Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Jēkabpils pakalpojumi" aicina šķirot atkritumus

LABA ALTERNATĪVA. «Nav tā, ka bedres, kas remontētas ar auksto asfaltu, jau vasarā ir jāremontē atkārtoti – arī aukstais asfalts, kas tiek salīdzināts ar pagaidu plombu, var kalpot vairākus gadus,» skaidro Guntars Leitāns © Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Uzņēmuma Jēkabpils pakalpojumi aktualitāte šobrīd ir pilsētas ielu, laukumu un skvēru sakopšana pēc ziemas – vispirms no ielām jāsaslauka un jāsavāc smilts un sāls.

Uzņēmuma galvenais inženieris Guntars Leitāns stāsta, ka jau vairākus gadus uzņēmuma rīcībā ir tehnika, kas aizvieto sētnieku darbu - ziemā specializētā komunālā tehnikas vienība ietvju, celiņu un laukumu uzkopšanai ir aprīkota ar lāpstu un kaisītāju, bet vasarā ar birsti un saslauku savākšanas tvertni. Tādējādi būtiski ir samazināts sētnieku skaits, arī darbus iespējams veikt ātrāk. Protams, vietās, kur ar tehniku piekļūt nevar, vēl arvien tiek izmantots roku darbs.

Saved kārtībā ielas

Otra pavasara aktualitāte ir ielu bedrīšu remonts. Nevar teikt, ka pagaidām pilsētas ielas ir bedru bedrēs un gaida piemērotus laika apstākļus - sistemātiski ar aukstā asfalta maisījumu tiek aiztaisītas avārijas bedres, lai nodrošinātu pietiekami labus braukšanas apstākļus un neradītu bīstamību braucējiem. Inženieris teic: «Esam noslēguši līgumu par aukstā asfalta piegādēm, un jāteic, ka jaunais sadarbības partneris Ceļu būve 24 mums piegādā tiešām labu auksto asfaltu - to var ērti iestrādāt, un tas labi pilda savas funkcijas. Nav tā, ka bedres, kas remontētas ar auksto asfaltu, jau vasarā ir jāremontē atkārtoti - arī aukstais asfalts, kas tiek salīdzināts ar pagaidu plombu, var kalpot vairākus gadus.»

Iestājoties labvēlīgiem laika apstākļiem, ielu segumi tiks remontēti un atjaunoti ar dažādām metodēm, tostarp ar karstā asfalta tehnoloģiju, izmantos arī asfalta segas virsmas atjaunošanu ar bituma emulsiju un šķembiņām. Savukārt sadarbībā ar Jēkabpils ūdens darbiniekiem notiks komunikāciju aku pacelšana, lai uz ielām nebūtu iesēdumu un aku vāki nekustētos.

ZIEMĀ specializētā komunālā tehnikas vienība ietvju, celiņu un laukumu uzkopšanai ir aprīkota ar lāpstu un kaisītāju, bet vasarā ar birsti un saslauku savākšanas tvertni / Publicitātes foto

Savu laiku gaida arī grants seguma ielas - kad tās būs pietiekami nožuvušas, sāksies to planēšana un greiderēšana.

Jāsakārto Pormaļa iela

Drīzumā Jēkabpilī sāksies viens no ievērojamākajiem infrastruktūras uzlabošanas projektiem - Pasta ielas rekonstrukcija. Tā ir viena no noslogotākajām, turklāt vienvirziena iela Jēkabpilī. Lai nodrošinātu satiksmes plūsmas alternatīvu, satiksme tiks novirzīta pa paralēlo Pormaļa ielu. Taču šobrīd iela nav tādā stāvoklī, lai nodrošinātu komfortablu braukšanu intensīvas satiksmes apstākļos, tāpēc savest to tādā kārtībā, lai divu gadu periodā iela spētu aizvietot slēgto Pasta ielu, ir viens no Jēkabpils pakalpojumu šī brīža izaicinājumiem.

Aktualizē atkritumu šķirošanu

Vaicāts vai jēkabpiliešiem ir iespējas šķirot atkritumus un vai viņi to dara, G. Leitāns atzīst: «Iespējas ir radītas, taču atkritumus jēkabpilieši šķiro kūtri. Veicam pamatīgu izglītojošo darbu dažādās auditorijās, tostarp šobrīd tiek izstrādāta mācību programmiņa, kuru mūsu darbinieki izmantos, dodoties uz izglītības iestādēm, lai stāstītu un rādītu, kā pareizi šķirot atkritumus un ko no tā iegūst sabiedrība un vide.»

Uzņēmuma Jēkabpils pakalpojumi teritorijā ir izveidots dalīto atkritumu pieņemšanas punkts, kurā bez maksas septiņas dienas nedēļā no septiņiem rītā līdz septiņiem vakarā var nodot stiklu, metālu, plastmasu, papīru, sadzīves tehniku, organiskos un bīstamos atkritumus. Līdzīgs laukums ir arī Krustpils novadā, atkritumu poligona Dziļā vāda šķirošanas stacijas teritorijā - Zvaigžņu ielā 1B. Vienlaikus šķiroto atkritumu konteineri izvietoti visos daudzdzīvokļu māju konteineru laukumos un vismaz viens laukums izveidots katrā privātmāju rajonā.

Lielu atsaucību pagājušā gada rudenī ieguva uzņēmuma piedāvātie lielizmēra maisi organisko atkritumu, tostarp lapu savākšanai - piepildītos maisus bez maksas izveda uzņēmums Jēkabpils pakalpojumi. Jānovēl, lai arī citos atkritumu šķirošanas jautājumos jēkabpiliešu tradīcijas mainītos un noglabājamo atkritumu apjoms saruktu.