Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ņem vērā! Sākti remontdarbi uz autoceļa starp Valmieru un Rencēniem

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Valsts reģionālā autoceļa Valmiera-Rūjiena-Igaunijas robeža (Unguriņi) (P17) posmā no Valmieras līdz Rencēniem sākti remontdarbi, informē VSIA "Latvijas valsts ceļi" (LVC) pārstāvji.

Darbus par 4 144 250 eiro ar pievienotās vērtības nodokli veiks SIA "Limbažu ceļi", bet būvuzraudzību nodrošinās SIA "Būvju profesionālā uzraudzība".

Būvdarbus plānots pabeigt šogad rudenī.

LVC informē, ka 18 kilometrus garajam reģionālā ceļa posmam paredzēts veikt esošā asfalta seguma izlīdzinošo frēzēšanu un izbūvēt divas kārtas ar asfaltu, kā arī tīrīt grāvjus, atjaunot caurtekas, nobrauktuvju segumu un autobusu pieturvietas, uzstādīt ceļazīmes un signālstabiņus, uzklāt horizontālo apzīmējumu, izcirst krūmus un veikt citus darbus.

Tāpat kompānijā norāda, ka Valmieras novada pašvaldība ir izsniegusi atļauju 425 ceļa nodalījuma joslā esošu koku nociršanai. Kopumā ciršanas pieteikumā bija iekļauti 539 koki, taču pārējiem kokiem ciršanas atļaujas netika izsniegtas.

Apsekošanas laikā, kurā piedalījās pašvaldības, Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) un LVC pārstāvji, konstatēts, ka cērtamo koku sarakstā iekļauti tādi koki, kas apdraud satiksmes dalībnieku drošību, jo atrodas tuvu brauktuves malai. Tāpat konstatēti pilnībā vai daļēji nokaltuši koki, koki ar aizlūzušiem vai lūzušiem zariem, dobumiem, piepēm un koki, kas sasvērušies uz ceļa pusi. Ciršanai paredzētie koki arī traucē iztīrīt grāvjus un atjaunot caurtekas, tas ir, nodrošināt ūdens novadi no ceļa konstrukcijas. Ūdens no ceļa jānovada, lai aizsargātu tā iekļūšanu ceļa konstrukcijas kārtās, pretējā gadījumā ceļam samazinās nestspēja, kā rezultātā veidojas bedres, rises, kūkumi, iesēdumi.

Savukārt tiks saglabāti koki, kas ir labā stāvoklī, kā arī tie, kuriem ir vēsturiska un ainaviska vērtība un potenciāls sasniegt dižkoku izmērus. Vietās, kur koki netiks cirsti, ūdens atvadi ierīkos starp nomali un kokiem. Atsevišķās vietās tiks uzstādītas drošības barjeras.

Lai ceļu remontdarbu ietvaros varētu cirst kokus gar ceļu, LVC ir jāsaņem atļauja no pašvaldības, kuras administratīvajā teritorijā atrodas ceļš. To nosaka Ministru kabineta noteikumi par koku ciršanu ārpus meža. Par papildu speciālistu, piemēram, DAP vai arboristu piesaisti, kā arī publiskās apspiešanas rīkošanu lemj pašvaldība. Tā izvērtē visu pušu sniegtos argumentus un attiecīgi vai nu saskaņo vai nesaskaņo koku ciršanu.