Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Seksuālajā vardarbībā cietušo zīdaini mammai neatdos

IRŠI. Neliels miestiņš, kura iedzīvotāji cits citu zina. Dažas mājas, daudz alkohola. Pirmdienas pusdienlaikam pat pārāk daudz © F64

Seksuālajā vardarbībā cietušā desmit mēnešus vecā zīdaiņa mammai ar Kokneses novada bāriņtiesas priekšsēdētājas vienpersonisku lēmumu vakar, tiklīdz saņemts ziņojums no policijas, pārtrauktas aizgādības tiesības uz abiem bērniem, vakar Neatkarīgajai apstiprināja bāriņtiesas priekšsēdētāja Silvija Vēze. Māte ar mazuli līdz šodienai atrodas slimnīcā, un viņai netiek liegta saskarsme ar meitiņu. Paredzēts, ka šodien Kokneses bāriņtiesas locekle dosies uz Rīgu, lai bērnu aizvestu uz krīzes centru.

Iršos notikušais noziegums pret bezpalīdzīgu mazuli ir satricinājis daudzu cilvēku dzīvi, bet nebūs melots, sakot, ka pieaugušo cilvēku bezatbildības dēļ šīs ģimenes bērniem tā ir traģēdija. Pagaidām nav zināms, kā tiks vērtēta mātes rīcība un vai viņa tiks atzīta par vainīgu. Piemēram, par zīdaiņa pamešanu bezpalīdzīgā stāvoklī.

Informācija – no mutes mutē

S. Vēze saka – notikumi kopš pirmdienas, 31. augusta, kad Neatkarīgā bija Koknesē un Iršos, mainījušies ļoti strauji. Pirmdienas sarunā bāriņtiesas priekšsēdētāja stāstīja, ka, pēc viņas rīcībā esošās informācijas, mamma rūpējusies par saviem bērniem. Arī ģimenes ārste apliecinājusi, ka mazulīte ir vesta pie ārsta un aprūpēta, bet mamma atstājusi pietiekami zinošas mātes iespaidu. Bāriņtiesas vadītāja noteica, ka pirmdien šī viņai bijusi vienīgā oficiālā izziņa. Kokneses novada bāriņtiesai slimnīca un policija par notikušo nav ziņojusi, vismaz ne līdz 31. augustam.

Seksuāla vardarbība pret bērnu notika 22. augustā Kokneses novada Iršos. Bērna māte izsaukusi mediķus, un meitenīte aizvesta uz slimnīcu Rīgā. «Pateikšu, kā man atnāca informācija – no mutes mutē. Man nav neviena oficiāla dokumenta, ka ģimenē notikusi šāda lieta,» pirmdien sacīja S. Vēze. Uz jautājumu, kam vajadzēja informēt bāriņtiesu, viņa atbild: «Labs jautājums. Man pagaidām nav atbildes. Meklēju Bērnu tiesību aizsardzības likumā, vai kādai iestādei ir jāziņo. Bet tur aprakstītas citas situācijas, ne šāds gadījums, kad vardarbību pret bērnu izdarījis būtībā svešs cilvēks, kas nav bērna tēvs, un māte ar bērnu nonākusi slimnīcā. Esmu pati pieprasījusi informāciju.»

Ģimenē atgriezties nedrīkst

Bāriņtiesas priekšsēdētāja stāstīja – kad mamma, kas visu laiku bija slimnīcā kopā ar zīdaini, atgriezīsies mājās, pašvaldība viņai nodrošinās psihologa konsultācijas, un S. Vēze bija gatava rīkoties, lai motivētu mammu apmeklēt speciālistu. Līdz šim sieviete izrādījusi vēlmi sadarboties – kad atradusies attiecībās ar seksuālajā vardarbībā apsūdzēto vīrieti, viņa cietusi no viņa agresijas, vīrietis viņu sitis. Kādu laiku sieviete dzīvojusi krīzes centrā, apmeklējusi psihologu un vēlāk pārcēlusies uz citu dzīvesvietu.

Tomēr vakar no policijas saņemtā informācija bāriņtiesas vadītājai vairs neradījusi šaubas, ka bērniem šajā ģimenē pašlaik nav jāatgriežas. Viņa darījusi zināmu medicīnas iestādes darbiniekiem – lai neatdod bērnu mātei, izrakstoties no slimnīcas. Arī Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis vakar teica, ka policija nepieļaus, lai šis bērns nokļūtu atpakaļ savā ģimenē. Televīzijas raidījumā 900 sekundes viņš informēja, ka aizdomās par seksuālu vardarbību pret zīdaini turētais vīrietis ir sniedzis liecības, norādot veiktās darbības, un nav šaubu, ka noticis noziegums. Vardarbis atrodas apcietinājumā.

Kokneses novada domes Sociālā dienesta vadītāja Baiba Tālmane ar pūlēm valdīja emocijas. Viņa uzskata, ka par šo ģimeni izskanējis pārāk daudz informācijas un pašlaik neatbildēts ir jautājums, kā ģimenes vecākais bērns jūtas, kā dzīvos tālāk, ja viņa identitāte vismaz Koknesē un Iršos nav noslēpums.

Dzērāji jāaptekalē rūpīgāk nekā jaunās ģimenes

Valsts policijas priekšnieks savukārt uzsvēra, ka šā nozieguma gadījumā svarīga ir sociālā vide. Precizēsim – tas ir alkohols. Pirmdienā ap pulksten 13 tieši pie Kokneses novada Iršu pagastmājas sēdēja divi jaunieši un dzēra aliņu. No stikla pudelēm, kas laikam jau uzskatāma par solīdu iedzeršanu. Kamēr fotogrāfs objektīvā ķēra Iršu skatu, viņam no pagalma tuvojās vīrietis ar alus glāzi, bet pēc mirkļa no kaut kurienes izlīda vīrs žvingulī, kurš sāka stāstīt, kā dzēris kopā ar vardarbībā apsūdzēto vīrieti. Nebija vēlēšanās uzklausīt šādu «informācijas avotu».

Kokneses novada domes priekšsēdētājs Dainis Vingris runā skarbi: «Alkoholisms nav tikai pašvaldību problēma, bet valstiska. Ko darīt? Visiem atņemt bērnus? Bērnunamā viņiem būs labāka dzīve? Vecāki tikai uzdzīvo, nogrūž bērnus internātskolās, un atbildības nekādas. Dzemdē atkal. Nav mazgājušies mēnešiem, bet dzer katru dienu. Nāk uz Sociālo dienestu – pabalstu viņiem vajag. Mēs pases viņiem kārtojam, dzīvokļus dodam, bet jaunās ģimenes pārmet – viņiem dodat, bet mums nē. Bet jādod! Viņi nav strādājuši, tāpēc ir trūcīgie. Padomju laikā vismaz baidījās no piespiedu ārstēšanas, no «sutkām», dzērājus ņēma uzskaitē. Tagad nebaidās vispār. Kad policists ziemā man zvana un prasa, kur likt dzērāju, kurš guļ uz ielas, ko es varu pateikt? Ved uz savām mājām, lai nenosalst! Nav pat atskurbtuves.»

D. Vingris ir nikns: «Mēs jau redzam – ahā, šim ir «lunnaja pohodka», tātad divīti ir dabūjis. Tagad sociālie darbinieki un bāriņtiesas darbinieki tiek padarīti par ļaundariem – kāpēc nerūpējas, kāpēc neredz? Kā lai izvērtē riskus, kāds cilvēks būs tad, kad dzēris? Jā, var ņemt vērā riskus ģimenē, bet ja kāds smadzenes ir nodzēris? Kā panākt veselīgu dzīvesveidu? Kā izglābt cilvēkus un nenodzirdīt tautu, ja alkohola tirgotājiem un ražotājiem vajag peļņu?»

Apsūdzētais 1962. gadā dzimušais vīrietis noziegumu pret bērnu pastrādājis dzērumā. Vai arī māte tobrīd bija reibumā? Cilvēkiem mutes neaizbāzīsi – problēmas ar alkoholu bijušas arī viņai. Mazulīti vardarbīgā vīrieša tuvumā māte atstājusi it kā uz piecām minūtēm un izgājusi no dzīvokļa, bet ir naivi cerēt, ka netaps zināms, kurp sieviete devās.

Vienaldzība atspēlējas

Tomēr tiem, kuri pēc nozieguma sākuši klāstīt, kā sieviete un vīrietis dzīvojuši līdz tam, ko darījuši, D. Vingris asi pārmet: «Kāpēc neziņoja tie, kuri ir gudri komentēt pēc notikušā?» Bāriņtiesas priekšsēdētāja uzsver, ka apkārtējo cilvēku rīcība ļauj ātri atklāt problēmas ģimenē. Par konkrētās sievietes dzīvesveidu vai attieksmi pret bērniem bāriņtiesā sūdzības nebija saņemtas. Lai gan – ja sieviete tiešām iedzēra, vai neviens to nepamanīja? «Jautājumu ir vairāk nekā atbilžu,» noteica S. Vēze.

D. Vingris norāda, ka Irši no novada centra atrodas 20 kilometru attālumā. Lai policisti atbrauktu no Aizkraukles un iejauktos ģimenes skandālā, paies stunda. Un citreiz nemaz nav resursu, lai atbrauktu. Bet citreiz – nav vēlēšanās. Tad nu mazie ciemi vārās savā sulā. Kā sanāk, tā dzīvo.