Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Talsu novada pašvaldība radusi veidu, kā mazināt azartspēļu atkarības rašanās risku

© f64.lv, Mārtiņš Zilgalvis

Talsu novadā turpmāk neizsniegs atļaujas jaunu azartspēļu veidu organizēšanai, to paredz Talsu novada pašvaldības saistošie noteikumi "Par azartspēļu organizēšanu", kas šomēnes stājušies spēkā, informē pašvaldība.

Noteikumos atrunāts, ka azartspēļu organizētājam, kuram līdz saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdim ir piešķirta atļauja attiecīgajā vietā vai teritorijā organizēt azartspēles, tā būs spēkā vēl piecus gadus, skaitot no saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienas.

Šāds lēmums pieņemts Talsu novada pašvaldības domes sēdē, lai mazinātu azartspēļu atkarības rašanās risku, nosakot ierobežojumus azartspēļu organizēšanai.

Veselības ministrija 2019. gadā publicēja pētījuma "Pētījums par procesu atkarību (azartspēļu, sociālo mediju, datorspēļu atkarība) izplatību Latvijas iedzīvotāju vidū un to ietekmējošiem riska faktoriem" gala ziņojumu, un tajā konstatēts, ka Latvijā no azartspēlēm dažādā pakāpē varētu ciest 79 119 personas 15-64 gadu vecumā, no tām 16 162 problēmas ir smagākajā pakāpē.

Pētījumā secināts, ka viens no efektīvākajiem pasākumiem spēlēšanas ierobežošanai gan starptautiskajā pieredzē, gan ekspertu un pašu spēlētāju perspektīvā ir pieejamības mazināšana. Pētījumā konstatēts, ka spēlētāji ar problēmām norāda, ka spēļu zāļu tīkli atrodas tik tuvu mājām, ka nav iespējams izvairīties no vizuāla kontakta.

Plānots, ka saistošo noteikumu piemērošana samazinās azartspēļu atkarības rašanās risku un azartspēļu atkarības sekas, tādējādi sabiedrības dzīvesveidam, kultūrai un labsajūtai uzlabojoties.

Kā vēstīts, 2023. gada 7. jūlijā notika Talsu novada pašvaldības domes ārkārtas sēde, kurā tika nolemts izstrādāt atsevišķus saistošos noteikumus azartspēļu organizēšanas ierobežošanai. Lēmumprojekta izveide rosināta, balstoties uz grozījumiem Azartspēļu un izložu likumā, kas paredz, ka pašvaldībai ir tiesības izdot saistošos noteikumus, ar kuriem tiek noteiktas vietas un teritorijas, kurās azartspēles nav atļauts organizēt. Šādā veidā likumdevējs ir devis tiesības pašvaldībām būtiski ierobežot azartspēļu organizēšanas vietu izplatību savā teritorijā, lai mazinātu azartspēļu kaitīgo ietekmi uz sabiedrību, izstrādājot atsevišķu regulējumu.