Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ventspils novadā novārtā atstāti vairāki mazgadīgi bērni; policija soda bezatbildīgos vecākus [papildināts 14:46]

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Vakar Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonas patrulēšanas laikā Ventspilī sastapa vairākus mazgadīgus bērnus, no kuriem trīs nebija sasnieguši vecumu, lai bez vecāku uzraudzības atrastos vieni paši. Savukārt Ugālē tika saņemts izsaukums, kur vīrietis, būdams alkohola reibumā, uzraudzīja zīdaini. Visiem vecākiem izskaidrots par bērnu aprūpi, no cik gadiem bērns, saskaņā likumu drīkst viens pats atrasties mājās vai ārpus mājām, kā arī no cik gadu vecuma bērns drīkst pieskatīt savu mazāko brāli vai māsu. Visos gadījumos uzsākti administratīvo pārkāpumu procesi.

Pirmdien ap plkst.14.30 Valsts policijā tika saņemta informācija, ka Ugālē kādā īpašumā atrodas vīrietis alkohola reibumā, kurš nevar parūpēties par zīdaini. Policijas darbinieki ieradās notikuma vietā un konstatēja, ka bērna tēvs atrodas 2,37 promiļu reibumā. Zīdainis bija paēdis un viņa dzīvībai briesmas nedraudēja, taču visas mājās esošās personas bija lietojušas alkoholiskos dzērienus un par zīdaini nevarēja pienācīgi parūpēties, tāpēc bērns tika nodots radinieces apgādībā. Notikuma vietā ieradās arī Bāriņtiesas pārstāve un Sociālā dienesta darbinieki.

Šeršņova informē, ka Valsts policijā pret vīrieti sākts administratīvā pārkāpuma process par bērna uzraudzīšanu, atrodoties alkohola, ietekmē, kas var ierobežot spējas nodrošināt bērna drošību un aizsardzību no iespējamiem bērna dzīvības un veselības apdraudējumiem, ja to izdarījusi persona, kura atbildīga par bērna uzraudzību. Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu, par šādu pārkāpumu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 210 eiro. Šis materiāls pēc piekritības tiks nodots Ventspils novada pašvaldības Administratīvajai komisijai.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Ziemeļkurzemes iecirkņa Prevencijas grupas amatpersonas, patrulējot Piltenē, pirmdien ap plkst.20 kādas daudzdzīvokļu mājas pagalma rotaļu laukumā pamanīja bez uzraudzības atstātus bērnus. Likumsargi devās pie bērniem, uzrunāja viņus un noskaidroja, ka trīs bērni nav sasnieguši septiņu gadu vecumu, līdz ar to viņi nedrīkst atrasties vieni bez vecāku uzraudzības. Savukārt pārējie bērni nav sasnieguši 13 gadu vecumu un viņu uzraudzībā vēl nedrīkst atstāt jaunākus bērnus.

Šeršņova uzsver, ka rotaļu laukumā atradās divi piecus gadus veci un viens četrus gadus vecs bērns. Likumsargi noskaidroja bērnu vecākus, kuri apgalvoja, ka nezināja likuma prasības attiecībā uz vecumu, kādā bērnus drīkst atstāt bez uzraudzības vai citu bērnu uzraudzībā. Visi pieaugušie apgalvoja, ka no sava dzīvokļa loga pārredz situāciju un uzrauga bērnus, taču tajā laikā, kad likumsargi runāja ar bērniem, divi no pieaugušajiem neiznāca ārā painteresēties, kas noticis un acīmredzami nepievērsa uzmanību bērniem.

Tāpat bērni labprāt izstāstīja policistiem par savem piedzīvojumiem, sakot, ka bieži vieni paši rotaļājas, esot bijuši gadījumi, kad kāds no viņiem pazūd un pārējiem jāiet meklēt, kas liecina par to, ka tā ir ikdiena, bet līdz šim - bez starpgadījumiem. Tāpat likumsargi uzzināja, ka viens no bērniem, kurš nav sasniedzis septiņu gadu vecumu, regulāri tiek atstāts mājās viens un bez pieskatīšanas. Likumsargi izskaidroja vecākiem situāciju, vecāki apgalvoja, ka saprot pārkāpumu un apsolījās šādu kļūdu vairs nepieļaut.

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes amatpersonas pret vecākiem sāka administratīvā pārkāpuma procesu par septiņu gadu vecumu nesasnieguša bērna atstāšanu bez uzraudzības, ja to izdarījusi persona, kura atbildīga par bērna uzraudzību. Saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu par šādu pārkāpumu tiek piemērots brīdinājums vai naudas sods līdz 210 eiro. Šie materiāli pēc piekritības tiks nodoti Ventspils novada pašvaldības Administratīvajai komisijai lēmumu pieņemšanai.

Valsts policija atgādina, ka, saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likumu, vecākiem vai personai, kuras aprūpē vai uzraudzībā bērns nodots, ir pienākums neatstāt bērnu līdz septiņu gadu vecumam bez pieaugušā vai vismaz 13 gadus vecas personas klātbūtnes.

Valsts policija aicina iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem un informēt par šādiem un līdzīgiem gadījumiem. Policija uzsver, ka viens no vecāku atbildīgākajiem un svarīgākajiem uzdevumiem ir rūpēties par bērnu dzīvību un drošību.