvjiem. Pēc informācijas bija nākuši arī dzīvokļu īpašnieki, tas nozīmē, ka ir iespēja apvienot daudzdzīvokļu ēku dzīvokļu īpašniekus. Jau aizvadītajā gadā, kad konkurss tika rīkots pirmo reizi, dzīvokļu īpašnieku atsaucība izrādījās necerēti liela. Šogad Rīgas pašvaldība piedāvā iespēju konkursam kopīgi iesniegt projektu vairākiem iesniedzējiem, kuru īpašumā esošie kultūras pieminekļi vai ēkas atrodas blakus. Par šādu kaimiņu atbalsta programmu esot ieinteresējušies, piemēram, Līvu laukumā esošo ēku īpašnieki.

O. Burovs stāsta, ka semināra dalībnieki interesējās arī par nekustamā īpašuma nodokļa atlaidēm atjaunotam īpašumam, tātad namīpašnieki vai dzīvokļu īpašnieki skata ēkas vai tās elementu atjaunošanu kontekstā ar nodokļu politiku, un tas ir viens no veidiem, kā veicināt ēku sakārtošanu. «Bija ļoti profesionāla saruna,» konstatē O. Burovs.

Rīgas pašvaldība izsludinātajā konkursā par pieteikšanos līdzfinansējuma saņemšanai kultūras pieminekļu restaurācijai ir iespēja saņemt pašvaldības līdzfinansējumu ēkas atjaunošanas vai restaurācijas darbiem 50 procentu apmērā, bet ne vairāk kā 14 000 eiro kultūras pieminekļa saglabāšanai, kā arī ne vairāk kā 5000 eiro ēkas elementu atjaunošanai vai restaurācijai. Konkursa pieteikumus izvērtēs Rīgas domes Vidi degradējošu būvju komisija, pieņemot lēmumu par finansējuma piešķiršanu, taču tas īpašniekam tiks piešķirts tikai pēc būvdarbu pabeigšanas un to pieņemšanas. Līdzfinansējuma piešķiršanu administrēs Rīgas domes Īpašuma departaments. Šogad pašvaldība šim mērķim ir paredzējusi 600 000 eiro finansējumu.

Pērn konkursam pieteicās 55 pretendenti, no kuriem 47 projektus komisija atzina par atbilstošiem konkursa kritērijiem. Pirmajā konkursa gadā namīpašnieku interese par konkursu bija tik liela, ka Rīgas dome piešķīra papildu finansējumu - 160 000 eiro. Kopumā pašvaldības līdzfinansējums kultūras pieminekļu atjaunošanai 2016. gadā bija 460 000 eiro.