Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Sporta laukumi skolēniem un iedzīvotājiem

SEŠI HEKTĀRI. Multifunkcionālais sporta un aktīvās atpūtas laukums pie Rīgas 84. vidusskolas aizņems nepilnus sešus hektārus. Paredzēts uzbūvēt septiņus laukumus fiziskām aktivitātēm ar mākslīgo segumu 1,64 ha platībā, žogu 1,2 km garumā, bruģētus laukumus, asfalta celiņus skrituļbraucējiem un celiņus gājējiem (8595 m²), uzstādīt 40 kompleksas rotaļu iekārtas un 12 iekārtas ielu vingrošanai, kā arī izveidot infrastruktūru ar ģērbtuvēm, inventāra nomu, tualetēm, soliņiem un apgaismojumu © Ilustrācija: RD Īpašuma departaments

Vairākas Rīgas skolas un līdz ar tām arī apkaimju iedzīvotāji šogad saņems jaunus sporta laukumus. Nākamgad plānots labiekārtot mācību iestāžu teritorijas arī Ķengaragā un Pļavniekos.

2010. gadā Rīgas pašvaldība no Latvijas Futbola federācijas saņēma 35 jaunus futbola laukumus ar mākslīgo segumu, bet tagad pie mācību iestādēm tiek veidoti multifunkcionāli laukumi. Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs uzskata, ka ir lietderīgi labiekārtot uzreiz visu teritoriju ap skolu, jo līdzās esoša degradēta teritorija diemžēl provocē postītājus. Tāpēc pašvaldība cenšas vienoties ar nekopto zemju privātīpašniekiem, lai pārņemtu arī šo teritoriju. Pēc tam var veidot plašāku sporta un aktīvās atpūtas zonu. Nu jau daudzi rīdzinieki skolu sporta laukumus sākuši izmantot kā atpūtas vietu, jo nereti mājvietas tuvumā citas sakārtotas zaļās zonas nav. «Jā, skolu sporta kompleksu izveide, kas notiek pēdējos gados, neizmaksā lēti, bet tās ir sakārtotas teritorijas. Ir gadījies dzirdēt, ka cilvēki pat pārmet, kāpēc skolas teritorijā nav smilšu kastes. Viņi to sāk uztvert kā parku vai skvēru, kā publisku vietu. Pats Vecmīlgrāvī redzu, ka sporta laukumā kāds skrien, cits vingro. Cilvēku attieksme mainās sakārtotās infrastruktūras dēļ,» viņš saka.

Multifunkcionāls laukums, tajā skaitā ar ielu vingrošanas rīkiem, būs pilsētas centrā – pie Rīgas 22. vidusskolas, kurā mācās vairāk nekā 600 audzēkņu. O. Burovs norāda, ka sporta laukumus var izmantot gan skolasbērni, gan apkārtnes iedzīvotāji. Un ne tikai viņi. «Pusaudžiem, kuri atbrauc uz centru, arī vajag, kur sportot. Tā tikai šķiet, ja dzīvo pilsētā, tad visur ir viss. Kopš pie Šarlotes poliklīnikas atvērām rotaļlaukumu, tajā bērnu netrūkst. Tātad rotaļlaukums tur ir vajadzīgs.»

Tuvākajā laikā pie Juglas vidusskolas uzsāks teritorijas labiekārtošanu, kurā ietilps arī sporta un rotaļu laukumu ierīkošana. Visvērienīgākais projekts šogad būs Rīgas 84. vidusskolas teritorijas labiekārtošana 5,8 ha platībā. Salīdzinājumam – teritorija ir lielāka nekā pie kultūras pils Ziemeļblāzma. Kopumā tiks iekārtoti septiņi laukumi fiziskām aktivitātēm un aktīvai atpūtai, uzstādīti ielu vingrošanas rīki, ierīkota speciāla zona skrituļotājiem un velosipēdistiem, kā arī vairākas bērnu rotaļu zonas. Lielāko daļu darbu paredzēts izdarīt šogad, bet projektu plānots pabeigt 2017. gadā. Nākamgad pie jauniem multifunkcionāliem sporta laukumiem tiks arī skolas Ķengaragā un Pļavniekos.