Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pašvaldība atbalsta, iedzīvotāji darbojas

DULLAIS DAUKA. Titulu Gada projekts 2017 ieguva biedrības MĒS attīstībai īstenotais projekts Pieturvietas «Meņģele» atjaunošana © Publicitātes foto

Jau kopš 2006. gada Ogres novada pašvaldība, ikgadējā budžetā iedalot 40 000 eiro, organizē projektu konkursus, kuru ietvaros tiek sniegts atbalsts iedzīvotāju iniciatīvām.

Iedzīvotāju atsaucība projektu konkursā Veidojam vidi ap mums Ogres novadā ir liela - 2017. gadā tika saņemti 59 projektu pieteikumi dažādās ar dzīves kvalitātes uzlabošanu saistītas sfērās, piemēram, sabiedriski nozīmīgu teritoriju labiekārtošana, daudzdzīvokļu māju pagalmu sakārtošana un apzaļumošana, bērnu rotaļu laukumu un sporta laukumu izveide vai atjaunošana u.c. Īstenoto 29 projektu vidū netrūka arī oriģinālu un radošu ideju, kas pārsteidza un iepriecināja gan vērtēšanas komisiju, gan arī vietējos iedzīvotājus.

Titulu Gada projekts 2017 ieguva biedrības MĒS attīstībai īstenotais projekts Pieturvietas «Meņģele» atjaunošana. Ideja pieturvietas jaunajam dizainam tika rasta turpat Meņģelē - šajā pagastā dzimis un bērnības gaitas pavadījis rakstnieks Sudrabu Edžus, kas sarakstījis visiem labi zināmo stāstu Dullais Dauka. Grāmatas vāka zīmējums tika pielāgots Meņģelei, attēlojot puisēnu, kas pakāpies eglē un raugās uz Ogres upi.

Sabiedriskā transporta pieturvieta ikvienā pagasta centrā ir gluži kā vizītkarte, kas rada pirmo iespaidu par attiecīgo ciematu un pagastu. Līdzīgi kā daudz kur citviet, arī Meņģeles pietura laika gaitā bija nolietojusies - betona grīda izdrupusi, sienas apzīmētas, soliņu virsma - savu laiku nokalpojusi. Projektu idejas autori un īstenotāji ir Meņģeles pagasta aktīvie jaunieši, kas jau vairākkārt sekmīgi piedalījušies Ogres novada pašvaldības organizētajos projektu konkursos.

Projektu konkursā lieliski pastrādājusi iedzīvotāju grupa Taurupieši, kuru izveidotais bērnu rotaļlaukums, realizējot projektu Nāc nākdama vasariņa, visi bērni tevi gaida!, ieguva balvu nominācijā Par radošu pieeju bērnu rotaļu laukumu izveidē. Lai arī bērnu rotaļu laukumu ierīkošana un atjaunošana allaž bijusi viena no iecienītākajām aktivitātēm konkursa ietvaros, šis projekts izcēlās ar sasniegto rezultātu apjomu un vietējo resursu racionālu un radošu izmantošanu - konstrukciju izveidē un koka skulptūriņu radīšanā tika izmantoti arī Taurupē augušo koku stumbri un zari, tā dodot vecajiem kokiem iespēju izdzīvot otru - bērnu čalām un smiekliem pieskandinātu - mūžu.

Viena no skaistākajām un iecienītākajām vietām Ogrē ir Špakovska parks, kas šādi nosaukts tā veidotāja, Ogres Goda pilsoņa Jāņa Špakovska vārdā. Jānis jau vairākus gadus kā devies aizsaulē, viņa darbu turpina dzīvesbiedre Benita, ir izveidota biedrība Lazdukalni 2000, kas regulāri piedalās pašvaldības projektu konkursā. 2017. gadā īstenots projekts Dīķa čalas, iegūstot balvu nominācijā Par ieguldījumu sabiedriski nozīmīgu teritoriju labiekārtošanā.

Parka teritorijā pakalnu ielokā atrodas senais muižas dīķis, kas ir apmeklētāju (jo sevišķi - jaunlaulāto) īpaši iecienīts. Projekta ietvaros tika atjaunots esošās laipas segums, padziļināts kanāls zem tās un no granītakmeņiem izbūvēta ūdens kaskāde - strautiņš, tā izveidojot ūdens plūsmu zem laipas. Rezultātā dīķa ainava ir kļuvusi vēl gleznaināka un ir radīta patīkama, nomierinoša noskaņa.

Ogres māmiņu klubs, īstenojot projektu Ogre - mazuļiem draudzīga pilsēta, Ogres novada Kultūras centrā ierīkoja publiski pieejamu, atbilstoši aprīkotu un labiekārtotu bērnu pārtīšanas un barošanas vietu.

Iedzīvotāju grupā Draudzības ielā 10 Ogrē īstenoja projektu Ziedošā aka, savas mājas piegulošās teritorijas labiekārtošanā radot jaunu, oriģinālu vides objektu - t.s. zaļo jumta dārzu.

Šie ir tikai daži piemēri iedzīvotāju radošu iniciatīvu izpausmēm, viņu vēlmei pilnveidot apkārtējo dzīves vidi, kopīgi veidot savu pilsētu, savu pagastu skaistāku un sakoptāku. Par mazu naudu padarīti lieli darbi - šādi var raksturot iedzīvotāju veikumu projektu konkursā Veidojam vidi ap mums Ogres novadā.

Arī 2018. gada budžetā dome ir piešķīrusi finansējumu 40 000 eiro, un iedzīvotāji projektu konkursā atkal varēs īstenot daudz labu ieceru.