Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Sešu futbola laukumu lielumā! Inčukalna pagastā top jauna saules elektrostacija

© f64.lv, Andrius Ufartas

Ieguldot 2,5 miljonus eiro, Inčukalna pagastā top līdz šim lielākā saules elektrostacija (SES) Siguldas novadā, informē Siguldas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Zane Leimane.

Inčukalna SES īpašnieks ir pašmāju investīciju uzņēmums SIA "Merito Partners", kurš ieceres īstenošanai piesaistījis pieredzējušus ekspertus no uzņēmuma "Saules Energy". "Merito Partners" kopā ar "Saules Energy" īsteno astoņu elektrostaciju būvniecību Latvijā. Inčukalna SES ir starp pirmajām, kas sāks ražot elektrību jau šogad.

Ar 5600 saules paneļiem tiks noklāta teritorija, kas līdzvērtīga sešiem futbola laukumiem.

Siguldas novada būvvalde šī gada 9.februārī izsniedza atļauju SES izveidošanai 4,5 hektāru plašā teritorijā Siguldas novada Inčukalna pagasta "Latvitās", blakus ieplānotajai energoresursu tirgotāja un veikalu tīkla "Virši" degvielas uzpildes stacijai.

Pašlaik jau ir pabeigta teritorijas sagatavošana, un šonedēļ tiek sākta spēkstacijas konstrukciju un kabeļlīniju izbūve. Šovasar SES teritorijā tiks izvietoti saules paneļi, kam sekos spēkstacijas testēšana un nodošana ekspluatācijā līdz šī gada rudenim. Inčukalna SES jauda būs 3,1 megavati (MW), un tā gadā saražos vismaz 3 300 000 kilovatstsundas (kWh) elektrības, kas atbilst 1650 mājsaimniecību vidējam elektrības patēriņam gadā.

Saules radītā enerģija ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā samazināt Latvijas un citu Eiropas valstu atkarību no naftas un gāzes produktiem. Latvija solārās enerģijas jomā joprojām atrodas pēdējā vietā Eiropas Savienībā.

Kā liecina to valstu pieredze, kur līdzīgas spēkstacijas darbojas jau gadu desmitiem, saules elektrostacijas ir ne vien ekonomiski izdevīgas, bet arī videi un sabiedrībai draudzīgas - to izbūvē nav nepieciešamas nozīmīgas teritorijas izmaiņas, savukārt darbības laikā tās ir klusas un dzīvajai radībai neitrālas.

Siguldas novada pašvaldība, kurai viena no attīstības prioritātēm ir videi draudzīgu tehnoloģiju un ilgtspējības virziens, ir gandarīta par investīcijām zaļās elektroenerģijas ieguvei, kas tiek veiktas novadā, uzsver Leimane.

Kā liecina "Firmas.lv" informācija, "Merito Partners" apgrozījums laikā no 2022.gada 13.jūnija līdz 2022.gada 31.decembrim bija 48 092 eiro, zaudējumi - 147 319 eiro. Uzņēmums dibināts pērn, tā pamatkapitāls ir 200 000 eiro. Uzņēmums pieder Aigaram Kesenfeldam (76,92%), Mārtiņam Baumanim (11,83%) un Mikum Janvaram (5,92%).