Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Strādā ražīgi, aug jaunradoši

© Ojārs Lūsis

Valmieras Valsts ģimnāzija (VVĢ) – stalts, simtgadīgs kuģis Gaujas krastā, un buras tam esam mēs visi. Arhitekta Aleksandra Kizelbaša celtne E burta formā, skatot no putna lidojuma, simbolizē vārdu evaņģēlijs.

Mācību darbs. Inovācijas

Ģimnāziju par savu skolu sauc gandrīz 500 jauniešu no vairāk nekā 50 tuvākām un tālākām apdzīvotām vietām.

Ģimnāzijā audzēkņi apgūst pamatizglītības programmu un piecas vidējās izglītības programmas: matemātikas un datorzinību, dabaszinību un tehnikas, humanitāro un sociālo, vispārizglītojošo un profesionālo IP mākslās (teātra pamati, vizuālā māksla, mūzika – instrumenta spēle). Šī gada inovācija reģionālajā dabaszinību un inženiertehnisko zinātņu mācību centrā, kas atrodas ģimnāzijā, ir 3 dimensiju printeris. Printeris palīdz skolēniem vizualizēt telpiskus objektus tehniskajā grafikā, ģeometrijā un citās stundās.

3D klasē skolēniem ir iespēja strādāt arī ar 3D tāfeli, lai plaknes un šķēlumi iegūtu apveidu un palīdzētu attīstīt tehnisko domāšanu. Savs interesentu loks ir izveidojies arī robotikas pulciņam, kas ar azartu un aizrautību paver logu uz zinātnes pasauli.

Svešvalodas un starptautiskie sakari

Skolēni apgūst angļu, vācu, krievu un franču valodu. Skolā iespējams iegūt starptautiski atzītus diplomus: DSD – vācu valodā, IELTS – angļu valodā, ECL – krievu valodā. Katru gadu skolēnu grupas dodas valodas praksē uz Vāciju. Franču valodas mācīšanos krietni vien interesantāku dara nodarbības Francijas institūtā Latvijā. Ar draudzības skolu skolēniem un skolotājiem no Vilandes, Tartu un Panevēžas tiekamies regulāri kopīgos koncertos, semināros, izstādēs, sporta sacensībās. VVĢ ir UNESCO asociētā skola.

Papildu izglītība

Papildizglītības skolās – Vidzemes Jauno ģeogrāfu skolā, Vidzemes Matemātikas skolā, Jauno ķīmiķu skolā, Jauno fiziķu skolā, Jauno biologu un mediķu skolā, Jauno politiķu skolā, Jauno juristu skolā, Jauno finansistu un ekonomistu skolā, Jauno pedagogu, psihologu un mākslinieku skolā – ar VVĢ un reģiona jauniešiem strādā augsta līmeņa speciālisti – augstskolu mācībspēki, zinātnieki, mākslinieki, politiķi, uzņēmumu vadītāji utt. Sadarbības partneri ir Latvijas Zinātņu akadēmija, ārvalstu vēstniecības, Latvijas UniversitāteRīgas Tehniskā universitāte, Vidzemes augstskola, Juridiskā koledža, Rīgas Stradiņa universitāte un citas. Veiksmīgākie iegūst budžeta vietas augstskolās. Audzēkņi iecienījuši arī izbraukuma nodarbības Rīgā un Valmierā, piemēram, Saeimā, Rīgas brīvostā, Rīgas Stradiņa universitātē, banku filiālēs, Vidzemes slimnīcā, AS Valmieras stikla šķiedra un citur.

Māksla

Pie mums notiek aktīva mākslas izstāžu darbība divās zālēs – izstāžu zālē Leduspagrabs un 2. stāva vestibilā. Darbus eksponē gan skolēni, gan ievērojami mākslinieki, piemēram, Maija Tabaka, Osvalds Zvejsalnieks, Jānis Anmanis, Sandra Krastiņa, Andris Vītoliņš un citi, pašlaik skatāma grafikas izstāde LĒCIENS, kas organizēta par godu Grafikas kameras 20 gadu jubilejai. Ģimnāzijā ir liela mākslas darbu kolekcija.

Skolā darbojas jauktais koris Bonus, meiteņu koris Gamma, tautas deju kopa Pērkonītis, pūtēju orķestris Si bemol – šie kolektīvi ir aktīvi Dziesmu svētku dalībnieki daudzu gadu garumā. Mākslinieciskā jaunrade rodama arī keramikas pulciņā, aušanas studijā Riekums, jau 50 gadus literārajā žurnālā Pīlādzītis un laikrakstā Skolas Kabata, kā arī skolēnu radošo darbu gadskārtējās izstādēs.

Atbalsts skolēniem

VVĢ ir iespējams saņemt daudzveidīgu atbalstu sava redzesloka paplašināšanai – Jāzepa Teodora Beldava un Absolventu fonda balvas, kā arī K. Adenauera fonda stipendijas.

Tradīcijas

Plaši un sirsnīgi atzīmējam Draudzīgā aicinājuma dienu, kas izskan gluži kā pateicības dievkalpojums labvēļiem – grāmatu dāvinātājiem no izdevniecībām RAKA, Neputns, Jumava, Pētergailis, Lielvārds. Dāvana skolai ir arī glezna vai lekcija, vai finansiāls atbalsts jaunam censonim, remontiem vai mēbeļu iegādei. Dāvana skolai ir arī dziesma, ko šā gada svētkos mums sniedza dziedātājs Ansis Sauka. Lieliska tradīcija ir absolventu basketbola turnīrs, kurš šogad notika 30. reizi. Tradīcija ir arī skolas jubilejas svinības, 2015. gada 9. maijā skolai būs – 95. Mainās paaudzes. Mūžīgs ir cilvēka gara skaistums un spēks.