Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Īstenos sporta internātu pilotprojektu

Ventspilī svarcelšanas atklātajā nodarbībā treneru Eduarda Andruškēviča un Viktora Ščerbatiha vadībā darba grupai savas prasmes demonstrēja pasaules un Eiropas jauniešu čempione, pasaules jaunatnes olimpiādes bronzas medaļas ieguvēja Rebeka Koha © Aivars ĶESTERIS

Ja viss notiks, kā iecerēts, jau šā gada septembrī Ventspilī un Valmierā startēs pilotprojekts sporta reģionālo attīstības centru jeb sporta internātu sistēmas izveidei.

Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izveidotā darba grupa Ventspilī sarīkoja izbraukuma sanāksmi. Valmierā tāda notiks 3. jūnijā.

Darba grupa šobrīd aktīvi strādā, veidojot sporta veidu reģionālo attīstības centru (sporta internātu) sistēmu, lai definētu šo centru darbības nosacījumus, kā arī valsts līdzfinansējuma piešķiršanas kārtību un kritērijus. Minēto centru galvenais uzdevums būtu pildīt valsts pasūtījumu augstas klases sportistu sagatavošanā olimpiskajos sporta veidos – tādu sportistu, kas piedalītos Eiropas un pasaules čempionātu finālsacensībās un olimpiskajās spēlēs.

Darba grupas izbraukuma sanāksmē Olimpiskā centra Ventspils valdes priekšsēdētājs Uldis Boitmanis prezentēja Ventspils pilotprojektu un izstrādātos kritērijus. Ventspilnieki ir gatavi sagatavot augstas klases sportistus svarcelšanā, šorttrekā un šķēpmešanā, jo šajos sporta veidos Ventspilī jau ir nopietnas iestrādes un panākumi pasaules līmenī. Katrā sporta veidā būtu seši audzēkņi. Valmierā sporta internātu plānots veidot BMX jomā.

Ar nelieliem labojumiem darba grupa apstiprināja Ventspils piedāvātos kritērijus, kurus ministrija ņems vērā, izstrādājot sporta reģionālo attīstības centru koncepciju. Saskaņā ar ventspilnieku ierosinājumiem, lai saņemtu valsts atbalstu, sporta centram jānodrošina starptautiskiem standartiem atbilstošas sporta bāzes un inventārs. Ir jānodrošina augstākās raudzes treneri, kuriem jāsaņem pieklājīgs atalgojums un pašvaldības izgādāta dzīvesvieta. Sportistiem jānodrošina mūsdienīgi dzīves apstākļi, pienācīga ēdināšana, medicīniskie pakalpojumi un rehabilitācija, kā arī izglītības iespējas – vispārizglītojošā skola, tehnikums vai augstskola. Internātā tiktu uzņemti sportisti, kas jau ir guvuši vērā ņemamus panākumus.

Par centru darbību rūpētos vairāki sadarbības partneri – IZM, pašvaldības, Latvijas Olimpiskā komiteja, Latvijas Olimpiskā vienība, kā arī attiecīgo sporta veidu federācijas, kas kopā ar sadarbības partneriem apstiprinātu gan trenerus, gan sportistus.

Ja viss notiks, kā iecerēts, jau ar šā gada 1. septembri pilotprojekts varētu startēt gan Ventspilī, gan Valmierā. Bet pēc pāris gadiem, izanalizējot pilotprojekta ieguvumus un sasniegtos rezultātus, valsts pasūtījumu varētu veikt arī citi reģionālie olimpiskie centri un sporta organizācijas. Tālākā nākotnē iecerēts veidot ne tikai individuālo sporta veidu, bet arī sporta spēļu reģionālās internātskolas.