Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Aktīvākie rīdzinieki saņems pašvaldības naudu

© Scanpix

Pirmo reizi Rīgā tiek izsludināts konkurss Rīgas apkaimju iedzīvotāju aktivitātes un līdzdalības veicināšanai. Šogad plānots konkursu vēl vienu reizi izsludināt oktobrī, bet turpmāk – četras reizes gadā. Konkursa kopējais pieejamais finansējums ir 20 000 eiro.

Pērn notika Rīgas apkaimju forums, bet šā gada konkurss ir foruma turpinājums - Rīgas dome iecerējusi regulāri atbalstīt iedzīvotājus, kuri labiekārto savus pagalmus, rīko sporta spēles un veido apkaimes tradīcijas, kā arī citādi veicina piederības izjūtu noteiktai apkaimei. Tādējādi pašvaldība cer aktivizēt apkaimju kustību kā vienu no iedzīvotāju pašorganizācijas veidiem, lai aizstāvētu vietējo iedzīvotāju intereses, izzinātu iedzīvotāju problēmas un meklētu risinājumus savstarpējā iedzīvotāju un pašvaldības sadarbībā, nodrošinot iedzīvotāju personisko līdzdalību dzīves vides uzlabošanā.

Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamenta Projektu un sabiedrības integrācijas nodaļas projektu vadītāja Ilze Meilande stāsta, ka no 58 galvaspilsētas apkaimēm vairākas, piemēram, Sarkandaugavā un Vecmīlgrāvī, ir ļoti aktīvas, bet citām, iespējams, vajadzīga ierosme, grūdiens, lai sāktu darboties. Pēc Rīgas apkaimju foruma kļuva skaidrs, ka rīdzinieku vēlmju un ideju īstenošanai nepieciešams pašvaldības atbalsts, turklāt regulārs.

Šā konkursa ietvaros uz finansējumu līdz 2500 eiro viena projekta realizācijai var pretendēt jebkura Uzņēmumu reģistrā reģistrēta juridiska persona - biedrība, nodibinājums, komersants, kā arī Rīgas pašvaldības iestāde, kas savu darbību veic galvaspilsētā un vēlas uzlabot Rīgā dzīvojošo iedzīvotāju dzīves kvalitāti. Pretendentam projekta īstenošanai jānodrošina finanšu līdzekļu līdzfinansējums ne mazāk kā 5 procentu apmērā no kopējām projekta izmaksām. I. Meilande skaidro - tas tālab, lai aicinātu līdzdarboties arī apkaimju uzņēmējus, ne vien iedzīvotājus. Līdzekļus var izmantot gan apkaimes svētku un sporta spēļu rīkošanai, gan vides uzlabošanai, iekopjot pagalmus un veidojot dārziņus. Pašvaldība ir pieļāvusi plašu aktivitāšu loku konkursa nolikumā: aktivitātes apkaimju identitātes stiprināšanai; apkaimes svētku, sporta pasākumu un dažādu tradīciju atzīmēšanas organizēšana apkaimēs; apkaimju vides sakopšana un uzlabošana; publicitātes aktivitātes redzamības un pieejamības nodrošināšanai; citas aktivitātes, kas veicina iedzīvotāju līdzdalību un piederības izjūtu.

Pieteikties projektu konkursam iespējams līdz 3. augusta pēcpusdienai Rīgas domes, Izglītības, kultūras un sporta departamentā, bet projektu īstenošana ir jāveic no 29. augusta līdz 30. novembrim. Paredzēts, ka konkurss tiks izsludināts četras reizes gadā - janvārī, aprīlī, jūlijā un oktobrī, jo iedzīvotāju aktivitāte atšķiras. Vieni ir aktīvāki vasarā, citi rudenī. Turklāt, ja līdzīgs konkurss ir tikai reizi gadā, iedzīvotāji ne vienmēr spēj izdomāt un vienoties, kādam mērķim vēlas izlietot finansējumu.