Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Lasmanim būt vai nebūt Jelgavas novada domes priekšsēdētājam - par šo jautājumu vēlas lemt rīt

© Ekrānšāviņš no Youtube

Ņemot vērā Jelgavas novada domes priekšsēdētāja Madara Lasmaņa (LA) neētisko rīcību, domes priekšsēdētāja vietniece Ilze Vītola (LZS) iesniegusi priekšlikumu 27.marta domes sēdes darba kārtībā iekļaut jautājumu par priekšsēdētāja atbrīvošanu no amata, aģentūru LETA informēja pašvaldībā.

Septiņi Jelgavas novada domes deputāti iesniedza pašvaldībā pieprasījumu par Jelgavas novada domes priekšsēdētāja Madara Lasmaņa atbrīvošanu no amata. Saskaņā ar Pašvaldības likumu, šis jautājums būtu iekļaujams tuvākās domes sēdes darba kārtībā, kas izsludināta 27.martā.

Saņemot iesniegumu no kolēģiem par savu atbrīvošanu, domes priekšsēdētājs jautājumu nav iekļāvis kārtējā sēdē , nolemjot izsludināt citu sēdi 3.aprīlī.

Par Lasmaņa kā amatpersonas ētikas pārkāpumiem pašvaldībā ir vairāki ziņojumi, tostarp konkrētu darbinieku iesniegumi un sūdzības Tiesībsargam, Valsts darba inspekcijai, rosinot izskatīt mobinga un emocionālās vardarbības gadījumus.

Līdz šim, respektējot lēmējvaras un domes priekšsēdētāja statusa autoritatīvo lomu gan pašvaldībā, gan sabiedrībā, kā arī ievērojot iekšējās darba kārtības noteikumus, par to iestāties un publiski apliecināt atļāvušies tikai daži darbinieki.

LETA jau ziņoja, ka pieprasījumu par Lasmaņa atbrīvošanu parakstījuši četri Latvijas Zemnieku savienības deputāti - Vītola, Lolita Duge, Juris Lavenieks un Juris Razživins, un trīs no Latvijas Reģionu apvienības saraksta ievēlētie deputāti - Dainis Liepiņš, Vidmants Rinkuns un Dina Tauriņa.

Tiesībsarga birojā ir ierosināta pārbaudes lieta par iespējamu bosingu no Jelgavas novada domes priekšsēdētāja puses. Pārbaudes lieta ierosināta pēc viena birojā saņemta iesnieguma, kuru iesniegusi kāda Jelgavas novada domes darbiniece.

Savukārt Lasmanis pēc videoieraksta izplatīšanās sociālajos tīklos rosinājis atbrīvot no amata pašvaldības izpilddirektori Lonerti, vēstulē aģentūru LETA informēja Lasmanis pēc tam, kad Lonerte un citi deputāti nāca klajā ar aicinājumu vērtēt viņa pievēršanos sievietes kājām domes komisijas sēdē. Lonerte domes priekšsēdētāja rosināto viņas atbrīvošanu no amata uzskata par izrēķināšanos.

Tikmēr Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) aģentūrai LETA apstiprināja, ka iestādes lietvedībā ir 8.martā sākta resoriskā pārbaude, kurā KNAB nosūtījis Jelgavas novada domei informācijas pieprasījumu un kurā figurē pašvaldības izpilddirektore Lonerte.

Partijas "Latvijas attīstībai" (LA) Ētikas komisija Lasmaņa rīcību, Budžeta komisijā līdztekus sēdes vadīšanai pievēršoties kādas sievietes kājām, atzinusi par neētisku, taču atkāpties no amata neprasīs.