Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Vienaudža aizdedzinātājs nepilda vienošanos

© F64

Par vienaudža apliešanu ar spirtu un aizdedzināšanu notiesātais jaunietis nepilda noslēgto vienošanos un cietušajam nemaksā ikmēneša kompensāciju.

Ventspils tiesā noslēgtā vienošanās starp prokuroru un apsūdzēto paredzēja, ka apsūdzētais cietušajam vienaudzim kopumā samaksās 11 596 eiro lielu materiālo un morālo zaudējumu kompensāciju. Ņemot vērā notiesātā finansiālās iespējas, tika noteikts, ka minētā summa viņam nebūs jāsamaksā uzreiz, bet gan pakāpeniski – ne mazāk par 100 eiro mēnesī.

Tomēr cietušā puiša mamma Signe apliecina, ka minētos 100 eiro mēnesī viņi nav redzējuši. Nauda neienāca ne novembrī, ne arī decembrī un janvārī. Februārī dēla kontā ienākuši divi 30 eiro ieskaitījumi – tātad kopā 60 eiro. Martā atkal tukšums, un šomēnes arī naudas vēl nav.

Cik noprotams, situāciju sarežģī tas, ka tiesas lēmumā ir minēti vieni nosacījumi, bet atsevišķajā vienošanās dokumentā citi. Proti, tiesas lēmumā noteikts, ka piespriestā trīs gadu nosacītā soda laikā jaunietim cietušajam ir obligāti jāsamaksā 3600 eiro. Pārējo kompensācijas summu viņš drīkst maksāt vēlāk. Tiesas lēmumā nav atrunāts par 100 eiro maksājumiem mēnesī. Šāds nosacījums iekļauts tikai atsevišķajā vienošanās dokumentā.

Notiesātais jaunietis cietušās puses advokātam atsaucies uz Valsts probācijas dienesta (kas uzrauga tiesas lēmuma izpildi) darbinieku sniegto informāciju, ka viņam nebūt nav jāmaksā minētie 100 eiro mēnesī un viņš tiesas lēmumā noteiktos 3600 eiro var samaksāt kaut tikai vienu dienu pirms trīs gadu nosacītā soda izciešanas beigām. Valsts probācijas dienesta (VPD) Ventspils teritoriālās struktūrvienības vecākā referente Pārsla Kaķīte gan uzsver, ka sākotnēji notiesātais dienestu nemaz nav informējis, ka bez tiesas lēmuma pastāv arī tāda vienošanās. Tomēr pēc būtības VPD ir saistošs tikai tiesas lēmumā rakstītais, kura izpildi dienests uzrauga un kontrolē. Attiecībā uz vienošanās nosacījumiem dienesta darbinieki var tikai aprunāties, mudināt un motivēt, lai notiesātais ievēro arī tos.

Cik zināms, šobrīd notiesātais ir pārcēlies uz Rīgu un viņu turpinās uzraudzīt VPD Rīgas struktūrvienība. Signe vērsusies gan tur, gan arī pie Latvijas Republikas tiesībsarga, kas viņu konsultēja, kā šādā gadījumā rīkoties. Par turpmāko rīcību Signe vēl apspriedīsies ar advokātu. Viens no vienošanās punktiem paredz, ka vienošanās pārkāpuma gadījumā cietušajam ir tiesības pieprasīt visas neapmaksātās summas nekavējošu atmaksu. Tādā gadījumā jāvēršas tiesā, un, iespējams, tā arī tiks darīts.

Signe ir sašutusi, ka minētā vienošanās pēc būtības ir tikai tukša skaņa un par katru eiro viņai jāskrien notiesātajam pakaļ. Par jaunieša vienaldzīgo attieksmi liecina arī tas, ka viņš nav centies sazināties ar cietušajiem un nav mēģinājis izskaidrot situāciju, kādēļ vienošanos nepilda. «Sanāk, ka viņš sakropļo otru cilvēku un viņam par to nekas nav – viņš brīvi brauc pa Latviju, un neviens viņu nekontrolē,» norāda Signe. Viņa domā, ka pēc trīs gadiem, kad notiesātajam beigsies nosacītais sods, viņš var aizmukt uz ārzemēm un atlikušos 7000 eiro tā arī nesamaksāt. Signe cerēja, ka līdz ar panākto vienošanos tiks paātrināts tiesas process, lai nopietnos apdegumus guvušajam dēlam būtu mazāks stress. Taču nu izrādās, ka nekas nav beidzies un cīņa vēl turpinās.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka nežēlīgais noziegums notika pirms diviem gadiem kādas mājas ballītes laikā Ventspilī. Pie kāda nepilngadīga jaunieša sapulcējās jauniešu kompānija uz ballīti ar alkohola lietošanu. Vecāki bija aizbraukuši ceļojumā, un mājās bijusi vien vecmāmiņa, kas aizgājusi gulēt. Apsūdzētais jaunietis, kurš tobrīd vēl bija 17 gadus vecs, vakara gaitā pazemojoši izturējās pret 16 gadus veco Andi. Kad Andis aizgājis gulēt citā istabā, apsūdzētais aizmigušajam uz apģērba uzlēja skapītī atrastu spirtu un aizdedzināja to ar savām šķiltavām. Jaunietis pēc zēna aizdedzināšanas aizbēdzis un atstājis cietušo degam. Andim pēc notikušā veiktas vairākas operācijas un joprojām notiek rehabilitācijas process.