Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Talsu pašvaldības īstenotajos ES fondu projektos konstatēts interešu konflikts

© f64.lv, Kaspars Krafts

Talsu novada pašvaldības īstenotajos Eiropas Savienības (ES) fondu finansētos projektos interešu konflikts nav pieļaujams, un Centrālā finanšu un līgumu aģentūra (CFLA) pret to ievēro nulles tolerances principu, informēja CFLA sabiedrisko attiecību speciāliste Ieva Luste.

CFLA ir konstatējusi iepirkumu procedūras pārkāpumus divos Talsu novada pašvaldības īstenotajos projektos, kuru dēļ piemērojamas finanšu korekcijas - ES fondu līdzekļu neizmaksāšana sākotnēji plānotajā apjomā.

Luste norādīja, ka projektam "Publiskās infrastruktūras attīstība Talsos rūpnieciskās teritorijas darbības nodrošināšanai, 2.kārta" ir piemērota 25% finanšu korekcija, kas nozīme 293 836 eiro līdzfinansējuma samazinājumu, jo pieļauti pārkāpumi attiecībā uz apstiprinātā pretendenta pieredzes vērtēšanu - tā nav bijusi atbilstoša iepirkuma nolikumā izvirzītajām prasībām.

Otrs projekts ir "Publiskās infrastruktūras attīstība Stendē rūpnieciskās teritorijas darbības nodrošināšanai", kam piemērojama 100% finanšu korekcija, kas nozīmē 1 170 497 eiro līdzfinansējuma samazinājumu, jo konstatēts interešu konflikts. Arī šajā projektā pieļauti pārkāpumi attiecībā uz apstiprinātā pretendenta pieredzes vērtēšanu.

Kā skaidroja Luste, gadījumā, ja Stendes Stacijas ielas projektā pašvaldība līgumu ar SIA "Strabarg" lauž un veic jaunu iepirkumu, tad korekcija attiecas tikai uz līdz šim maksājuma pieprasījumos iekļautajiem izdevumiem, kas atzīti par neatbilstošiem - 134 182 eiro.

CFLA konstatēto pārkāpumu dēļ Talsu novada pašvaldība zaudēs iespēju saņemt ES fondu līdzfinansējumu piemēroto finanšu korekciju apmērā, projekta izmaksas būs jāsedz pašai pašvaldībai par saviem līdzekļiem, sacīja Luste.

Vakar, 7.maijā, notika CFLA un Talsu novada pašvaldības tikšanās, atkārtoti pašvaldībai skaidrojot CFLA pieņemto lēmumu pamatojumu, kā arī pārrunājot iespējamos risinājumus.

Kā norādīja Luste, Talsu novada pašvaldība tuvāko nedēļu laikā izlems par turpmāko rīcību, kā turpināt iesākto darbu īstenošanu projektā "Publiskās infrastruktūras attīstība Stendē rūpnieciskās teritorijas darbības nodrošināšanai" un kā nodrošināt nepieciešamo finansējumu.

CFLA ieskatā, līguma laušana ar SIA "Strabarg" un jauna iepirkuma veikšana ir vienīgais risinājums, lai saglabātu iespēju līgumā paredzētos darbus līdzfinansēt ar ES fondu līdzekļiem, taču pašvaldībai jāvērtē, kurš ekonomiski, tostarp līguma laušanas nosacījumi, un saimnieciski, tajā skaitā laika ziņā, ir piemērotākais risinājums pašvaldībai.

"Publiskās infrastruktūras attīstība Stendē rūpnieciskās teritorijas darbības nodrošināšanai" piemērotā 100% korekcija attiecas tikai uz būvdarbu līguma ar SIA "Strabarg" finansējumu, kur iepirkuma procedūrā konstatēti pārkāpumi. Projektā paredzēts vēl viens būvdarbu līgums, uz tā plānoto finansējumu piemērotā korekcija neattiecas, piebilda CFLA pārstāve.

Viņa norādīja, ka Talsu Stendes ielas projektā pašvaldība CFLA lēmumu var pārsūdzēt Finanšu ministrijā, savukārt Stendes Stacijas ielas projektā Talsu novada pašvaldībai laikā līdz 17.maijam ir iespēja lēmumu pārsūdzēt CFLA.

Kā aģentūru LETA informēja Talsu novada pašvaldības pārstāve Inita Fedko, Talsu novada pašvaldība saņēmusi vēstuli arī no Stendes pilsētas uzņēmējiem, kas ir projekta sociālie partneri un arī uzņēmušies sasniegt noteiktus rezultātus pēc projekta īstenošanas. Tie norādījuši, ka ceļa sakārtošana satiksmei drošā stāvoklī ir vitāli nepieciešama projekta mērķu sasniegšanai. Tam piekrīt arī pašvaldība, kas meklēs iespējas, kā Stacijas ielu padarīt satiksmei drošu un pieejamu.

Savukārt Stendes ielas Talsos pārbūves projekta realizācija nav apdraudēta, iesāktie būvdarbi turpinās un Stendes iela Talsos tiks sakārtota iepriekš noteiktajos termiņos, sola pašvaldība.

Talsu novada šī gada apstiprinātais budžets ir 41 514 000 eiro.

LETA jau vēstīja, ka iespējamu pārkāpumu iepirkumu procedūrās dēļ Talsu novadam var nākties atmaksāt vairāk nekā divus miljonus eiro.

CFLA, izskatot divu projektu iepirkumu procedūras, atklājusi iespējamus pārkāpumus, kas Talsu novadam var atsaukties ar finanšu korekcijām jeb finansējuma atmaksu.