Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Uzlabo Rīgas elektroapgādes drošību un kvalitāti

© Karte

A/s Sadales tīkls Rīgas pilsētā mērķtiecīgi atjauno un uzlabo elektrotīklu, paaugstinot gan pilsētas iedzīvotāju, gan uzņēmumu elektroapgādes drošību un kvalitāti.

Pilsēta mainās, elektrotīklam jāmainās līdzi

Vēsturiski Rīgas elektrotīkls ir veidojies no 19. gadsimta beigām. Joprojām 43% no Rīgas elektrotīkla ir «padomju laika mantojums», kas vairs neatbilst ne klientu vajadzībām un prasībām pēc kvalitatīvas elektroenerģijas piegādes, ne arī iedzīvotāju apdzīvotības blīvumam un elektroenerģijas patēriņa apjomam. Pilsēta mainās - tur, kur kādreiz bija ražotnes un rūpnīcas, šobrīd vairs ir tikai tukšas ēkas, bet kādreizējo piepilsētas pļavu vietā tagad ir plaši jauno projektu ciemati vai arī attīstījusies uzņēmējdarbība. Tāpēc, veicot elektroapgādes sistēmas atjaunošanu, darbi tiek veikti plānveidīgi, ņemot vērā gan elektrotīkla tehnisko stāvokli un kalpošanas laiku, gan pilsētas un uzņēmējdarbības attīstības tendences. Tas, cik apjomīgs un efektīvs darbs tiek ieguldīts elektrotīkla pārbūvē šodien, noteiks, kāda būs elektroapgādes kvalitāte un izmaksas turpmākajos 30 līdz 50 gados - tas ir laiks, kādu vidēji kalpo elektrotīkla elementi.

Šogad Rīgā elektroapgādes uzņēmums 20 km garumā kopumā plāno atjaunot vidējā sprieguma 10 kV (kilovoltu) kabeļu līnijas; 33 km garumā izbūvēt jaunas zemsprieguma 0,4 kV kabeļu līnijas, kā arī rekonstruēt esošās vai izbūvēt jaunas 26 transformatoru apakšstacijas. Elektrotīkla attīstībā ieguldot vairāk nekā 12,9 miljonus eiro, elektroapgādes drošība un kvalitāte uzlabosies vairāk nekā 85 tūkstošiem a/s Sadales tīkls klientu.

Veicina pilsētas un uzņēmējdarbības attīstību

Rīgas iedzīvotāju elektroapgādes uzlabošanai iepriekšējos gados ir realizēti nozīmīgi elektrotīkla atjaunošanas un rekonstrukcijas projekti, un šogad darbs turpinās. Viena no svarīgākajām elektroapgādes sastāvdaļām ir apakšstacijas, tāpēc to rekonstrukcija dod iespēju pie elektrotīkla pieslēgt jaunus elektroenerģijas lietotājus. Arī līdz šim apakšstaciju atjaunošanai a/s Sadales tīkls pievērsa pastiprinātu uzmanību - plānveidīgi ir veikta 110/10 kV apakšstaciju Torņakalns, Bastejkalns, Iļģuciems, Šķirotava, Imanta, Bolderāja I, Krasts, Salamandra rekonstrukcija, bet 2013. gadā noslēgusies jaunas apakšstacijas Mežaparks izbūve. Savukārt sadales punktu rekonstrukcija noslēgusies Daugavgrīvā, Teikā, Ķengaragā un Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas rajonā. Šogad apakšstaciju un sadales punktu atjaunošanas darbs turpinās un ir uzsākta apakšstacijas Grīziņkalns un Centrālā, kas atrodas Lāčplēša ielā, rekonstrukcija, kā arī tehniskā projekta izstrāde apakšstacijas Bišuciems rekonstrukcijai. Savukārt sadales punktu pārbūve norisinās Dzelzavas, Varavīksnes, A. Saharova ielās un Anniņmuižas bulvārī, uzlabojot elektroapgādi Imantas un Pļavnieku iedzīvotājiem. Rīgas attīstībai nozīmīgs projekts ir jaunas apakšstacijas uzsākšana Skanstes ielas apkaimē, kas tiek veikta sadarbībā ar a/s Augstsprieguma tīkls. Ņemot vērā Rīgas pilsētas attīstības ieceres, šajā pilsētas daļā nākotnē būs nepieciešamas papildu elektroapgādes jaudas un jauni pieslēgumi elektrotīklam. Tikpat nozīmīgs projekts ir jaunas apakšstacijas Stīpnieki izbūve Mārupē, lidostas Rīga apkārtnē. Vērtējot teritorijas nākotnes attīstības plānu, šajā vietā būs nepieciešami papildu elektroapgādes pieslēgumi un lielas jaudas elektrolīnijas, kas veicinās būvniecības un uzņēmējdarbības attīstību.

Tīklu pārbūve norit saskaņā ar Rīgas domes projektiem

Plānojot elektrotīkla rekonstrukcijas darbus, ļoti liela nozīme ir sekmīgai sadarbībai ar pilsētas pašvaldību. Lai elektrotīkla atjaunošanas process būtu efektīvs un saimnieciski pamatots, par plānotajiem elektrotīkla rekonstrukcijas darbiem a/s Sadales tīkls regulāri informē Rīgas pašvaldības uzņēmumus un organizācijas. Iespēju robežās elektrotīkla rekonstrukcija vairākās pilsētas ielās tiek veikta vienlaikus ar pašvaldības plānotajiem ielu un pilsētas infrastruktūras uzlabošanas darbiem. Piemēram, pērn ir uzsākta 10 kV kabeļu līniju nomaiņa Buru, Laivu, Mūkusalas ielu, Salu tilta un Zaķusalas krastmalas rajonā, kas pielāgota Salu tilta rekonstrukcijas darbiem. Tikpat veiksmīgi a/s Sadales tīkls un Rīgas domes Satiksmes departaments realizē savus projektus Lāčplēša ielā, kur vienlaikus ar Lāčplēša ielas seguma nomaiņu, a/s Sadales tīkls veic rezerves kabeļu cauruļu ieguldīšanu, jo līdz 2020. gadam šajā pilsētas daļā ir plānots realizēt vairākus elektrotīkla rekonstrukcijas projektus, kuru laikā tiks izbūvētas jaunas kabeļu līnijas, kas Lāčplēša ielu šķērsos 22 vietās. Lai nākotnē rekonstrukcijas darbu laikā nebojātu ielas segumu, a/s Sadales tīkls paralēli ielas rekonstrukcijas darbiem veic rezerves cauruļu ieguldīšanu elektrotīkla izbūvei. Labas sadarbības prakse ļauj gan pašvaldībai, gan elektroapgādes uzņēmumam efektīvāk izmantot investīcijām paredzētos līdzekļus, veicinot pilsētas attīstību un iedzīvotāju labklājību.

Atjauno elektrotīklu pilsētas vēsturiskajā centrā

Rīgas teritorijā lielākais darbs tiek veikts un arī nākamajos gados turpināsies pilsētas vēsturiskajā centrā, kur ekspluatācijā ir saglabājies pagājušā gadsimta sākumā izbūvētais 3x220 V sistēmas elektrotīkls. Nodrošinot elektroapgādi vairāk nekā 32 000 lietotāju, tā sākotnējais kopgarums bija 192 km. Rīgas vēsturiskajā centrā elektrotīkls lielākoties ir izbūvēts 20. gadsimta 30. gados, tāpēc tā uzturēšanai uzņēmumam ir nepieciešamas īpašas iekārtas un elektroietaises. Vienlaikus tīkla tehniskais stāvoklis apgrūtina jaunu elektrotīkla pieslēgumu izbūvi un lietotāju iespējas izmantot mūsdienīgas iekārtas, kā arī nav iespējama viedo skaitītāju uzstādīšana. Kopš 2014. gada vēsturiskais elektrotīkls pakāpeniski tiek pārveidots par mūsdienīgu 0,4 kV sprieguma tīklu. Jāatzīmē - lai lietotāji pilnībā spētu izmantot kvalitatīvu un mūsdienu prasībām atbilstošu elektroenerģiju un paaugstinātu savu īpašumu energoefektivitāti, liela nozīme ir ēku iekšējo elektrotīklu sakārtošanai atbilstoši mūsdienīgam spriegumam. Lielākajā daļā denacionalizēto vai privatizēto namu elektroinstalācija ir saglabājusies no pagājušā gadsimta, kas sākotnēji paredzēts vien apgaismojuma nodrošināšanai dzīvokļos. Pēc tā pārbūves lietotājiem uzlabosies elektroapgādes drošība un sprieguma kvalitāte, it īpaši tajās pilsētas daļās, kur elektrotīkls ir pārslogots. Vienlaikus a/s Sadales tīkls spēs nodrošināt pieslēgumu jaudas atbilstoši klientu vajadzībām. Līdz šā gada beigām jau vairāk nekā desmit tūkstošiem klientu elektroapgāde pilsētas vēsturiskajā centrā tiks nodrošināta no 0,4 kV sprieguma tīkla. Līdz ar to jaunajiem klientiem būs iespēja ierīkot jaunus pieslēgumus ar zemākām pieslēguma ierīkošanas izmaksām un samazināsies arī elektroenerģijas zudumi, ko izraisa savu laiku nokalpojušas elektrolīnijas. Paredzēts, ka vēsturiskā elektrotīkla pārbūve turpināsies arī nākamos desmit gadus.

Aicina sadarboties visus klientus

Lai elektrotīkla pārbūve noritētu veiksmīgi, a/s Sadales tīkls savlaikus informē lietotājus par plānoto elektrotīkla rekonstrukciju, kas skars konkrēto īpašumu, un kopā ar projektētājiem tiekas ar lietotājiem, lai skaidrotu rekonstrukcijas nepieciešamību un tās ieguvumus. Plānojot elektrotīkla rekonstrukciju īpašumos, kuri vēsturiski ir veidojušies kā kopīpašumi un kuros elektrotīkla izbūves projekts jāsaskaņo ar vairākiem desmitiem īpašnieku, liela nozīme ir savstarpējai komunikācijai. Projektu plānošanas un saskaņošanas laikā nereti veidojas situācijas, kuru ietvaros plānoto elektrotīkla rekonstrukciju nav iespējams veikt, jo kāds no kopīpašniekiem atrodas ārzemēs, bet kāds cits nevēlas, lai viņa īpašumu šķērso elektrolīnija. Šādos gadījumos cieš tie klienti, kuriem elektrotīkla rekonstrukcija ir nepieciešama dzīves komforta paaugstināšanai vai uzņēmējdarbības attīstībai. Ne vienmēr uzņēmumam ir iespēja savas elektroiekārtas izvietot tajās vietās, kur no elektrotīklu attīstības un ekspluatācijas viedokļa kabeļu līniju trases atrastos optimālākajās vietās un būtu visērtāk pieejamas uzņēmuma operatīvajam personālam. Tomēr, lai novērstu domstarpības un elektrotīkla atjaunošanas process noritētu veiksmīgi, a/s Sadales tīkls meklē risinājumus, kas dotu iespēju uzņēmumam realizēt visus plānotos projektus un paātrinātu projektu saskaņošanas procesu, jo pēc elektrotīkla pārbūves ieguvējs būs ikviens elektroenerģijas lietotājs.

Šogad elektrotīkla rekonstrukcijas darbi norisinās teju visos Rīgas priekšpilsētu rajonos, tostarp apjomīgākie projekti tiek realizēti Juglā, Brasā un Grīziņkalnā. Elektrolīniju pārbūve šogad tiek veikta Akas, Alauksta, Alberta, Alksnāja, Andreja Pumpura, Andreja Saharova, Anniņmuižas bulvārī, Antonijas, Aleksandra Čaka, Aristida Briāna, Avotu, Brīvības ielās un Brīvības gatvē, Bruņinieku, Buru, Citadeles, Dārzaugļu, Dzirnavu, Dzelzavas, Eksporta, Elizabetes, Elku, Emiļa Melngaiļa, Ērgļu, Ēveles, Friča Brīvzemnieka, Ģertrūdes, Hospitāļu, Ieroču, Indrānu, Jēkaba, Jura Alunāna, Kareivju, Kazarmu, Krišjāņa Barona, Krišjāņa Valdemāra, Klijānu, Laboratorijas, Laivu, Lejas, Lāčplēša, Matīsa, Mārkalnes, Miera, Muitas, Murjāņu, Mūkusalas, Pērnavas, Pētersalas, Pērses ielās, Republikas laukumā, Rūdolfa, Rūpniecības, Salamandras, Sapieru, Senču, Silciema, Sporta, Stabu, Šarlotes, Šmerļa, Tallinas, Tērbatas, Upes, Ūnijas, Valmieras, Vangažu, Varavīksnes, Vecpilsētas ielās, Zaķusalas krastmalā, Zaļās, Zaubes, Zemitāna, Zvaigžņu ielās. Arī turpmākajos gados a/s Sadales tīkls turpinās realizēt apjomīgus elektrotīkla atjaunošanas un uzlabošanas projektus, lai paaugstinātu sniegto pakalpojumu kvalitāti Rīgas iedzīvotājiem.

UZZIŅAI

Kopumā tiek izmantota Rīgā izbūvētā elektroapgādes infrastruktūra: 28 110/10 kV apakšstacijas, kas nodrošina saiti ar elektroenerģijas pārvades tīklu; 3383 10/0,4 kV transformatoru apakšstacijas, 2434 km vidējā sprieguma elektrolīnijas, no kurām vairāk nekā 99% ir izbūvētas drošā kabeļu risinājumā, un aptuveni 2783 km zemsprieguma elektrolīnijas, no tām 92% ir kabeļu līnijas, a/s Sadales tīkls elektroenerģijas piegādi Rīgā nodrošina vairāk nekā 330 tūkstošiem objektu, kuros izmanto 35% no kopējā valsts elektroenerģijas patēriņa.

*

Informācija sagatavota sadarbībā ar a/s Sadales tīkls