Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Reģionos \ Jūrmala

Dabas spēks un rehabilitācijas zinātnes apvienojums

© Ojārs Lūsis

Kūrorta rehabilitācijas centrs (KRC) Jaunķemeri ir vieta Latvijā, kur par pacientu atlabšanu gādā ne tikai zinoši speciālisti, betsavu artavu, šķiet, dod pati daba – priedes, jūra, pludmale, tīrs gaiss, rimta gaisotne.

Tāpēc nav brīnums, ka daļa pacientu uz centru dodas gadu no gada, lai izbaudītu centra piedāvātos medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus un veselības atjaunošanas kūres.

Vasaras ieskaņā Jaunķemeri sarūpējuši patīkamu piedāvājumu, aicinot uz dažādām rehabilitācijas aktivitātēm Latvijā dzīvojošos pensionārus, personas ar invaliditāti, politiski represētos, bijušos geto ieslodzītos, kara un darba veterānus, Černobiļas AES avārijas seku likvidēšanas dalībniekus. Akcija medicīniskajai rehabilitācijai ilgs līdz 8. jūnijam.

«Sirmgalvji ir mūsu pastāvīga rūpe, tāpēc atšķirībā no citiem gadiem sagatavojām speciālo piedāvājumu tuvāk vasaras sezonai, lai ir gan ārsta uzmanība un vērtīgs padoms, gan veselību veicinošas rehabilitācijas procedūras, gan atpūtas pasākumi, gan saulīte, kas dod vēl lielāku dzīvesprieku,» stāsta KRC Jaunķemeri priekšsēdētāja vietniece veselības aprūpes jautājumos Elīna Malkiela.

Pakalpojuma paketē ietilpst ārsta konsultācija un uzraudzība rehabilitācijas kursa laikā, trīsreizēja ēdināšana un uztura terapija, fizioterapija zālē un baseinā, ergoterapija, dozētas pastaigas, dūņu aplikācijas, sērūdeņraža vai broma minerālūdens vai kameru vannas, nūjošanas apmācība. Arī citi centra izstrādātie piedāvājumi ietver plašu procedūru un pakalpojumu spektru. Piemēram, izvēloties kādu no veselības veicināšanas programmām, cilvēks jau pirms ierašanās KRC zina, kādu rehabilitācijas procedūru paketi viņš saņems. «Veselības veicināšanas programmas domātas cilvēkiem, kuru ikdiena ir piesātināta, bet dažas dienas viņš var izbrīvēt savas labsajūtas un veselības uzlabošanai. Cilvēks var izvēlēties sev pieņemamāko uzturēšanas laiku Jaunķemeros: no divām līdz pat septiņām dienām. Piemēram, klients pie mums ierodas piektdienas vakarā, saņem ārsta konsultāciju, apmeklē pirti vai baseinu, sestdien un svētdien apmeklē procedūras un svētdienas izskaņā dodas mājup. Šajā gadījumā nav vajadzīgs nedz kavēt darbu, nedz ņemt atvaļinājumu, bet vienu nedēļas nogali var veltīt tikai sev,» skaidro E. Malkiela.

Centrs nemainīgi ievēro vienu principu – neviena manipulācija nenotiek bez ārsta konsultācijas. «Centrā ārsti kļūst par pacientu padomdevējiem, viņi daudz labāk zina, kādas procedūras klientam vajadzīgas, tāpēc katra piedāvājuma paketes saturs var tikt nedaudz koriģēts, ja ārsts saprot, ka pacientam vajadzīgas citas aktivitātes,» norāda E. Malkiela.

Vēl liels programmu bloks slēpjas zem vārdiem «sulu kūres». «Procedūras ir nemainīgas, bet ēdienkarte ir mainīga atbilstoši gada laikam un klāt nāk interesantas lekcijas par veselīgu dzīvesveidu un uzturu. Turklāt ar vārdiem «sulu kūres» nav jāsaprot vienu vienīgu sulu dzeršanu. Uzturā tiek lietota daudzveidīga un veselīga pārtika, kas satur daudz mazāk kaloriju nekā ikdienā esam paraduši. Mums trūkst veselīgā uztura paradumu ikdienā. Tas ir labs starts, lai iemācītos ēst pareizi, veltīt uzmanību sev un savam organismam,» teic E. Malkiela. Lai mudinātu veidot jaunus un veselīgus ēšanas paradumus pēc iespējas plašāku publiku, Jaunķemeros vasaras vidū durvis vērs kafejnīca, kur būs pieejams tikai veselīgs uzturs.

Runājot par KRC pakalpojumu klāstu, nevar neminēt arī ajūrvēdas (holistiska medicīnas sistēma, kas uzlūko cilvēku pilnībā, lai slimības cēloni novērstu ar dabiskām ārstēšanas metodēm) medicīnu. «Ajūrvēdas procedūras ļoti labi saskan ar mūsu dabas dotajām dūņu aplikācijām, minerālūdens vannām. Interese par netradicionālo medicīnu pieaug, tāpēc izveidojām speciālās ajūrvēdas programmas svara mazināšanai un organisma attīrīšanai, kā arī pančakarmas programmu.»

Ikvienam ir pieejamas arī KRC poliklīnikas speciālistu konsultācijas un izmeklējumi. «Rīgā, lai tiktu pie ārsta, rindā jāgaida vairākas nedēļas, pat mēneši. Pie mums rindas nav garas – pacientus pieredzējuši speciālisti pieņems aptuveni nedēļas laikā pēc vizītes pieteikšanas, pieņemam arī pacientus ar nosūtījumu no ģimenes ārsta, turklāt nokļūšana pie mums ir gana ērta – kursē gan autobusi, gan maršruta taksometri,» uzsver E. Malkiela.