Svētdiena, 19.maijs

redeem Lita, Sibilla, Teika

arrow_right_alt Reģionos \ Bauska

«Kronis» būvēs jaunu ražošanas cehu un grasās apgūt Krievijas tirgu

Šomēnes SIA «Kronis» saņēmis Lauku atbalsta dienesta apstiprinājumu projekta «Augļu un dārzeņu pārstrādes ražotnes būvniecība» īstenošanai. Tas uzņēmumam ir pirmais solis Eiropas Savienības fondu līdzekļu piesaistē, vēsta "bauskasdzive.lv".

Projekta izpildes laiks ir no 2010. gada 20. janvāra līdz 2011. gada 30. augustam. SIA «Kronis» valdes loceklis Aivars Svarenieks pauž pārsteigumu, ka apstiprinājums no Lauku atbalsta dienesta saņemts trīs mēnešus agrāk, nekā bijis gaidīts. Jau tagad, nevis aprīlī, kā domāts iepriekš, var sākt būvniecības dokumentācijas sagatavošanu, kas ir gana sarežģīts process un arī prasīs laiku.

Jaunā ražotne atradīsies nevis Mēmeles pašā malā, kur pašlaik, bet upes stāvajam krastam piegulošajā Codes pagasta teritorijā. Šeit jau ir uzbūvēts produkcijas glabāšanas angārs. A. Svarenieks akcentē, ka izraudzītais zemesgabals pieder ar SIA «Kronis» saistītam uzņēmumam, bet pašreizējās ražotnes teritorija tiek nomāta.

Topošajā objektā plāno investēt nepilnu pusmiljonu latu, publiskais finansējums sasniegs 175 tūkstošus latu (bez pievienotās vērtības nodokļa). Projekta īstenošanai cer piesaistīt sadarbības partnerus, tostarp arī lauksaimniekus. Codes pagasta zemnieku saimniecība «Zeltkalniņi» īpašnieks, kas audzē zaļos zirnīšus, atzīst, ka ir prieks par uzņēmuma attīstību. Tas ļauj justies drošāk, jo laukos izaugušais būs vajadzīgs pārstrādei.

A. Svarenieks atklāj: «Jaunajā ražotnē turpināsim pārstrādāt arī zaļos zirnīšus, ko pašlaik darām vienīgie valstī. Tiks saglabāts arī dārzeņu konservu, mērču, ievārījumu, sulu sortiments, ko pircēji jau pazīst. Ir atsevišķi produkti, kurus mēs esam iemācījušies ražot ļoti labi ne tikai vietējam, bet arī eksporta tirgum, tāpēc jaunā ražotne ir ļoti nepieciešama.» Vienu daļu veco iekārtu pārvietos uz jaunajām telpām, taču vecās līnijas saglabās arī pašreizējā ražotnē.

Šogad «Kroņa» mērķis ir ieiet Krievijas tirgū, tāpēc no 8. līdz 13. februārim uzņēmuma pārstāvji atkal dosies uz pārtikas izstādi Maskavā, kur bija arī pērn septembrī. Jau veidojas saikne ar sadarbības partneriem. Pašlaik procesā ir ražošanas sertifikācija atbilstīgi Krievijas tirgus prasībām.

Uzņēmuma vadība uzskata, ka šis tirgus ir daudzmaz izdevīgs, kaut arī ceļš, līdz «Kroņa» produkcija nonāks veikalu plauktos, ir garš un jārēķinās ar 15 procentu lielu ievedmuitu, ar vēl vairākām formalitātēm.

A. Svarenieks bilst, ka jaunajā pārstrādes cehā būs augstāks darba ražīgums, tādējādi arī zemāka produkcijas pašizmaksa, kas ļauj cerēt uz pozitīvu bilanci Krievijas tirgū. Savukārt runājot par situāciju vietējā tirgū, «Kroņa» speciālisti secina, ka tai nav tendences uzlaboties. Būtu labi, ja izdotos saglabāt tādus pašus ražošanas un realizācijas apmērus kā 2009. gadā.