Svētdiena, 12.maijs

redeem Ina, Ināra, Inārs, Valija

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Tukuma tirgus - stabila vērtība

Tukuma tirgū iespējams iegādāties svaigus, ekoloģiski tīrus lauku labumus © Ojārs Lūsis

Jaunais tirgus laukums Tukumā tika izveidots 20. gadsimta sākumā, un, laikam ejot, tirgus savu kolorītu un nozīmi nebūt nav zaudējis. Pircējiem tā ir iespēja iegādāties svaigu, ekoloģiski tīru vietējo ražotāju produkciju.

Tuvāk viens otram

Šobrīd tirgus tāpat kā agrāk strādā trīs reizes nedēļā – otrdienās, ceturtdienās un sestdienās no agra rīta līdz pulksten diviem dienā, pulcinot vienkopus apkārtnes zemniekus un pārējos tirdziniekus uz lauku labumu pārdošanu, lutinot tirgus apmeklētājus ar dārzu, meža, pļavu un jūras veltēm. SIA Tukuma tirgus valdes priekšsēdētāja Irina Taube teic, ka šādam darba laikam ir vairākas priekšrocības: iespēja koncentrēt pircēju plūsmu, jo viņi zina – tirgus rīt nebūs, tādēļ visu nepieciešamo jāpaspēj iegādāties laikus; ir garants, ka produkti ir svaigi, jo, piemēram, gaļa ilgi stāvēt nevar – vakar lopiņš tika nokauts, šodien gaļa ir tirgū; raitāka tirgošanās pārdevējiem.

Tirgum ir nozīmīga loma gan vietējās ekonomikas stiprināšanā, gan sociālajā jomā. «Tirgus ir nozīmīgs atbalsts mazajiem uzņēmējiem, kuriem darbs savā saimniecībā, visticamāk, ir vienīgais peļņas avots un savu produkciju pārdot lielveikalu tīklos ir grūti. Viņi atnāk uz tirgu, pārdod savu izaudzēto, nopelna iztiku ģimenei un nedodas uz domi lūgt pabalstu. Tirgū iepazīstināt pircējus ar saražoto ir krietni vieglāk, turklāt produktus var tirgot bez lielāka uzcenojuma, kas ir būtisks faktors klientu piesaistē. Ne mazāk svarīgi ir arī tas, ka pircēji var izsekot produkta izcelsmei un atrast tirgotāju, kuram viņi patiešām uzticas. Būtībā tirgus – tā ir savstarpēja komunikācija, personiskāks kontakts,» stāsta I. Taube.

Mazs, bet labs

Sortiments, ko piedāvā tirgotāji, ir plašs. Līdzās gaļas, piena, graudu produktiem, zivīm, dārzeņiem atrodami arī izteikti sezonāli produkti, piemēram, sēnes, ogas, stādi. «Tirgotāju skaits mums arvien saglabājies stabils, lielākā daļa gadu no gada ir vieni un tie paši,» atzīst I. Taube. Vaicāta, vai esošā tirdzniecības platība ir pietiekama un vajadzības gadījumā atļauj tajā ienākt jauniem nomniekiem, viņa atzīst, ka vietu skaits ir ierobežots. Uzņēmums tirgotājiem iznomā tirdzniecības telpas, ja nepieciešams, nodrošina arī inventāru, sākot ar svariem un nojumēm un beidzot ar priekšautiem un tīrīšanas līdzekļiem. Papildus ir iespējams uzstādīt mobilos saliekamos galdus, bet tas ir iepriekš jāsaskaņo, jānoskaidro – būs vieta vai tomēr nē. Potenciālie klienti var sazināties pa telefonu 63124281. Katrs pārdevējs savu vietu abonē, līdz ar to tā viņam ir garantēta, bet, ja kādu apstākļu sakritības dēļ nevar ierasties, par to paziņo līdz iepriekšējās dienas pulksten 20. Tad šo vietu iespējams izīrēt citam. «Mūsu prioritāte ir kvalitāte un galvenais uzdevums – spēt pilnvērtīgi nodrošināt tirdzniecības procesu. Kvantitāte ne vienmēr nāk par labu, turklāt tas, ka vietas nedaudz pietrūkst, esošās padara vēl iekārojamākas,» pārliecināta ir I. Taube.

Iecerēts sakārtot un labiekārtot

Zeme, uz kuras atrodas Tukuma tirgus, pieder pašvaldībai, tādēļ uzņēmums un dome strādā ciešā sazobē. Aktuāls ir jautājums par tirgus vizuālo izskatu un labiekārtošanu. «Esam kaimiņi, un tas nenoliedzami uzliek par pienākumu domāt un rūpēties par to, kā izskatāmies. Turklāt šobrīd noris Tukuma zīmola veidošana, kuras ietvaros iedzīvotāju vidū tika veikta aptauja par to, ar ko viņiem asociējas Tukums. Tirgus šajā asociāciju skalā atrodas piektajā vai sestajā vietā,» stāsta I. Taube. «Ar mēru Ēriku Lukmanu esam runājuši, kā tirgus varētu iekļauties kopējā Tukuma tēla izveides programmā, kādus mūs grib redzēt pilsētas vadība.»

Iecerēts pakāpeniski sakārtot Tukuma tirgus laukumu un nojumes. Vissliktākajā stāvoklī atradās laukuma segums, tādēļ pērn vietās, kur tika noņemts asfalta segums, ierīkots bruģis. Kopumā izbruģēja 800 kvadrātmetru platību. Nu kārta nojumēm, kas, kā norāda I. Taube, ir katastrofālā stāvoklī. Pēdējais etaps paredz laukuma seguma nomaiņu starp nojumēm.