Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Grants ceļu programmas ietvaros rekonstruēs 36 kilometrus Saldus novada ceļu

© Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Intervija ar Saldus novada domes priekšsēdētāju Reini Doniņu.

- Pagājis teju gads, kopš esat ievēlēts Saldus novada domes priekšsēdētāja amatā. Kāds ir bijis šis laiks?

- Šajā laikā esmu sapratis daudzas lietas, kas ir nepieciešamas novada turpmākai attīstībai. Nenoliegšu, ka ir arī dažas vilšanās - tās pamatā ir saistītas ar termiņiem, kas pašvaldības gadījumā ir daudz garāki, lai nonāktu pie viena vai cita risinājuma. Viena lieta, uz ko mērķēju, jau piesakot sevi vēlēšanu sarakstā, ir sadarbības veicināšana starp uzņēmējiem un pašvaldību. Pēc būtības uzņēmēji ir pašpietiekami - viņiem svarīgākā ir infrastruktūras pieejamība pietiekami augstā kvalitātē. Šo jautājumu risinām ar ielu rekonstrukciju projektiem, jo mums ir svarīgi, lai iedzīvotājiem būtu ne tikai ērta, sakārtota, droša un tīra dzīves vide, bet arī darbs.

«Priecājos, ka konkursā Saldus novada Uzņēmēju gada balva divās nominācijās balvas saņēma tieši lauksaimnieki,» uzsver Reinis Doniņš / Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

- Lūdzu, precīzāk - kur un ko darīsiet?

- Veicinot uzņēmējdarbības attīstību lauku teritorijā, Saldus novada pašvaldība īsteno trīs lauku grants ceļu projektus. Apstiprināts un īstenošanas procesā ir projekts Lauku grants ceļu pārbūve uzņēmējdarbības attīstībai Šķēdes, Jaunlutriņu un Lutriņu pagastos - esam noslēguši līgumu ar SIA Ceļu būvnieks.

Vienlaikus apstiprināts un īstenošanas procesā ir projekts Lauku grants ceļu pārbūve uzņēmējdarbības attīstībai Novadnieku, Pampāļu, Zirņu, Zvārdes un Saldus pagastos, šo darbu veikšanai ir noslēgts līgums ar SIA Ošukalns.

Tāpat apstiprināts un īstenošanas procesā ir projekts Lauku grants ceļu pārbūve uzņēmējdarbības attīstībai Kursīšu, Nīgrandes, Vadakstes, Ezeres, Jaunauces, Zaņas un Rubas pagastos. Būvdarbu līgums noslēgts ar SIA Saldus ceļinieks. Kopumā uzņēmējdarbības attīstības vajadzībām laukos atjaunotais grants ceļu kopgarums ir 36 kilometri.

Saldus pagastā, lai veicinātu uzņēmējdarbības attīstību, izbūvējot 475 metrus ceļa, ieviešanā ir projekts Publiskās infrastruktūras kvalitātes uzlabošana pašvaldības autoceļa «Gaļas kombinātsStraumēni» teritorijā. Piebildīšu, ka ielu un ceļu infrastruktūras uzlabojumi ir būtiski ne tikai esošo uzņēmumu darbības nodrošināšanai, bet arī potenciālo investoru piesaistei - ja pastāv dilemma, kur veidot jaunu ražotni vai pakalpojumu sniegšanas vietu, izvēle vienmēr būs par labu vietai, kas jau ir sakārtota un ērti pieejama.

Uzņēmējdarbības infrastruktūras sakārtošanai ārpus pilsētas plānots investēt kopā teju 6,5 miljonus eiro.

Esam sarēķinājuši, ka, saglabājot šobrīd pieejamo finansējumu, 25 gadu laikā mēs spētu saremontēt visu novada ceļu tīklu un uzturēt to labā kārtībā, diemžēl katru gadu šāds finansējums nebūs pieejams.

- No valsts budžeta ik gadu pašvaldību ceļu ikdienas uzturēšanai tiek novirzīta zināma summa. Cik liela tā ir Saldus novadam, kas veic ceļu uzturēšanu, vai pašvaldība ceļu uzturēšanai arī no savas puses veic kādas investīcijas?

- No valsts budžeta pašvaldības ceļu uzturēšanai saņemam ap 800 tūkstošiem eiro. Saldus pilsēta un katra pagasta pārvalde organizē ceļu uzturēšanu, atbilstoši pieejamajam finansējumam. Diemžēl novada pašvaldībai nav iespēju piešķirt papildu finansējumu pašvaldības ceļu uzturēšanai un remontam. Likumsakarīgi, ka iepriekšminēto projektu realizācijai ir nepieciešams arī pašvaldības līdzfinansējums, kas jau izsludinātajos projektos kopsummā sastāda vairāk nekā divus miljonus eiro. Protams, ja rodas ārkārtas situācijas, pašvaldība finansē seku likvidēšanas izdevumus.

- Jūsu nosauktie piemēri aptver novada teritoriju, vai arī pilsētā plānoti infrastruktūras pilnveidošanas projekti?

- Likumsakarīgi, ka arī Saldus pilsētā uzņēmējdarbības attīstībai, vienlaikus arī iedzīvotāju ērtībām, tiek īstenoti projekti, piemēram, Uzņēmējdarbības vides attīstība Saldus pilsētas centrālās daļas teritorijā ir projekts, kura ietvaros tiks rekonstruētas Tirgotāju un Peldu ielas.

Būvdarbi ir uzsākti 12.04.2018. Līdz ar šā projekta realizāciju galvenie ieguvēji būs uzņēmums Saldus gotiņa un citi blakus esošie ražotāji un pakalpojumu sniedzēji. Uzņēmējdarbības vides attīstība Saldus pilsētas dienvidu daļā, pārbūvējot publisko infrastruktūru ir projekts, kura ietvaros tiek rekonstruēts Lielās ielas posms 1,5 kilometru garumā. Savukārt sagatavošanas stadijā Saldus pilsētā ir projekti: Saldus pilsētas centra iekšējam apvedceļam pieguļošās teritorijas revitalizācija - Slimnīcas, Ezera ielas apļa izbūve un divu stāvlaukumu izbūve. Uzņēmējdarbības vides attīstības programmas ietvaros Saldus pilsētas ziemeļu daļā esam ieplānojuši vienu no vērienīgākajiem infrastruktūras projektiem, kura vērtība sasniedz teju piecus miljonus eiro, pārbūvējot publisko infrastruktūru no Kuldīgas un Brīvības ielu krustojuma līdz A9 krustojumam apmēram 1,75 kilometru garumā.

Papildus iepriekš teiktajam pašvaldības SIA Saldus tirgus par saviem līdzekļiem realizē tirgus rekonstrukcijas projektu, kas iepirkšanos un tirgošanos padarīs daudz patīkamāku. Uzskatām, ka Saldus centra neatņemama sastāvdaļa ir tirgus laukums, kurā norit aktīva pirkšana un pārdošana.

- Pēdējā gada laikā biežāk nākas runāt nevis par bezdarbu, bet gan par kvalificēta darbaspēka trūkumu. Vai arī Saldus novada uzņēmēji sastopas ar darbaspēka problēmām?

- Neesam izņēmums, tāpēc pašvaldībā ir izveidoti vairāki kontaktu centri, kuros var iegūt papildu informāciju par darbaspēka kvalifikācijas celšanas un pārkvalifikācijas iespējām. Viens no tiem ir Izglītības pārvalde, kura pašlaik īsteno lielu daļu šā plānošanas perioda Eiropas Savienības projektu izglītības jomā, tajā skaitā Valsts izglītības attīstības aģentūras Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveidi. Otra bez šaubām ir Nodarbinātības valsts aģentūras Saldus filiāle, kas sniedz uzņēmējiem informatīvu un organizatorisku palīdzību par tās pārraudzībā esošajiem valsts finansētajiem projektiem, kā arī darbaspēku, kas pašlaik ir aktīvā darba meklēšanas procesā.

Sarunās ar vietējiem uzņēmējiem konstatējam, ko nepieciešams uzlabot Saldus novada uzņēmējdarbības vidē. Nākotnē plānojam vēl vairāk paplašināt sadarbību, iespējams, izveidojot tādu kā uzņēmēju atbalsta centru, kur gan caur informatīviem un networking pasākumiem, gan ar uzņēmējus atbalstošiem konsultatīviem pasākumiem konkrētās jomās varēsim veicināt uzņēmēju labsajūtu Saldus novadā visās jomās - gan darbaspēka piedāvājumā, gan arī uzņēmējdarbības attīstīšanas iespējās.

- Vai varam runāt arī par bezdarbu?

- Bezdarbnieku procents ir ļoti zems - faktiski tas ir zem dabiskā bezdarba līmeņa. Saldus novadā mēs varam lepoties ar dažādu struktūru - gan valsts, gan privāto - labu sadarbību, tur galvenokārt ir jāsaka paldies tieši pašiem novada iedzīvotājiem un to atbildīgai un pozitīvai pieejai darbam. Bet laiki mainās, arī darba tirgus iespējas globālā līmenī. Tāpēc centīsimies šīs pozitīvās īpašības izmantot arī, lai kopējiem spēkiem palīdzētu mūsu novadniekiem mainīt profesijas, būt atbilstošiem darba iespējām novadā vai arī uzsākt uzņēmējdarbību kādā sev interesējošā jomā, līdz ar to veidojot jaunas darba vietas.

Kopumā Saldus novada iedzīvotāji, tajā skaitā esošie uzņēmēji un topošie uzņēmēji, atzīst, ka pašlaik ir samērā plašs uzņēmējdarbības īstenošanas iespēju piedāvājums un, galvenais, kas nepieciešams - kvalitatīvas zināšanas, lai šīs iespējas izmantotu pēc iespējas efektīvāk.

Padziļināti domājam par profesionālās izglītības piedāvājuma uzlabošanu Saldus novadā, lai veicinātu arvien labāku piekļuvi izglītībai mūsu novadniekiem visās vecuma grupās netālu no dzīvesvietas. Iespējams, vēl plašāk sadarbosimies arī ar augstskolām un izmantosim Erasmus+ programmu piedāvājumu, lai paplašinātu mūsu jaunākās paaudzes un jauniešu redzesloku dažādās jomās, kas visnotaļ noder viņu konkurētspējas paaugstināšanai darba tirgū tagad un nākotnē.

- Tradicionāli pašvaldības apbalvo labākos novadu uzņēmumus. Tikko kā noslēdzās konkurss Saldus gada uzņēmējs 2017. Kādi ir rezultāti?

- Tieši tā, esam uzzinājuši un apbalvojuši veiksmīgākos un centīgākos Saldus novada uzņēmējus konkursā Saldus novada Uzņēmēju gada balva 2017. Nominācijā Saldus novada Gada uzņēmējs balvu saņēma SIA Saldus Druva. Atzīmēšu, ka šobrīd tas ir viens no tehnoloģiski modernākajiem piena lopkopības uzņēmumiem valstī un varbūt pat Baltijā. SIA Pampāļi saņēma balvu nominācijā Gada lauksaimnieks. Laikraksts Saldus Zeme savu simpātijas balvu pasniedza SIA Saldus Maiznieks, savukārt z/s Birzes un SIA Ergo E.B.F. saņēma LTRK speciālās balvas. Starp nominantiem bija daudz zemnieku saimniecību, arī no attāliem novada pagastiem, piemēram, z/s Rubuļi, z/s Birzis, z/s Pīlādži u.c. Priecājos, ka konkursā Saldus novada Uzņēmēju gada balva divās nominācijās balvas saņēma tieši lauksaimnieki.

- Pavisam nesen notika arī izstāde Ražots Saldus novadā. Cik atsaucīgi bija uzņēmēji un apmeklētāji?

- Kopumā izstādē Ražots Saldus novadā, kas noritēja jau septīto reizi, galvenokārt piedalījās mājražotāji, uzņēmumi, biedrības, iestādes un pakalpojumu sniedzēji, lai dotu iespēju plašākai publikai iepazīt savus piedāvājumus. Kopumā dalību izstādei pieteica ap 100 uzņēmēju. Mani personīgie novērojumi liecina, ka interese par vietējiem ražotājiem bija liela - no rīta puses vēl diezgan brīvi varēja apstaigāt izstādi, bet jau ap pulksten 11 pie stendiem veidojās rindas. Arī man pašam bija daži pārsteigumi - nezināju, ka Saldus novadā top tik interesantas lietas. Es domāju, ka šādas izstādes ir nepieciešamas gan apmeklētājiem, gan ražotājiem, tāpēc tradīciju turpināsim.

***

Pagājušās nedēļas noslēgumā notika divi lieli, novadam ļoti nozīmīgi pasākumi: «Uzņēmēju Gada balva» / Publicitātes foto

Un izstāde «RažotS Saldus novadā». Relīze pieejama māja lapā. • Kontakti: kultūras vadītāja Maija Rjabova, 26848301, maija.rjabova@saldus.lv / Publicitātes foto

SALDUS NOVADA JAUNIE PROJEKTI

Sātiņu dīķu putnu tornis - jauns putnu vērošanas tornis Sātiņu dīķos, kur ik gadu notiek putnu dienas.

• Kontakti: projekta vadītāja Eva Jēkobsone, 63807950, 20267729, eva.jekobsone@saldus.lv

Saldus novada Saldus pagasta bērnudārza «Graudiņš» jauno grupiņu atvēršana. Saldus novadā ir atrisināta problēma par bērnu rindu uz bērnudārzu. «Graudiņš» ieguvis svaigi izremontētas telpas un jaunu pieplūdumu ar bērniem.

• Kontakti: Vita Vītola, iestādes vadītāja

• Tālrunis: 63839431

• E-pasts: graudins@saldus.lv

Martā noslēdzās labdarības

akcija «Dzīvo vesels» SIA «Saldus medicīnas centrs». Bezmaksas medicīniskā palīdzība sociāli mazāk nodrošinātajām sabiedrības grupām.

• Kontakti: Ingemars Harmsens, Saldus medicīnas centra vadītājs, 29161411

Novadnieku pagasta pārvaldes ēkas energoefektivitātes paaugstināšana. Tajā skaitā sporta zāle, kur notiek klinšu kāpšanas treniņi.

• Kontakti: Marita Melvere, projektu vadītāja, 63807911, 25479826, marita.melvere@saldus.lv

Zvārdes un Zaņas pagastu

tiltu rekonstrukcija.

• Kontakti Zvārdē: pārvaldes vadītājs: Imants Džulis

• Tālrunis: 63846151

• Fakss: 63846151

• E-pasts: zvarde@saldus.lv

• Kontakti Zaņā: pārvaldes vadītāja: Kristīna Grosmane

• Tālrunis: 29398044, 26644732

• E-pasts: zana@saldus.lv

Šogad trešo reizi pa Saldus ielām skrēja gan vietējie, gan ciemiņi skrējienā

«Rozentāla skriešanas svētki».

• Kontakti: sporta darba vadītāja Elga Grota, 29485523,

elga.grota@saldus.lv

Lutriņu sporta angāra projekts. Atvērām septiņus gadus lolotu sapni Lutriņos, kur gan skolas vajadzībām, gan vietējiem ir prieks darboties.

• Kontakti: pārvaldes vadītāja:

Ineta Ezermale

• Tālrunis:63831231

• Fakss: 63831231

• E-pasts: lutrini@saldus.lv