Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

ASTROLOĢES REDZĒJUMS. Rīgas pils Baltās zāles lāsts

GLĀBŠANA. Vakar turpinājās ūdens savākšana un tika konstatēts, ka daļa ūdens sasūkusies akmensvates slānī starp bēniņiem un zāles griestiem. Nedēļas laikā tiks apzināti bojājumu apjomi un nepieciešamie remontdarbi, un tam vajadzīgā summa © F64

Rīgas pilī atkal cietusi atjaunotā greznā Baltā zāle – šoreiz trešdaļa telpas griestu noplūdinātas ar ūdeni. 2013. gada jūnijā ugunsgrēkā cietušās Baltās zāles postījumu apmērs bija nesalīdzināmi lielāks, tās pārsegums bija pilnībā sadedzis, liesmas dzēšot, telpa salieta ar ūdeni.

Tagad tiek gaidīti ekspertu atzinumi, kāpēc svētdien, 8. janvārī, tika sabojāti Baltās zāles un dažu administrācijas telpu griesti, bet sākotnējā informācija liecina, ka applūšanu izraisīja salūzis ūdens filtrs ventilācijas kameras mitrināšanas sistēmā. Aptuveni nedēļas laikā plānots veikt ekspertīzi, lai noteiktu, kāpēc Rīgas pilī salūza ūdens filtrs.

Vakar turpinājās ūdens savākšana, konstatēts, ka daļa ūdens sasūkusies akmensvates slānī starp bēniņiem un zāles griestiem. Vēl tiek apzināti bojājumu apjomi un nepieciešamie remontdarbi. Vakar preses konferencē VAS Valsts nekustamie īpašumi valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Tols informēja, ka ekspertīzē tiks pārbaudīti arī citi līdzīgie pilī esošie ūdens filtri, lai pārliecinātos, ka tiem nav bojājumu. Visa ventilācijas sistēma un filtrs atradās pils bēniņos, kas nav apkurināmi. Sistēma ir siltumizolēta, un apkārt filtram ir sildelementa vads, kuram nevajadzētu pieļaut filtra sasalšanu.

Pētot informāciju par ugunsgrēku un tagad - applūšanu, var pieļaut, ka abos gadījumos ķibeles notikušas ar ventilācijas sistēmu. Iepriekš izskanēja versija, ka ugunsgrēks izcēlies pēc tam, kad, zāģējot ventilācijas cauruli, 2013. gada 20. jūnijā kāda dzirkstele iesprukusi materiālos un aizsvilinājusi pils bēniņus un jumtu. Rīgas pils ugunsgrēka krimināllieta vēl nav iztiesāta. 2014. gada jūnijā policija lietu nodeva prokuratūrai kriminālvajāšanas sākšanai, bet 10. oktobrī prokuratūra lietu nodeva tiesai, apsūdzot trīs personas. Ugunsgrēka dēļ tika aizkavēta Rīgas pils rekonstrukcija un Valsts prezidents savās darba telpās atgriezās ar aptuveni gadu ilgu kavēšanos. Uguns nopostīja kopumā 3200 kvadrātmetru, tika sabojāta arī Svētku zāle un citas pils austrumu spārna telpas. Pēcāk nerimās kašķēšanās ap pagaidu jumtu - vai tas ir bijis kvalitatīvs, vai izturēs ziemu u. tml.

M. Tols vakar sacīja, ka pašlaik nevar pateikt, cik ilgu laiku prasīs Baltās zāles savešana kārtībā. Pils apdrošinātāji ir informēti par apdrošināšanas gadījumu, un viņi novērtēs situāciju. Valsts prezidenta kancelejas darbu plūdi pils bēniņos neietekmēs. Grūti pateikt, kura Rīgas pils telpa ir visgreznākā un skaistākā, bet Baltā zāle noteikti ir viena no tām. Ugunsgrēks šo telpu izpostīja līdz nepazīšanai, taču vienlaikus atklāja vērtības, par kuru esamību nebija ne jausmas. Piemēram, liesmu sabojātās lustras restaurējot, atklājās, ka tās bijušas zeltītas, bet dārgmetāla kārtu apslēpa bronzas krāsojums. Baltās zāles restaurācijai izmantoti 100 grami zelta, ar kuriem apzeltīti 100 kvadrātmetri.

***

VIEDOKLIS

Sertificēta astroloģe Guna KĀRKLIŅA:

- Dienā, kad applūda Rīgas pils Baltā zāle, planēta Merkurs, kas astroloģijā atbild arī par atsevišķām tehniskām lietām, atradās sliktā pozīcijā - tā dēvētajā retrogrādajā stāvoklī. Šādi periodi trīs nedēļu ilgumā atkārtojas apmēram trīs reizes gadā, un tad ļoti bieži par sevi manīt liek dažādas tehniskas problēmas. Turklāt šajā periodā tehniskā planēta Marss veido sliktu kombināciju ar citu tehnisko planētu - Saturnu - un atrodas Zivju zīmē, kas norāda, ka problēmas pastiprināti var saistīties tieši ar ūdens tēmām. Tā gan ir tāda konstatācija post factum, jo astroloģija labi norāda uz iespējamiem riskiem, taču astrologi nav gaišreģi. Vienkārši periodos, kad ir saspringtas planētu kombinācijas, kā īlens no maisa izlien dažādas problēmas un arīdzan nesakārtotas lietas. Apskatot astroloģisko karti tam brīdim, kad atjaunotā pils tika nodota ekspluatācijā, redzamas arī dažas negantas planētu kombinācijas, kas norāda uz iespējamām tehniskām problēmām. Ja kaut kas tiek darīts šādos periodos, jābūt maksimāli akurātiem un ļoti atbildīgi jāattiecas pret darbu kvalitāti.