Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Venden – tikai dabīgs ūdens tavai ikdienai

Mārtiņš Krāģis un Ingrīda Rozenfelde norāda, ka veikalos pieejamais Venden dabīgais minerālūdens pēc ķīmiskā sastāva ir ļoti līdzīgs plaši pazīstamajam Evian. Venden minerālūdens ir viens no retajiem, ko bez ierobežojumiem var lietot arī grūtnieces un mazi bērni © Ojārs Lūsis

VENDEN ir Latvijā pirmais uzņēmums, kurš pirms 18 gadiem Latvijas tirgū sāka piedāvāt pudelēs pildītu dabīgu avota ūdeni. Zīmols savu popularitāti un tirgus nišu nezaudē, kaut arī Latvijas patērētājiem pudelēs pildītu dzeramo ūdeni piedāvā vairākas kompānijas. Prognozes liecina, ka 2015. gadā VENDEN sasniegs jaunus apgrozījuma rekordus.

Kas ir pamatā tam, ka VENDEN vēl arvien ir populārākais dabīgā ūdens ražotājs un piegādātājs, vairāk skaidro ražošanas direktore Ingrīda Rozenfelde (I.R.) un izpilddirektors Aldis Škutāns (A.Š.).

– Var teikt, ka nu jau uzņēmumam ir svinama pilngadība. Kā tas ir attīstījies?

I.R.: – Uzņēmuma pirmsākumos tika rūpīgi izpētīti pieejamie pazemes ūdeņu krājumi un to kvalitāte. Kā ieguves vieta tika izvēlēta Kocēnu novada Kocēnu pagasta Mežuļu avots. Tātad ūdens, ko piedāvājam patērētājiem 5 galonu pudelēs, tiek iegūts Kocēnos, cisternās pārvests uz Cēsīm un šeit sapildīts pudelēs. Tas gan nav avots tā tradicionālajā izpratnē, bet gan avots, kas vēl paslēpts pazemē – būtībā pazemes strauts.

Savukārt Cēsīs, tiešā rūpnīcas tuvumā, no 133 m dziļa urbuma tiek iegūts dabīgais minerālūdens, ko pildām vienreizējās lietošanas PET pudelēs. Atzīmēšu – lai varētu uzsākt dabīgā minerālūdens ražošanu, ir nepieciešams atbilstošs sertifikāts, ko VENDEN saņēma 2008. gadā. Mūsu ražotais produkts ir reģistrēts Eiropas dabīgo minerālūdeņu reģistrā, kas uzliek par pienākumu ievērot virkni noteikto kritēriju, tajā skaitā nepieļauj ūdens apstrādi, izņemot mehānisku filtrāciju. PET un stikla pudelēs, uzstādot jaunu ražošanas līniju, šo ūdeni sākām pildīt 2011. gadā.

A.Š.: – Šobrīd Eiropas dabīgo minerālūdeņu reģistrā ir reģistrēti tikai pieci Latvijas produkti: VENDEN (gāzētais un negāzētais), Sigulda, Turaida un Mangaļi (gāzētais). Šis reģistrs ir vienīgais, kas apstiprina, ka ūdens ir tieši tāds, kādu to pozicionē tirgū. Pie mums pārbaudes ierodas bieži, un ūdens kvalitātei vienmēr ir jābūt nemainīgai. Paskaidrošu, ka ūdeni var atzīt par minerālūdeni un reģistrēt tikai tad, ja jau iepriekš gada griezumā atkārtoti veiktajās analīzēs ir nemainīgi rezultāti – neatkarīgi no gadalaika, nokrišņiem un iegūtā ūdens apjoma, tam ir pilnīgi vienāds ķīmiskais sastāvs. Vienlaikus ar uzraudzību no Latvijas Pārtikas veterinārā dienesta (PVD) mūsu produkciju uzrauga arī ASV analogā institūcija, jo esam vieni no nedaudzajiem Latvijas pārtikas ražotājiem, kam ir tiesības piegādāt produkciju NATO spēkiem. Nupat, 10. novembrī, uzņēmumu auditēja ASV dienests – nesaņēmām nevienu aizrādījumu – viņi bija apmierināti ar audita rezultātiem un produkcijas kvalitāti. Pakāpeniski apgūstam arī citu Baltijas valstu tirgus – Igaunijā importētā ūdens nišā VENDEN kotējas ļoti labi, strādājam arī ar Lietuvu un Krieviju. Domāju, ka pēc dažiem gadiem arī šajos tirgos būsim labi pamanāmi. Priecē arī, ka Narvesen, Radisson BLUE un airBaltic ir izvēlējušies mūs kā sadarbības partneri.

– VENDEN darbības laikā ir notikusi arī rūpnīcas rekonstrukcija. Vai tās rezultātā ir mainījusies arī ūdens kvalitāte?

A.Š.: – Mūsu pamatuzdevums ir saglabāt no avota vai no pazemes urbuma iegūtā ūdens svaigumu un kvalitāti – nekādi uzlabojumi nav iespējami un pēc būtības nav pieļaujami – tas ir vai nu pilnīgi dabīgs avota ūdens, vai tīrs dziļurbuma dabīgais minerālūdens, kas nekādā veidā netiek apstrādāts. Vedot ūdeni uz laboratoriju, tiek salīdzināts iegūtais un vēl nefasētais ūdens ar ūdeni, kas jau sapildīts pudelēs – tiem ir jābūt pilnīgi vienādiem.

I.R.: – Vērienīgākā 5 galonu balonu pildīšanas līnijas modernizācija noritēja 2008. gadā. Rekonstrukcijas rezultātā tika samazināta strādājošo fiziskā slodze – lielās 5 galonu pudeles uz paletēm vairs nelika strādnieki, bet gan robots. Es uzsveru, ka rekonstrukcijas rezultātā nekādā veidā netika mainīta vai ietekmēta ūdens kvalitāte – mēs bijām un esam pilnīgi dabiska produkta ražotāji. Vēlāk ir realizēti vairāki ražotnes rekonstrukcijas projekti.

– Šis gads ir bijis skops ar nokrišņiem – daudziem akās ūdens pavisam izsīcis. Vai tas atstājis iespaidu arī uz VENDEN ūdens gūtnēm?

I.R.: – Atzīmēšu vienu svarīgu lietu – bez tā, ka mūsu produkcijas kvalitāti uzrauga vairākas institūcijas, arī ūdens ieguves apjomu attiecīgi reglamentē Valsts vides dienests. Tas nozīmē, ka mēs nedrīkstam iegūt neierobežotu daudzumu ūdens, bet ieguvei ir jābūt saskaņā ar vides saglabāšanas prasībām. Mēs respektējam šīs prasības, jo apzināmies, ka pārlieku liela ūdens daudzuma iegūšana var atstāt ietekmi uz vidi ilgtermiņā.

– Piecu galonu pudeles ir vairākkārt izmantojamas. Kā panākt, lai pudele vienmēr būtu tīra?

I.R.: – Tas ir ļoti skrupulozs darbs – vispirms atgrieztā pudele tiek novērtēta vizuāli – vai tā nav pārlieku netīra, vai nav fiziski bojāta. Tad notiek ļoti rūpīga pudeļu mazgāšana speciālā mazgāšanas līnijā. Un tikai tad pudele atkal nonāk uz uzpildīšanas līnijas. Mūsu uzņēmumā ir ieviesta un darbojas paškontroles sistēma, kas balstīta uz HACCP pamatprincipiem, lai nodrošinātu pasākumu kompleksu, kas saucas Laba ražošanas prakse. Tās ietvaros tiek kontrolēti pilnīgi visi ražošanas etapi, sākot no ūdens ieguves līdz pat piegādei klientam. Katra darbība ir iepriekš aprakstīta un rūpīgi sekots līdzi, lai viss tiktu skrupulozi izpildīts.

– Ja nav noslēpums – kas un cik daudz ir VENDEN klientu?

A.Š.: – Nav noslēpums – gada griezumā mūsu datu bāzē tiek reģistrēti apmēram 35 tūkstoši klientu. Tie ir gan uzņēmumi, kur mūsu ūdeni lieto tā darbinieki, gan privātpersonas, kas ūdeni pasūta uz mājām. Atgriežoties pie ūdens kvalitātes, vēlos pateikt, ka patērētāju zināšanas par ūdeni ir ļoti mazas – mūsu uzdevums ir ne tikai piedāvāt patērētājiem labu dzeramo ūdeni, bet arī izskaidrot, ar ko atšķiras dabīgs avota ūdens vai dabīgs minerālūdens no dzeramā ūdens, ko veikalos var iegādāties ar visdažādākajiem zīmoliem. Ir labi, ja cilvēks saprot, kur slēpjas starpība starp šiem ūdeņiem – tad viņš izdara apzinātu izvēli. Ja par atšķirībām neko nezina, tad pērk lētāko – vienkārši tāpēc, ka nezina būtiskās atšķirības.

Esam novērojuši, ka Eiropas valstīs veikalu plauktos praktiski vairs nav sastopami parasti dzeramie ūdeņi, jo cilvēki zina, ka tas ir tas pats krāna ūdens, kuru droši var lietot pārtikā, tikai iepildīts pudelēs. Ja cilvēks vēlas augstākas kvalitātes ūdeni, tad viņš iegādājas dabīgus minerālūdeņus vai avota ūdeni. Kafijas cienītāji labi zina, ka arī kafijas garša ir atkarīga no ūdens. Tāpēc pakāpeniski attīstās sadarbība ar kafijas izplatīšanas kompānijām.

– Pēc garšas jau šie ūdeņi īpaši neatšķiras, un dažkārt grūti saprast, kāpēc lietot dabīgu ūdeni, ja dzeramais ūdens arī ir tīrs un garšīgs?

A.Š.: – Taisnība. Arī tad, ja pāriesim tikai uz dabīgu ūdeni, nevaram gaidīt, ka mēneša laikā mūsu veselība uzlabosies. Tas ir ļoti ilgstošs process – ūdeni mēs lietojam visu mūžu, bez tā organisms nevar iztikt. Arī izmaiņas organismā norit ļoti lēni, taču ar laiku mūsu organisms būs pateicīgs, jo netiks piesārņots ar nevajadzīgām vielām, kā arī būs saņēmis tos minerālus, kas tiem nepieciešami pilnvērtīgai funkcionēšanai. Iesaku tomēr rūpīgi pārdomāt, kādu ūdeni piedāvāt savam organismam, lai veselības problēmu nebūtu līdz pat lielam vecumam. Atzīmēšu, ka mūsu ūdens ir viens no retajiem minerālūdeņiem, ko neierobežoti drīkst lietot arī grūtnieces un bērni. Laboratoriskie pētījumi pierāda, ka mūsu ūdens pēc ķīmiskā sastāva ir līdzīgs pasaulē plaši pazīstamajam dabīgajam ūdenim Evian, taču par daudz zemāku cenu. Arī garšas ziņā tie ir ļoti līdzīgi, ko pierāda aklās patērētāju degustācijas.

– Ko jūs ieteiktu cilvēkiem, kuri tagad ir uzzinājuši par atšķirībām un vēlas savā ofisā vai mājā VENDEN dabīgo avota ūdeni?

A.Š.: – Jāsazinās ar mūsu rūpnīcu Cēsīs vai filiālēm, kas izvietotas Rīgā, Jelgavā Ventspilī, Liepājā un Daugavpilī. Kopā ar loģistikas speciālistiem izrunāsiet visas nianses – apjomu, piegādes biežumu, optimālo iekārtu veidu un tamlīdzīgi. Mēs esam ļoti elastīga kompānija, kas spēj piegādāt klientiem tieši tad un tieši to, kas tiem vajadzīgs. Tāpat veikalu plauktos jāmeklē VENDEN dabīgais minerālūdens dažāda tilpuma tarā, no 0,25 l tilpuma stikla pudelēm līdz 1,5 l PET pudelēm.