Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Inspekcija: skola nedrīkstēja pieļaut tēva vardarbību

© F64

Skolnieces tēvam, uzzinot, ka viņa meitu apmelo un apsmej sociālajos tīklos internetā, visticamāk, vajadzēja vērsties pie klases audzinātājas vai skolas vadības, runāt ar skolēnu vecākiem, nevis ierasties skolā un izmantot siksnu pret citu bērnu.

Savukārt nav pieņemams arī tas, ka klasesbiedri pēc notikušā vēršas pret meiteni, kuras tēvs bija skolā, mēģinot viņu nogrūst pa kāpnēm.

Šī nav pirmā reize, kad skolas vidē notiek vardarbība skolēnu vidū, kurā iejaucas vecāki. Neatkarīgā pirms vairākiem gadiem rakstīja par kādas sestās klases meitenes izsmiešanu vienā no Rīgas ģimnāzijām, klasesbiedri ilgstoši par meiteni smējušies sociālajos tīklos, nosaukdami dažādos rupjos vārdos. Kā konflikta cēlonis tika minētas nesaskaņas starp meitenēm. Jautājuma risināšanā iesaistījās ne tikai vecāki, bet arī bērnu tiesībsargi un policija.

Šoreiz aizstāvēt savu meitu, astotās klases skolnieci, uz skolu atnācis tēvs un uzbrucis savas meitas klasesbiedrenei, kliedzot un biedējot viņu ar līdzi paņemto siksnu. Rīgas 47. vidusskolas direktore Ineta Kareļina Neatkarīgajai apstiprināja, ka šāds gadījums patiešām noticis, bet konfliktam ir senāka priekšvēsture. «Konflikts starp bērniem ir dziļš, un tā risināšanā jau esam iesaistījuši Krīzes centru,» teica skolas direktore. Tēva ierašanās skolā bija saskaņota ar skolotāju, taču tēvs zaudējis savaldību, sācis kliegt un draudēt. Pēc direktores teiktā, problēmas sakne ir tajā, ka viens no bērniem par otru esot izplatījis nomelnojošu un nepatīkamu informāciju sociālajos tīklos. Tēvs prasījis šo informāciju no interneta izņemt, bet skolniece atteikusies to darīt. Skolēnu sarakstē ievietots audioieraksts, kurā notiekošais klasē ierakstīts, un tur atklājas, ka vīrietis ne tikai kliedz, bet arī izmanto siksnu un nereaģē uz skolotājas aicinājumu nomierināties.

Valsts policija saņēmusi iesniegumu no vecākiem par to, ka vienā no Rīgas vidusskolām kāds vīrietis ar siksnu iesitis viņu meitai. Policija sākusi administratīvo lietvedību par fizisku vai emocionālu vardarbību pret bērnu un noskaidro notikušā apstākļus. Savukārt Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta direktore Inga Millere uzskata, ka pedagoga klātbūtnē notikusi emocionāla un fiziska vardarbība pret bērnu un skolā to nedrīkstēja pieļaut. Tikmēr internetā citi pieaugušie jau izplata dažādas versijas par notikušo, piemēram, tiek teikts, ka «meitene sen zīmējusies, ka viņas tēvs ir bagāts uzņēmējs un visiem būs viņu respektēt». Rīgas domē apstiprināja, ka skolēni meiteni, kuras tēvs ieradies skolā, nākamajā dienā mēģinājuši nogrūst pa kāpnēm un izsaukta pat ātrā palīdzība.