Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

ICotton – lieliski panākumi un grandiozi plāni

PIEPRASĪTI PRODUKTI. iCotton ražotās vates plāksnītes, mitrās salvetes, autiņi un vates kociņi iegūst arvien lielāku popularitāti gan vietējā, gan eksporta tirgos. Plānots uzsākt arī eko autiņbiksīšu ražošanu, kas ir jauns produktu veids visā pasaulē © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

«Kompānija Cotton Club Liepājā, nodarbinot 50 cilvēkus, dibināta 2012. gadā. 2015. gadā uzņēmumam tiek mainīts nosaukums – iCotton, 2016. gadā apgrozījums sasniedz jau 9 miljonus eiro, un šodien rūpnīcā strādā 180 cilvēku. Plānojot ražošanas apjoma pieaugumu, uzņēmumam nepieciešami vēl vismaz 65 darbinieki,» vēsta uzņēmuma izpilddirektors Sergejs Binkovskis.

Ar pilnu jaudu strādā vates plāksnīšu ražotne

2015. gada nogalē darbu uzsāka mūsdienīga vates plāksnīšu ražotne, kas izvietota bijušajā sporta manēžā Daugava. Uzņēmuma ražošanas direktore Zanda Ignate stāsta: «Esam iegādājušies un uzstādījuši ļoti modernu un augstražīgu vates plāksnīšu ražošanas līniju. Tajā ir uzstādītas sešas kokvilnas kāršanas mašīnas, kas ir nepieciešamas neaustā auduma izgatavošanai - visbiežāk šādu audumu ražošanā tiek izmantotas tikai četras kāršanas mašīnas. Mūsu izvēlētā tehnoloģija dod iespēju saražot ļoti dažādas, šobrīd 10 veidu, vates plāksnītes, kas atšķiras ne tikai ar vizuālo noformējumu, bet arī sastāvu un biezumu. Patlaban rūpnīcā strādā inženieris no Itālijas, kas meklē tehniskos risinājumus, lai iekārta būtu piemērota arī sintētiska izejmateriāla vates plāksnīšu ražošanai. Pieprasījums tirgos pēc sintētiskās vates plāksnītēm ir liels, jo tas ir ne tikai lētāks, bet arī lietošanā komfortabls produkts. Piemēram, kosmētiskais līdzeklis ir nepieciešams mazāk nekā kokvilnas vates plāksnītēs, jo vieglāk atdod mitrumu. Savukārt sajūtu ziņā tās praktiski nav atšķiramas no kokvilnas vates.»

Pieprasa lielveikalu tīkli un kosmētiskie saloni

Pagājušajā gadā iCotton noslēdza sadarbības līgumu ar Maxima par privātās markas Divus un La Fonte vates plāksnīšu un vates kociņu ražošanu un piegādi Maxima tīklam visā Baltijā. Līdz ar šo sadarbību ir palielinājusies Baltijas tirgus daļa, kas tagad ir ap 7% no kopapjoma. Zanda Ignate piebilst: «Mūsu uzņēmuma zīmola SPA Cotton produkciju izvēlas arī skaistumkopšanas saloni Kolonna. Īpaši pieprasītas ir vates plāksnītes, kuru viena puse izgatavota no bambusa šķiedras, kas ir vēl maigāka, bet otra puse no kokvilnas. Veikalos šo produktu veidu var meklēt ar nosaukumu SPA Cotton.»

Turpinās sadarbība arī ar Itālijas, Krievijas, Ukrainas, Polijas, Vācijas un Balkānu valstu lielveikalu tīkliem, kam tiek ražoti un piegādāti arī citi, ne tikai iepriekšminētie produktu veidi, piemēram, uzsūcošie autiņi/paklājiņi gan bērniem, gan dzīvniekiem, vates kociņi, mitrās salvetes. Pieprasījums pēc mitrajām salvetēm ir stabils - tūlīt sāksies siltais laiks, un pieprasījums pēc šī produktu veida strauji pieaugs. Ražošanas direktore atzīmē, ka pēdējā gada laikā strauji pieaug eksports uz Rietumeiropas tirgiem. Salīdzinot tirgus daļas, redzams: Baltijas tirgū nonāk ap 7%, austrumvalstu (Krievija, Ukraina) ap 65%, bet Rietumeiropas valstu tirgos 28%. Tas apliecina, ka iCotton ražotā produkcija ir konkurētspējīga cenu ziņā un ir patērētāja prasībām atbilstošā kvalitātē. Drīzumā plānots uzsākt arī ekoloģisko autiņbiksīšu ražošanu. Uzņēmuma vadība uzskata, ka tas būs lēciens nākotnē, jo autiņbiksīšu ražošanā tiks izmantotas inovatīvas tehnoloģijas.

Vajag vairāk cilvēku

Uzņēmums ir nemitīgā attīstības stadijā - pieprasījums pēc iCotton produkcijas Eiropas un Austrumu tirgos pieaug, tāpēc ir nepieciešams palielināt ražošanas kapacitāti. Iepriekš uzņēmuma ražotnes strādāja 8 un 16 stundu režīmā, bet tagad pieņemts lēmums ražošanu īstenot 24 stundu režīmā 7 dienas nedēļā. Tas nozīmē, ka papildus jau esošajiem 180 darbiniekiem nepieciešami vēl 65 strādājošie. Zandas kundze atzīst: «Darbaspēka piesaiste ir problēma, ko mēģinām risināt ar dažādiem instrumentiem. Pirmkārt, ir sarežģīti atrast mūsu ražošanai atbilstošus speciālistus, jo Latvijā nav līdzīgu rūpnīcu. Tas nozīmē, ka speciālisti mums jāapmāca tepat uz vietas. Otrs lielākais jautājums ir par inženiertehniskajiem darbiniekiem - to trūkst ne tikai mums, bet visā Latvijā. Labprāt sadarbojamies ar RTU Liepājas filiāli un Liepājas tehnikumu - pieņemam audzēkņus praksē un ceram, ka kāds no viņiem mūsu rūpnīcu izvēlēsies par savu nākamo darbavietu. Lai motivētu cilvēkus strādāt tieši mūsu uzņēmumā, meklējam iespējas piedāvāt konkurētspējīgu atalgojumu. Martā norit kārtējā algu pārskatīšana, kas nozīmē algas pielikumu visiem strādājošajiem.» .