Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Seksuāli cietušā zīdaiņa lietā pārbaudes pabeigtas

© F64

Augustā no Iršu pagasta uz slimnīcu Rīgā tika aizvests 10 mēnešus vecs zīdainis, kas bija cietis no seksuālas vardarbības. Mediķus izsaukusi mazuļa mamma, saskaņā ar viņas versiju sieviete no dzīvokļa izgājusi tikai uz dažām minūtēm, tikmēr bērniņu atstājot savam paziņam, 1962. gadā dzimušam vīrietim. Tad arī pastrādāts noziegums pret zīdaini. Tagad Labklājības ministrija (LM) ir beigusi pārbaudi par Kokneses novada sociālā dienesta darbu, bet pašvaldībai savi secinājumi jāiesniedz līdz 15. oktobrim.

Pēc ārstēšanās mazuli mammai vairs neatdeva un no ģimenes izņēma arī sievietes vecāko bērnu. Tagad LM informē, ka Kokneses novada sociālā dienesta vadītājai ir uzlikts naudas sods un Kokneses novada domei lūgts izvērtēt dienesta darbinieku atbilstību amatam. Secinājumus pašvaldība ministrijai darīs zināmus līdz 15. oktobrim. Pašvaldības sociālajam dienestam esot sniegti ieteikumi, kā uzlabot darbu. Pēc veiktās pārbaudes LM secināja, ka ģimenē ilgstoši ir pastāvējuši un netika vērtēti riski attiecībā uz bērnu drošību, kaut arī ģimenei sociālais dienests sniedzis materiālo palīdzību. Ar aizturēto vīrieti bērna māte savulaik dzīvojusi kopā Iršu pagastā, bet pēc piedzīvotās vardarbības sievietei tika ierādīts dzīvoklis Koknesē, lai viņu izolētu no vardarbīgā vīrieša. Sieviete esot apmeklējusi psihologu un izpildījusi arī citas prasības, lai pārtrauktu attiecības ar šo cilvēku. Neesot arī bijis šaubu par to, ka viņa nerūpētos par bērniem. Iespējams, viss tomēr nav noticis tik priekšzīmīgi, ja jau viņa atkal iegriezusies varmākas dzīvoklī, turklāt kopā ar bērnu.

LM secinājusi, ka sociālais dienests ģimenes problēmjautājumu risināšanā nav organizējis starpinstitucionālo sadarbību un par bērnu iespējamo apdraudējumu nav informējis ne bāriņtiesu, ne Valsts policiju. Pēc bāriņtiesas vadītājas iniciatīvas tiek vērtēta arī mammas atbildība. Kad Neatkarīgā augustā apmeklēja Koknesi un Iršus, novada bāriņtiesas vadītāja Silvija Vēze sacīja, ka sadarbība ar sociālo dienestu ir laba, bet dienesta vadītāja Baiba Tālmane atzina, ka darbinieki par notikušo ir satriekti un viņiem pašiem nepieciešama psiholoģiskā palīdzība.

Bērnu mātei ir pārtrauktas aizgādības tiesības, taču viņai pastāv iespēja bērnus atgūt pēc tam, kad viņa, sadarbojoties ar sociālo dienestu, būs veikusi vairākus pasākumus un izpildījusi prasības. Vēl arī jāsagaida informācija no Valsts policijas, jo pašlaik notiek izmeklēšana. Sākotnēji tika sākts kriminālprocess par izvarošanu, bet tagad tas pārkvalificēts par seksuālu vardarbību un tādām darbībām, kas izraisīja smagas sekas vai ja persona nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu. Vainīgo par šādu nodarījumu var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

VIEDOKLIS

Dainis VINGRIS, Kokneses novada domes priekšsēdētājs:

– Protams, līdz 15. oktobrim sniegsim atbildi Labklājības ministrijai. Bet tagad emocionāli varu pateikt, ka baidos par to, ka darbinieki līdz tam laikam jau būs uzrakstījuši atlūgumus. Un kas tad to darbu darīs? Kur mēs novados dabūsim sociālo darbinieku ar tik specifisku izglītību, kāda tiek prasīta? Kas notiks, ja Latvijā visus sociālos darbiniekus atlaidīs no darba? Tagad, lai netiktu piesists krustā, sociālais darbinieks uzreiz par visu ziņos bāriņtiesai. Un ko bāriņtiesa? Visus bērnus uz krīzes centru, uz bērnu namu? Vai bērnu namos būs tik daudz vietas? Mēs ejam no viena grāvja otrā. Sakiet, kurš var paredzēt risku, ka viens pēkšņi kļūs par pedofilu, ja vēl tam visam alkohols nāk klāt?