Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ēkas pirmsavārijas stāvokļa dēļ meklēs jaunas telpas Talsu mākslas skolai, pensionāru biedrībai un vokālajai studijai

© f64.lv, Kaspars Krafts

Ēkas Lielajā ielā 27, Talsos, pirmsavārijas stāvokļa dēļ tiks meklētas jaunas telpas Talsu mākslas skolai, pensionāru biedrībai un jauniešu vokālajai studijai "Tonis", informē pašvaldība.

Šādu lēmumu pieņēmusi pašvaldības būvvalde pēc septembrī veiktās pārbaudes, kuras laikā tika konstatēts, ka kopš pēdējā atzinuma saņemšanas ēkas stāvoklis ir pasliktinājies un pašlaik tā atrodas pirmsavārijas stāvoklī.

Atzinumā norādīts, ka konstatēti defekti un bojājumi, kas bīstami pazemina atsevišķu konstrukciju mehānisko stiprību, līdz ar to arī būves konstrukcijas. Būve kopumā daļēji atbilst Latvijas būvnormatīvos uzstādītiem noteikumiem: ēkas energoefektivitāte un ugunsdrošība neatbilst mūsdienu prasībām, turklāt jumta konstrukciju daļa ir pirmsavārijas stāvoklī.

Šī gada sākumā Talsu novada pašvaldības speciālisti klātienē apsekoja ēku un secināja, ka ieguldījumi, lai salabotu jumtu, novērstu plaisu tālāku veidošanos un stiprinātu pamatus, nav veikti.

Tā kā tehniski vissliktākajā stāvoklī ir jumta konstrukciju daļa, tad Talsu novada pašvaldība, pamatojoties uz būvvaldes lēmumu, aizliegusi ekspluatēt ēkas 2. un 3. stāvu pilnībā no 2024.gada 2.janvāra līdz brīdim, kad tiek novērstas bīstamības.

Būvvaldes lēmums ietekmēs Talsu mākslas skolu, kas minētajā ēkas daļā izmanto vienu telpu, Talsu pensionāru biedrību un Talsu bērnu un jauniešu vokālo studiju "Tonis".

Pašvaldība informē, ka tā pašlaik apzina piemērotākās telpas, ko ierādīt gan Mākslas skolai, gan pensionāru biedrībai un Talsu bērnu un jauniešu vokālās studijai "Tonis".

Visas ēkas atjaunošanai pašvaldība plāno izstrādāt būvprojektu, to pilnībā pielāgojot Talsu Mākslas skolas vajadzībām.

Savukārt Talsu novada Pašvaldības policija turpinās izmantot šīs ēkas 1.stāvu. Pašvaldības policiju plānots pārcelt uz Daģu ielu 4, Talsos, kur tiks izveidots Talsu novada pašvaldības operatīvās informācijas centrs. Līdz ar to izvērtējot gan drošības aspektus, gan lietderību, policijai ir iespējams palikt ēkas daļā, ko būvvalde atzinusi par drošu.