Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Par trokšņošanu Zaķusalā saņemtas vairākas sūdzības

© F64

Rīgas Pašvaldības policija (RPP) naktī uz 26.jūliju saņēmusi vismaz 16 sūdzības, kas bija saistītas ar trokšņiem Zaķusalā, kur norisinājās muzikāls pasākums "Retro FM Zvaigznes", un notikuma vietā aizturētas arī vairākas personas, aģentūrai LETA pastāstīja RPP preses pārstāve Inese Krieviņa.

Krieviņa pastāstīja, ka kopumā naktī uz 26.jūliju saņemtas 84 sūdzības par trokšņošanu. 16 no tām attiecināmas uz Zaķusalu, vēl virknē cilvēki sūdzējušies par troksni ar nezināmu trokšņošanas avotu, sakot, ka skaņa nākot no Daugavas akvatorija. RPP pieļauj, ka arī šī skaņa varētu būt pasākuma Zaķusalā atbalss.

Tāpat cilvēki sūdzējušies arī par trokšņošanu Rīgas kafejnīcās, par skaļiem jauniešiem uz ielas un citiem miera traucēkļiem.

Krieviņa skaidro, ka RPP devusies uz visiem izsaukumiem, tostarp arī Zaķusalu, kur veiktas pārrunas. Pasākums Zaķusalā bijis saskaņots ar Rīgas izpildvaru, tādēļ notikuma vietā RPP varēja veikt vien preventīvas pārrunas ar organizatoriem.

Rīgas domes saistošajos noteikumos par sabiedrisko kārtību Rīgas administratīvajā teritorijā noteikts, ka ir aizliegts trokšņot, ja tas traucē apkārtējo personu mieru, iestāžu, organizāciju normālu darbību, bet nav saistīts ar satiksmi vai pasākumiem, kas saskaņoti ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru, un troksnim nav pastāvīgs raksturs. Par pastāvīga trokšņa radīšanu ar savu darbību vai bezdarbību, kas pārsniedz normatīvajos aktos noteiktos trokšņa normatīvus vai robežlielumus, vainīgā persona saucama pie atbildības likumā noteiktajā kārtībā. Tāpat aizliegts izmantot pirotehniskos izstrādājumus laikā no plkst.23 līdz plkst.7, ja tas nav saskaņots ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru, izņemot valsts noteiktajās svētku dienās.

Informācija par sūdzībām tiks nodota Rīgas domei, kura varēs lemt par tālākām nepieciešamajām darbībām, sacīja Krieviņa.

Kā novēroja aģentūra LETA, iedzīvotāji sašutumu par lielo trokšņa līmeni Zaķusalā aktīvi pauda sociālajos tīklos. Mieru traucējusi arī vērienīgā uguņošana.

Zaķusalā RPP aizturējusi arī vairākus sabiedriskās kārtības pārkāpējus. Īsi pirms pusnakts pasākuma laikā Zaķusalā aizturētas un Valsts policijā (VP) nogādātas trīs personas, uz kurām norādīja apsardzes darbinieki, aizdomās par apreibinošu vielu tirdzniecību.

Ap plkst.00.30 Zaķusalā par nelikumīgu tirdzniecību ar luminiscējošām rotaļlietām aizturēti divi ārvalstu pilsoņi. Viens no aizturētajiem uzvedās agresīvi. Pielietoti policijas speclīdzekļi, pēc kā personai izsaukta neatliekamā medicīniskā palīdzība, jo persona sūdzējās par veselības problēmām. Sākta administratīvā lietvedība.

Pēc pusnakts viena persona arī aizturēta par zādzības mēģinājumu. Aizturēšanas laikā persona uzbruka policijas darbiniekam ar nazi. Persona nogādāta VP.

Jau ziņots, ka pasākums "Retro FM Zvaigznes" tika saskaņots ar Rīgas pilsētas izpilddirektoru, aģentūrai LETA sacīja Rīgas domes pārstāvis Uģis Vidauskis. Diskotēkas organizētāji zinājuši noteikumus, kas viņiem, rīkojot pasākumu, ir jāievēro.

VP sūdzības par trokšņošanu netika saņemtas, aģentūru LETA iepriekš informēja VP pārstāvis Dairis Anučins.