Otrdiena, 30.aprīlis

redeem Liāna, Lilija

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Gādā par kvalitatīvi pavadīta brīvā laika iespējām pusaudžu vidū

LIEZĒRĒ. Bērnu joprojām aktīvā darbošanās laukumā liecina par to, ka idejai patiešām ir bijis vērts tapt © Liene PIETA

«Projekts ļāva bērniem noticēt, ka arī laukos ir iespējama attīstība, tas satuvināja pagasta dažādu paaudžu ļaudis,» vienu no būtiskākajiem ieguvumiem pēc dalības projektu konkursā Diena kā piedzīvojums norāda biedrības Ozols un zīle valdes priekšsēdētāja Laura Smudze.

Konkursa pamatideja bija sniegt finansiālu atbalstu vairākiem projektiem, kas veicina jauniešu iespējas aktīvi un kvalitatīvi pavadīt brīvo laiku. Kopējais naudas balvu fonds bija 10 000 eiro, kas tika sadalīti starp pieciem projektiem, kas izpelnījās vislielākās balsotāju simpātijas. Biedrības iesniegtais projekts kļuva par vienu no favorītiem.

Biedrība vēlējās Liezēres pagastā izveidot āra trenažierus. «Jau biedrības Ozols un zīle dibināšanas sapulcē 2014. gada 10. decembrī, kad par biedrības mērķi kļuva Liezēres pagasta bērnu dzīves un vides kvalitātes uzlabošana, tika apspriestas pirmās reālās un mazāk reālās realizējamās idejas. Āra trenažieru ideja, protams, ierindojās starp mazāk reālajām savas dārdzības dēļ,» atklāj L. Smudze.

Pieejams visiem

Viņa stāsta, ka āra trenažieri bija redzēti un izmēģināti Lubānas pilsētā. «Šķita, ka tie varētu būt labs aktīvas brīvā laika pavadīšanas veids arī mūsu pagasta bērniem, jauniešiem un pieaugušajiem. Saprotot to, ka finansējums šādai iecerei būtu rodams tikai kāda projekta ietvaros, Narvesen konkurss [Diena kā piedzīvojums] bija īstā iespēja īstajā laikā. Ideja vairakkārt tika apspriesta biedrībā, tāpat kopā ar skolas un pagasta vadību un aktīvākajiem liezēriešiem, ar kuriem kopā tika izvērtēta optimālā aktivitāšu laukuma atrašanās vieta – pie Liezēres pamatskolas. Vēlāk, jau projektu balsošanas etapā, piedzīvotais milzīgais atbalsts no apkārtējās sabiedrības pierādīja to, ka šī iniciatīva ir dzīvotspējīga, interesanta un nepieciešama – guvām uzvaru Vidzemes reģionā,» teic L. Smudze.

Biedrības valdes priekšsēdētāja skaidro, ka primārā āra trenažieru mērķauditorija ir Liezēres pamatskolas, bērnudārza un bērnu un jauniešu ārpusģimenes aprūpes un atbalsta centra Ozoli bērni. «Protams, arī ikvienam pagasta iedzīvotājam un viesim aktivitāšu laukums ar diviem multifunkcionāliem āra trenažieriem – riteni/steperi un vidukļa trenažieri, līdztekām un vairākiem pievilkšanās stieņiem, kuri tapa pašu biedrības biedru rokām, ir atvērts un pieejams. Sporto ikviens! ir šī projekta ideja, nosaukums un moto!» piebilst L. Smudze.

Projekts saliedē

Aktivitāšu laukuma atklāšanas svētki kuplā pulkā tika svinēti 23. septembrī. Tika demonstrēta un skaidrota trenažieru pareizas izmantošanas tehnika, skatīta sportisku zīmējumu izstāde, piedāvātas atraktīvas teātra sporta aktivitātes un, protams, izmēģināti trenažieri. «Bērnu joprojām aktīvā darbošanās laukumā liecina par to, ka idejai patiešām ir bijis vērts tapt,» secina biedrības Ozols un zīle valdes priekšsēdētāja.

Viņa ir gandarīta, ka projekts aktivizēja biedrības biedrus, ļaujot tiem izmantot savas prasmes un atklāt savus slēptos talantus. «Projekts satuvināja pagasta dažādu paaudžu ļaudis, aktīvi balsojot, runājot, aģitējot. Projekts ļāva bērniem noticēt tam, ka arī laukos ir iespējama attīstība. Projekts rosināja visa Madonas novada un kaimiņnovadu iedzīvotājus palīdzēt tapt kam noderīgam. Projekts veicināja sadarbību starp biedrību un pagasta iestādēm. Projekts lika būt lepnam par savu pagastu ikvienam, kurš veicināja tā īstenošanu. Projekts rosina būt aktīvam un darboties. Un ne tikai trenažieru laukumā,» uzsver L. Smudze.

Par vienu sapostu vietu vairāk

Savukārt Kurzemē uzvaras laurus plūca biedrība Mūsu ligzda, kas vēlējās Saldus rajona Ezerē vēl vairāk iedzīvotājos veicināt sportisko garu. «Ezerē apskatāmi vairāki valsts nozīmes arhitektūras pieminekļi, viens no tiem – Lielezeres muižas apbūve ar parku. Kopš 2008. gada biedrība īpašu uzmanību veltījusi Lielezeres muižas parka kopšanai un tā pilnveidošanai, īpašu uzsvaru liekot uz to, lai dažādās aktivitātēs tiktu iesaistīti gan vietējie iedzīvotāji, gan skolēni, gan pašvaldība un tās iestāžu darbinieki, lai parka teritorija būtu pieejama ikvienam interesentam. Šajā sakarā biedrība ir realizējusi deviņus projektus, no kuriem astoņi ir īstenoti pēdējo divu gadu laikā. Esam izveidojuši aktīvās atpūtas un sportisku aktivitāšu laukumu, kuru bija nepieciešams aprīkot ar sportiskām aktivitātēm nepieciešamo inventāru un aprīkojumu. Esam sakārtojuši piebraucamos ceļus tā, lai ikvienas ainavas apskate, ikviena taka un aktivitāšu laukumi viegli būtu pieejami arī cilvēkiem ar kustību traucējumiem,» stāsta biedrības valdes priekšsēdētāja Raina Boguža.

Par projekta konkursā iegūto finansējumu ir iegādāti jauni futbola vārti, radīti divi volejbola laukumi, masīvkoka šūpoles, nopirktas 8 volejbola bumbas, 5 futbola bumbas, tīkli un 2 līdzsvara baļķi. R. Boguža spriež, ka, labiekārtojot sportisko aktivitāšu laukumu, ir uzlabotas brīvā laika pavadīšanas aktīvās atpūtas un sporta pieejamības iespējas un to kvalitāte Lielezeres muižas parka teritorijā. «Ir sakopta un pilnveidota vēl viena Ezeres vieta, kas domāta sabiedrībai,» piebilst R. Boguža.