Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Reģionos \ Jūrmala

Jūrmalas pašvaldība par katru sabiedriskā transporta biļeti piemaksā 0,57 eiro

Jūrmalas pilsētas dome par katru sabiedriskā transporta biļeti piemaksā gandrīz pusi cenas jeb 0,57 eiro - pilna braukšanas maksa Jūrmalas pilsētas sabiedriskā transporta autobusos ir 0,70 eiro, savukārt pašizmaksa vienai braukšanas biļetei 2012.gadā bijusi 0,89 lati jeb 1,27 eiro, aģentūra LETA uzzināja Jūrmalas pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Jūrmalas pilsētas pašvaldība šā gada budžetā sabiedriskā transporta braukšanas maksas atlaižu segšanai un zaudējumu kompensācijām paredzējusi 1,28 miljonus eiro, liecina domes apstiprinātais 2014.gada budžets. No 1,3 miljoniem eiro aptuveni 436 000 eiro paredzēti "zaudējumu kompensācijai".

Kā aģentūrai LETA skaidroja Jūrmalas pilsētas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Elita Cepurīte, "kompensējamie zaudējumi" ir saistītie zaudējumi, kas radušies, sniedzot sabiedriskā transporta pakalpojumus, jo biļetes cena nesedz sniegtā pakalpojuma pašizmaksu.

Lai kompensētu pašvaldības noteiktos braukšanas maksas atvieglojumus dažādām pasažieru kategorijām, tostarp valsts noteiktajām pasažieru kategorijām, Jūrmalas budžetā paredzēts 845 437 eiro finansējums.

Neatkarīgi no deklarētās dzīvesvietas Jūrmalas pilsētas sabiedriskā transporta autobusus bez maksas var izmantot bērni līdz 6 gadu vecumam, Jūrmalas pilsētā esošu izglītības iestāžu audzēkņi līdz 24 gadu vecumam, bez maksas var braukt arī Jūrmalā deklarētie pensionāri, politiski represētie un nacionālās pretošanās kustības dalībnieki, trešās grupas invalīdi, bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni, kuri atrodas audžuģimenēs, aizbildnībā un bērnu aprūpes institūcijās.

Jūrmalas pašvaldība negrasās sekot Rīgas piemēram un atlaides nodrošināt tikai deklarētajiem iedzīvotājiem. "Jūrmala ir kūrortpilsēta, kur ir daudz viesu, kas arī ilgstoši uzturas pilsētā un tāpat izmanto sabiedriskā transporta pakalpojumus, un Jūrmala šos pakalpojumus nodrošina par tādu pašu maksu kā visiem pilsētas iedzīvotājiem, atlaides piešķirot tikai noteiktām sociālajām grupām," uzsvēra Jūrmalas pilsētas domes sabiedrisko attiecību speciāliste Elita Cepurīte.

Jūrmalā ir deviņi sabiedriskā transporta maršruti, kuru kopējais garums ir 184 kilometri. Bez maksas pārvadāto pasažieru uzskaite tiek veikta, izsniedzot braukšanas biļeti, pasažierim uzrādot attiecīgo statusu apliecinošus dokumentus.

Pasažieru pārvadājumus Jūrmalas pilsētā nodrošina SIA "Autobusu parks Jūrmala-SV". Jūrmalas pilsētas dome 2013.gada 13.septembrī ar šo pārvadātāju noslēgusi īstermiņa līgumu ar termiņu līdz diviem gadiem, un tam uzticētā finansējuma izlietojumu uzrauga, reizi gadā veicot "Autobusu parks Jūrmala-SV" auditu.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, uzņēmums izveidots 2011.gadā, atdaloties no SIA "Autotransporta firma Jūrmala SV". Tā pamatkaptāls ir 2000 latu, kura apmaksa reģistrēta 2012.gada 22.novembrī. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs ir Valērijs Siņica, valdes loceklis - Artūrs Oškalns.

Saskaņā ar "Firmas.lv" informāciju 2012.gadā uzņēmuma apgrozījums bijis 0,82 miljoni eiro (0,58 miljoni latu), bet peļņa - 5800 eiro (4100 latu).

Jūrmalas pilsētas domes sniegtā informācija par pārskatiem par Jūrmalas pilsētas autobusu maršruta tīkla pārvadājumiem liecina, ka 2012.gadā SIA "Autobusu parks Jūrmala-SV" strādājis ar 817 eiro ieņēmumiem, bet izmaksas bijušas 2 miljoni eiro, radot 1,17 miljonu eiro zaudējumus. 2012.gadā pārvadāti 2,2 miljoni pasažieru, kompensācijas apmērs par valsts noteiktajiem atvieglojumiem 1. un 2.grupas invalīdiem bijis 109 000 eiro, bet kompensācijas apmērs par atvieglojumiem, ko noteikusi Jūrmalas pilsētas dome, - 437 400 eiro.

2011.gadā SIA ''Autotransporta firma Jūrmala SV" ieņēmumi bijuši 897 000 eiro, bet izmaksas - 1,85 miljoni eiro, tādējādi uzņēmums strādājis ar 1 miljona eiro zaudējumiem. 2011.gadā pārvadāti 2,07 miljoni pasažieru, kompensācijas apmērs par valsts noteiktajiem atvieglojumiem bijis 90 000 eiro, bet kompensācijas apmērs par atvieglojumiem, ko noteikusi Jūrmalas pilsētas dome, - 274 000 eiro.