Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Fotoizstādē atklāj Centrāltirgu laikmetu griežos

© F64

Līdz 29. septembrim Rīgas Centrāltirgus Sakņu paviljonā apskatāma fotoizstāde, kas ļauj ielūkoties Centrāltirgus pirmsākumos un, izlīkumojot vēstures takas, aizved līdz pat mūsdienām, apliecinot Centrāltirgus unikālo vērtību gan Rīgā, gan Latvijā un Eiropā, gan pasaulē.

“Fotoizstāde ir kā ieskaņa Latvijas simtgadei, ļaujot ieskatīties gadu gaitā notikušajās pārmaiņās,” stāsta Rīgas Centrāltirgus valdes loceklis Andris Morozovs, piebilstot, ka arī domājot par Centrāltirgus attīstības vīzijām, netiks pazaudēts Centrāltirgus krāšņums un enerģija, kas šo vietu padara par galvaspilsētas vienu no svarīgākajām artērijām.

Izstādē Centrāltirgus. Iesakņojies ir aplūkojamas no Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja krājuma iegūtās vēstures foto liecības un mūslaiku tirgus dzīves kadri fotogrāfa Jāņa Saliņa skatījumā, ļaujot pamanīt un novērtēt vairāku desmitgažu gaitā pieredzētās pārmaiņas tirgū un tuvākajā apkārtnē.

Izstādes gatavošanas process no jauna apliecināja, ka Rīgas Centrāltirgus sakņu šķetināšana ir pilna aizraujošiem atklājumiem un interesantām laikmeta liecībām. Jau tirgus būvniecība ir intereses vērta. Piecos tirgus paviljonos pārdzimuši Pirmā pasaules kara vācu armijas gaisa kuģu - cepelīnu - angāri, bet svinīgajā Centrāltirgus atklāšanā piedalījušies valstsvīri, pilsētas vadības pārstāvji un pat Valsts prezidents Alberts Kviesis ar kundzi, pretstatā vecajam Daugavmalas tirgum, kur pirkumus veica vien trūcīgi ļaudis un turīgo pilsētnieku ķēkšas.

Lai izstādes apmeklētājiem sniegtu plašāku ieskatu Centrāltirgus vēsturē, līdztekus fotogrāfijām izstādes apmeklētājiem piedāvāts arī svarīgāko un interesantāko vēstures faktu izklāsts.

Turklāt, vērojot fotogrāfijas, informāciju ir iespējams noklausīties savos viedtālruņos, izmantojot īpaši šai izstādei izveidoto audiogidu. Informācija sagatavota latviešu, angļu un krievu valodā, tādēļ ir pieejama gan vietējiem iedzīvotājiem, gan ārvalstu viesiem, kas ik gadu arvien kuplākā skaitā ierodas iepazīt Eiropas plašāko atklāto tirgu.