Piektdiena, 3.maijs

redeem Gints, Uvis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Neierasti agri Latvijā atgriezies melnais stārķis

© REUTERS/SCANPIX/LETA

Ņemot vērā visai siltos laikapstākļus, šoreiz krietni agrāk Latvijā atgriezušies gājputni. Jaunākā informācija liecina, ka jau 10.martā Skrundas novadā manīts pat melnais stārķis.

Kā stāsta Latvijas Dabas muzeja ornitologs Dmitrijs Boiko, parasti šīs sugas pārstāvji atgriežas ne agrāk kā marta vidū atkarībā no tā, cik tālu aizlidojuši (līdz Eiropas dienvidiem vai līdz Āfrikai). Atlidošanas laiku siltā ziema būtiski neietekmē, jo putni lielākoties vadās pēc bioloģiskā pulksteņa un dienas ilguma. Kā teikts vietnē Latvijasputni.lv, pērn pirmais atlidojušais baltais stārķis novērots 15. martā, bet šogad 10. martā Jaunmuižā ligzdā karjerā gandrīz pie centra melno stārķi redzējis Skrundas novada domes deputāts Valters Farnasts. Pēdējos gados tas ir agrākais gandru migrantu novērojums, vēsta laikraksts "Kurzemnieks".

„Viņš pie mums regulāri atlido jau nez kuru gadu, turklāt ir vientulis,” stāsta V.Farnasts. „Nav redzēts otrs stārķis blakus un mazuļi ligzdā. Diezgan nejauks putns, jo kaujas ar balto stārķi, pērn tam olas no ligzdas izmet. Pa šiem gadiem kādas piecas sešas ligzdas izpostījis, jo mums te ciemā ligzdo daudz stārķu.” Skrundenieks ievērojis vēl vienu rekordu - 14. februārī ziemeļu gulbi Kazdangas apkārtnē. Parasti agrāk atgriežas baltie stārķi, un šogad pirmais redzēts 13. martā Cēsīs.

Tiesa, arī meteorologs Toms Bricis jau aizvadītā gada decembrī informēja, ka Alūksnes pusē manīts baltais stārķis.

Ik ziemu Latvijā paliek pa kādam stārķim. Noteikt iemeslu, kādēļ putns nav aizlidojis uz ziemotni Āfrikā, ir tikpat kā neiespējami. Iespējas izdzīvot Latvijas garo ziemu baltajam stārķim ir mazas, taču bieži par putniem gādību uzņemas cilvēks.

Stārķi ir samērā viegli barojami, jo ēd praktiski visu, taču pieraduši pie cilvēka var kļūt agresīvi. Ornitologi šādās situācijās visbiežāk aicina atstāt visu dabas ziņā," raksta Toms Bricis.