Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Lielie kapi darījuma priekšvakarā

PAR UN PRET. Lielo kapu draugu aktīvists Andris Gobiņš (no kreisās) apmeklē visus pasākumus, kuros tiek spriests par Lielajiem kapiem. Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs vakar informēja, ka pašvaldība par Lielo kapu zemi maksās 1,52 eiro kvadrātmetrā © F64

Ir nosaukta summa, kādu Rīgas dome samaksās Latvijas Evaņģēliski luteriskajai baznīcai (LELB) par Lielo kapu teritoriju, – 372 000 eiro.

Tā ir tirgus vērtība. No pašvaldības un nodokļu maksātāju viedokļa šis darījums ir daudz izdevīgāks nekā sarunas pirms vairākiem gadiem, kad baznīca vēlējās divarpus miljonus latu vai, pārrēķinot eiro, vairāk nekā trīsarpus miljonus. Tāda tolaik bijusi šī zemes gabala kadastrālā vērtība. Pašlaik tirgus vērtība tikai par 30 000 eiro pārsniedzot kadastrālo vērtību.

Vakar Rīgas domē Sabiedrības vajadzībām nepieciešamo nekustamo īpašumu atsavināšanas komisijas slēgtā sēde izskatīja jautājumu par Lielo kapu teritorijas atlīdzības noteikšanu un 26 hektārus liela zemes gabala atpirkšanu no LELB. Pašvaldības Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs skaidroja, ka atsevišķi zemes gabali, kas atrodas zem divām baznīcu ēkām Lielo kapu teritorijā un zem draudzei piederošām būvēm, tiks nodalīti un paliks LELB īpašumā, lai neveidotos dalīts īpašums, kad zeme pieder vienam, bet ēkas, tajā skaitā dievnami, citam.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks sacīja, ka Lielo kapu teritoriju atpirks, savukārt Imantā LELB tiks rezervēts zemes gabals dievnama būvniecībai. Turpmāk Lielo kapu teritoriju kops un uzturēs SIA Rīgas meži, tāpat kā pārējos Rīgas dārzus un parkus. Šo teritoriju plānots sakārtot līdz Latvijas simtgadei. «Lielie kapi tiks sakopti tuvāko divu trīs gadu laikā,» solīja A. Ameriks. Pēc pašreizējām aplēsēm, pašvaldībai Lielo kapu uzturēšanas izmaksas gadā būtu ap 100 000 eiro. Rīgas pieminekļu aģentūra veiks vēsturisko pieminekļu izpēti un attīstīs vēsturisko vērtību saglabāšanu Lielajos kapos.

O. Burovs informēja, ka Lielo kapu īpašums tiks atpirkts par 1,52 eiro kvadrātmetrā. Daļu summas Rīgas dome samaksās nākamā gada sākumā. Ar LELB vēl jāvienojas par nepieciešamā zemes gabala lielumu dievnama būvniecībai, jo diez vai baznīcas ēkai vajadzēs vairāk nekā 4000 kvadrātmetru, cik liels ir zemes gabals Imantā. Tiks spriests arī par to, vai LELB šo zemi nomās vai tas būs maiņas darījums pret līdzvērtīgu nekustamo īpašumu, vai arī tiks slēgts patapinājuma līgums uz 50 gadiem, taču tas nebūs dāvinājums.

LELB virsvaldes sekretārs Romāns Ganiņš sacīja, ka vienošanās ar Rīgas domi nav precedents, Latvijā draudzes ir atdevušas savas kapsētas pašvaldībām. Par to, kāpēc tieši šogad šis jautājums izkustējies no ieilguša nulles punkta, viņš atbildēja izvairīgi - nemaz tik ātri viss neesot noticis, ja vērtējot sarunu ilgumu kopumā. «Baznīcai ir svarīgi atrisināt šo jautājumu,» noteica R. Ganiņš. A. Ameriks uzsvēra, ka Lielo kapu pārņemšana pašvaldības īpašumā nav saistīta ar tā dēvēto kapu tramvaju. Neatkarīgā ir rakstījusi par Skanstes tramvaja projektu, kurā paredzēts iegūt Eiropas fondu līdzekļus, lai izbūvētu tramvaja līniju pa Senču ielu - gar Lielajiem kapiem. Domubiedru grupa Lielo kapu draugi joprojām ir nobažījušies par to, ka tramvajs brauks nevis gar Lielajiem kapiem, bet to teritorijā. A. Ameriks gan lika noprast, ka pašvaldība nevēlas eskalēt konfliktu starp domi un «atsevišķām sabiedriskajām organizācijām».