Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ķeipenes stacijā "Potjomkina aka" un daudz kas cits

ĶEIPENES DZELZCEĻA STACIJA kļuvusi par populāru tūrisma objektu, jo stacijas ēkā izvietots slavenā kinorežisora Sergeja Eizenšteina kino muzejs un blakus stacijas ēkai izveidots Komunikācijas centrs © Publicitātes foto

Kādreizējā Ķeipenes dzelzceļa stacija Ogres novada Ķeipenes pagastā kļuvusi par populāru tūrisma objektu, jo stacijas ēkā izvietots slavenā kinorežisora Sergeja Eizenšteina kino muzejs un blakus stacijas ēkai izveidots Komunikācijas centrs. Šī vieta noteikti kļūs vēl populārāka, jo katru gadu bijušās stacijas teritoriju papildina kāds jauns, unikāls vides objekts. Pagājušā gada oktobrī šeit tika atklāts vēl viens vides objekts – Potjomkina aka.

Potjomkina aku faktiski veido divi objekti - akas virszemes daļa, kurā ieskatoties tās ūdeņos var redzēt filmas Bruņukuģis «Potjomkins» projekcijas, un pats bruņukuģis - izstāžu zāle, kas izbūvēta zem zemes, ir 8 metrus gara un 4 metrus plata un kurā radīta zemūdenes atmosfēra ar dažādiem audiovizuāliem efektiem. Tās centrā ir logs, kurā atrodas sudraba lode. Māksliniece Anna Heinrihsone atklāj, ka šī sudraba lode ir visa objekta esence - lodē glabājas kņaza Potjomkina sirds, turklāt sudrabs ir tīrības simbols.

Publicitātes foto

POTJOMKINA AKU faktiski veido divi objekti - akas virszemes daļa, kurā ieskatoties, tās ūdeņos var redzēt filmas Bruņukuģis Potjomkins projekcijas, un pats «bruņukuģis» - izstāžu zāle, kas izbūvēta zem zemes, ir 8 metrus gara un 4 metrus plata / Publicitātes foto

Ogres novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietnieks Gints Sīviņš: «Jaunais objekts ir nozīmīgs visa novada mērogā un pat vairāk, jo viens no Ogres novada attīstības virzieniem ir jaunu tūrisma objektu radīšana, un Ķeipenes stacija Ogres novadā ir viens no interesantākajiem objektiem. Diemžēl dzelzceļa līnija Rīga-Ērgļi tika slēgta, un arī tās stacijas beigušas pastāvēt, bet mums ir paveicies, ka Sukuta kungs, viņa domubiedri un pārējie atbalstītāji ar savu iniciatīvu staciju atdzīvināja un tajā ir ienesuši pasaules mēroga kino vēsturi.»

Kāpēc Ķeipenē? Ķeipenes pagasta pārvaldes vadītājs Vilnis Sirsonis: «Kino forums Arsenāls un režisors Augusts Sukuts Ķeipenē ieradās pirms 20 gadiem. Vēlāk, domājot par Komunikācijas centra attīstību un iepazīstoties ar A. Sukuta idejām, bieži vien pārņēmušas šaubas, vai tās būs īstenojamas. Visiem veiksmīgi sadarbojoties, Ķeipenē izdevies radīt brīnišķīgu vides objektu ansambli, kas tagad ir papildināts ar vēl vienu unikālu objektu. Potjomkina aka ir veltījums Arsenāla 20 gadiem Ķeipenē, 30 gadiem, kopš Arsenāls sāka darboties, kā arī, protams, veltījums S. Eizenšteina filmai Bruņukuģis «Potjomkins». Sākumā A. Sukuta idejai par Potjomkina akas izbūvi bija grūti noticēt, bet šī ideja ir īstenota.»

Kāpēc Potjomkina aka? Atbilde saistāma ar mēmo filmu Bruņukuģis «Potjomkins», kas uzņemta 1925. gadā un kuras režisors ir S. Eizenšteins. Filmā atainots 1905. gadā notikušais matrožu dumpis uz kuģa Potjomkins un tā apspiešana. Filma 1958. gadā pasaules izstādē Briselē atzīta par visu laiku izcilāko filmu.

Objekts Potjomkina aka būs atvērts no maija līdz oktobra beigām un apskatāms tikai gida pavadībā.

Drīz pavasaris būs klāt, un tad jau vislabāk ir katram pašam atbraukt uz Ķeipeni - Potjomkina akā ielūkoties un pie reizes visu citu Ķeipenes stacijā un tās teritorijā apskatīt.

Šogad Ogres novada pašvaldība ar Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai līdzfinansējumu realizēs projektu S. Eizenšteina un kino atdzimšana Ķeipenē, kura ietvaros tiks veikta bijušās dzelzceļa stacijas ēkas renovācija.