Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Līvānu novada pašvaldība PTAC prasības rotaļlaukumu drošībai sauc par pārspīlētām

© PTAC

Līvānu novada pašvaldība Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) prasības rotaļlaukumu drošībai sauc par pārspīlētām, ziņo pašvaldība.

Septembrī pašvaldība saņēma, iespējams, pēc kādas sūdzības sagatavotu minēto Patērētāju tiesību aizsardzības centra apsekošanas aktu ar pielikumiem uz 112 lapām, pauž Līvānu novada pašvaldībā. Ievērojot PTAC apsekošanas aktos noteikto, rotaļu laukumu konstrukcijas šobrīd ir norobežotas.

Līvānu novada pašvaldība nekad nesot atteikusies no atbildības apsaimniekot un remontēt laukumiņus, jo tas ir bērnu drošības priekšnoteikums, bet "šībrīža situācijā valsts kontrolējošā institūcija nevis sadarbojas un izvirza jēgpilnas prasības, bet pieprasa neizpildāmo, lielākoties, elementus prasot vispār noņemt," uzskata pašvaldībā. Pašvaldībai veicot jebkādus remonta darbus, "tā tiks uzskatīta par iejaukšanos iekārtas konstrukcijā un kopš tā mirkļa valdītājs kļūst par iekārtas ražotāju", esot sacīts apsekošanas aktos.

Izprotot bērnu drošības svarīgumu, pašvaldība tomēr uzsver, ka prasībām un kontrolei jābūt samērīgai un pretimnākošai, jo, demontējot elementus pilnībā, tiks pasliktināta iedzīvotāju un novadā dzīvojošo bērnu dzīves kvalitāte, ierobežojot viņu iespējas aktīvi pavadīt laiku svaigā gaisā.

Pašvaldībai var tikt piemērots līdz 2000 eiro naudas sods, informē Līvānu novada pašvaldības priekšsēdētāja vietniece Ginta Kraukle.

Apsekošana notika vienpersoniski, netika pieaicināts neviens pašvaldības pārstāvis, kas neesot normāla prakse, uzsver Kraukle. "Pašvaldībai neviens nejautāja, ko esam plānojuši uzlabot. Tā vietā trīs mēnešus tapa akts, kuru atsūtīja, pašvaldība pierasot nedēļas laikā izdarīt neiespējamo - demontēt, ierobežot, un tā tālāk," pauž pašvaldības priekšsēdētāja vietniece.

Līvānu pilsētas teritorijā uzstādītos laukumiņus apsaimnieko pašvaldības kapitālsabiedrība "Līvānu dzīvokļu un komunālā saimniecība", kas kopā ar pašvaldību bez īpaša institūciju aicinājuma jau bija veikusi bērnu rotaļlaukumu un to elementu apsekošanu. Atsevišķus elementus tika nolemts atjaunot vai demontēt.

Pašvaldība veiks aktā norādītos pasākumus, tomēr nav gatava atstāt savus iedzīvotājus bez iespējām bērniem aktīvi pavadīt brīvo laiku, uzskatot, ka prasībām jābūt samērojamām. Pašvaldības ieskatā šāda centra rīcība, ja tāda tiks piemērota visās Latvijas apdzīvotajās vietās, panāks nevis rotaļu vietu sakārtošanu, bet atstās bērnus bez iespējām atpūsties veselīgi, kas nav nedz ģimeņu, nedz bērnu interesēs.

Kā jau rakstīts, Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) šajā gadā veicis 22 pārbaudes ārtelpu publisko spēļu un rekreācijas laukumos, tostarp neatbilstības konstatētas visās pārbaudītajās pašvaldībās - Valmieras novada, Siguldas novada un Līvānu novada pašvaldībās.