Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Hercoga rīslings no Rendas

RENDAS VĪNI. Jāsaka, kā ir – Rendā darinātos vīnus reti kur var iegādāties – lai uzzinātu, kāds īsti ir Latvijas rīslings, visdrošāk ir doties ciemos pie vīna dārza kopējiem © F64

Īstas pārliecības nav, bet daži vēstures fakti liecina, ka hercoga Jēkaba laikā tieši no Rendas vīna dārziem uz Jelgavas pils galmu esot vests vīns, ko augstmaņi dēvējuši par skābu dzērienu.

Lai, balstoties uz senajiem stāstiem, atjaunotu hercoga laikiem autentiska vīna radīšanu, Kanādā dzīvojošais latvietis Mārtiņš Vāgners iestādījis Rendā, pašā Abavas krastā, vīna dārzu, kurā 3,5 ha platībā aug ‘Vitis Vinifera’ vīnogas, kā arī izvēlējies iepazīt kopumā 16 no Rietumeiropā populārākajām vīnogu šķirnēm: ‘Weisser Riesling’, ‘Chardonnay’, ‘Blauer Frühburgunder’, ‘Dornfelder’, ‘Müller Thurgau’, ‘Baccus’, ‘Gelber Muskateler’ un citas. Pavisam iestādīti 9500 stādi. Pēc senajām receptēm jau tiek darināts gan pieminētais rīslings (Riesling) un citi vīni, kas tapuši, ievērojot gan senās Reinzemes tradīcijas, gan Latvijā pieejamās vīnogas.

Sava artava vācu, sava Latvijas tradīcijām

Izveidojot jauno vīna dārzu, ir apgāzti vairāki mīti - ir pierādījies, ka augstmanīgā ‘Riesling’ vīnogu šķirne labi aug ne tikai Reinas krastos Vāczemē, bet arī Abavas krastos. Pirmais vīnogu dārzs Rendā, ja neskaita hercoga laikus, iestādīts 2008. gadā. Likumsakarīgi, ka pirmie tika stādīti ‘Riesling’ šķirnes vīnogulāji. Tad arī citi, jo vajadzēja pārliecināties, kas īsti šeit labāk augs un dos ražu. Var teikt, ka galvenais uzdevums ir izpildīts - hercoga kaprīze izveidot Latvijā vīna dārzu un izgatavot labu vīnu ir realizēta.

Gan Mārtiņam Vāgneram, gan viņa dārzniekam Valdim Bierendam-Bierenam ar to vien bija par maz. Vīnogulāju stādījumi ir papildināti ar vairākām citām vīnogu šķirnēm un gatavoti dažādi vīni. Kā viens no vīniem, ko radījuši abi vīna meistari, noteikti jāmin hercoga Jēkaba Baltā buķete, kas gatavota no sešām vīnogu šķirnēm, aromātam pievienojot plūškoka ziedus.

Savukārt no visiem zināmajām ‘Dvietes zilajām’ vīnogām, ko savulaik radījis Latvijas selekcionārs Pauls Sukatnieks, top šāda paša nosaukuma vīns. Lielie vīna pazinēji varbūt teiks, ka tas pēc garšas un izskata īpašībām īsti neatbilst vīnu tradīcijām, tajā pašā laikā tam piemīt unikāls, tikai ‘Dvietes zilajām’ vīnogām piemītošs aromāts un garša. Ja kāds kaut reizi nogaršojis šīs vīnogas, tas vīnu atpazīs starp miljoniem citu.

Ķirbji - sēklas un eļļa

Tā nu sanācis, ka Abavas krastos ir ne tikai gabaliņš Vācijas Reinzemes, bet arī Austrijas Štīrijas apgabala, kas slavena ar savu ķirbju eļļu. Dārznieks skaidro: «Vīnogām neder trūdvielām bagāta un irdena augsne - tām vairāk patīk smiltsmāls. Taču pašā Abavas krastā zeme ir ļoti piemērota ķirbjiem. Esam sākuši audzēt kailsēklu ķirbjus - gluži tādus kā Štīrijas apgabalā Austrijā, kur tiek iegūta vislabākā ķirbju eļļa.» Ķirbju audzēšanas apjomi nav tik lieli, lai pievērstos eļļas ražošanai, bet pietiekami, lai piedāvātu tirgū kailsēklu ķirbju sēklas, kas ir ne vien garšīgas, bet arī ļoti, ļoti veselīgas un pat ārstnieciskas. Lai piedāvājums būtu pilnīgs, tieši no Štīrijas tiek vesta ķirbju eļļa, ko var ne tikai degustēt, bet arī iegādāties.

Vaicāts, kur var iegādāties Rendas vīnus, ķirbju sēklas un eļļu, dārznieks teic: «Mūsu vīna ražošanas apjomi nav tik lieli, lai mēs tos piedāvātu lielveikalu tīklos. Viena vieta, kur var iegādāties mūsu vīnus, ir veikalā Kuldīgas labumi. Savukārt ķirbju sēklas un eļļa pieejamas arī Rīgā, Arkolat veikala Garšu bodē Mūkusalas ielā 72b. Taču vislabāk ir atbraukt pie mums ciemos - apskatīt vīnogulājus, nodegustēt vīnus un ielūkoties ķirbju dārzā. Šī ir laba vieta, ko iekļaut savos vasaras un rudens ceļojumu plānos.»

Vairāk informācijas pa tālruni 29101649 vai mājaslapā

www.vinicurlandia.lv, vai e-pastā m.a.vagners@gmail.com