Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Centrāltirgū zemeņu tirdzniecības trakums

Zemeņu tirgotāji par pircēju trūkumu patlaban nevar sūdzēties © F64

Rīgas Centrāltirgū virmo zemeņu aromāts – lielas un mazas sārtvaidzes pārdošanā redzamas vai katrā trešajā tirdzniecības stendā Centrāltirgus atklātajā laukumā. Turklāt aizvien plašākā piedāvājumā sastopamas tieši pašmāju zemenes.

Latvijas zemnieku audzētajām zemenēm cena ir robežās no 4,50 līdz 8 eiro kilogramā. Lai arī tās ir dārgākas nekā iebraucējas no Polijas, tomēr piekrišana tām ir gana liela, tā teikt, daudzi iedzīvotāji novērtē un labprātāk mielojas ar pašmāju labumiem. Polijas zemenes var iegādāties, sākot no 1,30 līdz 2,20 eiro kilogramā. Šobrīd, lai nopirktu zemenes, jārēķinās, ka būs jāpastāv nelielā rindā – tirdzniecība ir aktīva visos tirdzniecības stendos.

Arī saldie ķirši Centrāltirgū ir redzami ļoti lielā vairumā – tiem cena ir amplitūdā no 2 līdz 10 eiro kilogramā.

Centrāltirgū jau nopērkami jaunie kartupeļi, burkāni, sīpoli, ziedkāposti, kāposti, un gurķi. Jaunie Latvijas kartupeļi maksā no 1 līdz 1,50 eiro kilogramā, pavisam sīciņi nopērkami arī par 60–70 centiem, ievestie – 90 centiem. Burkāni maksā no 1,20 līdz 1,40 eiro, sīpoli – 1,20 (pērnās ražas – no 40 līdz 80 centiem), pašmāju gurķi no 1,10 līdz 1,70 eiro (ievestie – nedaudz zem viena eiro), ziedkāposti – 2,50 eiro (ievestie: 1,50 vai 2 eiro), kāpostiem cena ir no 1 līdz 1,20 eiro kilogramā. Kabačus var iegādāties no 0,90 līdz 1,50 eiro, sarkanās bietes no 2 līdz 2,50 eiro, sviesta pupas no 3,50 līdz 4 eiro kilogramā. Pārdošanā arī Latvijas tomāti, to cena no 3,60 līdz 6 eiro kilogramā, bet ieceļotājiem no 80 centiem līdz 1,70 eiro kilogramā. Ķiploki maksā 50 vai 60 centus gabalā.

Jāatceras, ka rabarberus būtu vēlams baudīt līdz Jāņiem, tāpēc ja vēl šogad nav pagatavota, piemēram, rabarberu plātsmaize, šī ēdiena galvenā sastāvdaļa – rabarbers – Centrāltirgū nopērkams par 1,20 eiro kilogramā. Pieminot vasaras saulgriežus, Centrāltirgū jau tiek tirgoti krāšņi svētku pušķi, kas veidoti no Latvijas pļavu puķēm. Piemēram, margrietiņu, rudzupuķu pušķītis maksā vidēji 1,50 eiro. Ja vēl vēlas piekombinēt klāt magones vai vārpas, jārēķinās ar vienu līdz diviem eiro vairāk.