Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Piesārņojums Iecavas upē videi nodarījis zaudējumus 2262 eiro vērtībā

© Valsts vides dienests

Valsts vides dienests (VVD) aprēķinājis, ka naftas produktu piesārņojums Iecavas upē videi nodarījis zaudējumus 2262 eiro vērtībā, informēja VVD.

VVD pēc atkārtotas Iecavas upes apsekošanas 29.aprīlī nolēma upē vienuviet savākušos naftas produktus norobežot ar absorbējošo bonu vienā no upes krastiem.

Pēc VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Dainas Vārpiņas teiktā, pārējās bonas no upes tika izņemas, atbrīvojot upes caurplūdumu. Savukārt piektdien, 30.aprīlī, tika pabeigti iepriekš Iecavas upē konstatēto naftas produktu savākšanas darbi - veikta naftas produktu virsslāņa atsūknēšana un nodošana atbilstošam atkritumu apsaimniekotājam AS "BAO". Pēc šiem darbiem tika noņemtas visas Iecavas upē vēl palikušās bonas.

VVD turpina lietas faktisko apstākļu noskaidrošanu. Par notikušo sākta administratīvā pārkāpuma lietvedība. Vainīgajai personai būs jākompensē gan videi nodarītie zaudējumi, gan piesārņojuma savākšanas izmaksas, tajā skaitā izmaksas par atsūknētā ūdens un bonu utilizēšanu, norādīja Vārpiņa.

Jau vēstīja, ka VVD ir sācis divas administratīvā pārkāpuma lietvedības par Iecavas upes piesārņošanu.

Viena no tām ir par Iecavas upes piesārņošanu. Vainīgajai personai par vides piesārņošanu var piemērot brīdinājumu vai naudas sodu fiziskajai personai līdz 700 eiro, bet juridiskajai personai - līdz 2900 eiro.

Otra lieta ir sākta par novadkanāla izveidošanu no dīķa uz upi bez VVD izsniegtajiem tehniskajiem noteikumiem. Par šādu darbību veikšanu bez VVD izdotiem tehniskajiem noteikumiem var piemērot naudas sodu fiziskajai personai līdz 2000 eiro, bet juridiskajai personai - līdz 12 000 eiro.

Ozolnieku novada pašvaldībā skaidroja, ka, patvaļīgi izrokot grāvi, dīķis, kur gadiem krājušies dažāda tipa atkritumi no Branku bijušajām attīrīšanas iekārtām, tostarp, iespējams, arī no bijušās biodīzeļa ražotnes, savienots ar upi. Rezultātā dīķa saturs ir iekļuvis upē.

Jau ziņoja, ka naktī uz 18.aprīli Cenu pagastā Iecavas upē pie Rasas ielas tilta konstatēta degvielas noplūde. Sadarbībā ar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) glābējiem Iecavas upē operatīvi izvietotas norobežojošās un absorbējošās bonas, ierobežojot piesārņojuma tālāku izplatību.

Atkārtotas pārbaudes laikā 18.aprīlī, konstatēts, ka naftas produktu piesārņojums upē stiepjas 500 metru garumā un 20 metru platumā. Veicot vietas apsekošanu, tika noteikts naftas produktu izcelsmes avots - noplūde, kas izveidota no aptuveni 500 metru attālumā esoša dīķa.