Ceturtdiena, 9.maijs

redeem Einārs, Ervīns, Klāvs

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Burtniekos notiks konference par ezeru apsaimniekošanu

12.decembrī Burtnieku novadā notiks konference "Zinātniskos datos balstīta ezeru apsaimniekošana - Burtnieku ezera piemērs", kurā vairāki ezeru apsaimniekotāji un vides speciālisti diskutēs par ezeru apsaimniekošanu, balstoties uz novērojumos un pētījumos iegūtiem datiem, kā piemēru izmantojot Burtnieku, Liepājas un Lubāna ezera apsaimniekošanu, aģentūru LETA informēja Burtnieku novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Zane Ābelīte-Medne.

Pasākumā ar prezentāciju par Burtnieku ezera ekoloģiskajām problēmām, zinātnisko izpēti un iespējamiem apsaimniekošanas risinājumiem uzstāsies Vides risinājumu institūta speciālists Matīss Žagars, savukārt par valsts AS "Latvijas Valsts Meži" pieredzi ezeru apsaimniekošanā stāstīs Aldis Sāvičs un Dzintra Zālīte. Liepājas ezera apsaimniekošanas pieredzē dalīsies biedrības "Liepājas ezeri" pārstāvis Ēvalds Urtāns, bet Lubāna ezera apsaimniekošanas pieredzē - Anda Zeize un Dainis Tučs no Dabas aizsardzības pārvaldes.

Kā pastāstīja Ābelīte-Medne, par ezeru apsaimniekošanas un ekoloģiskās atveseļošanas pieredzi Somijā stāstīs Somijas Vides institūta vadošais pētnieks ar vairāk kā 40 gadu pieredzi ezeru izpētē un apsaimniekošanā - Sammalkorpi Ilks. Savukārt Makšķernieku organizāciju sadarbības padomes pārstāvis Māris Olte un Vides risinājumu institūta pārstāvis Armands Roze stāstīs par licencēto makšķerēšanu kā ezeru apsaimniekošanas instrumentu, bet Latvijas pašvaldību savienības pārstāve Sniedze Sproģe informēs par zemes pārvaldības likumu un iekšējo ūdeņu valdījumu.

Jau ziņots, ka šī gada pavasarī Burtnieku novada pašvaldība sadarbībā ar Vides risinājumu institūtu uzsāka projektu "Burtnieka ezera apsaimniekošanas stratēģijas izstrāde". Projekta mērķis ir uz zinātniskiem pamatiem radīt ilgtspējīgu ezera apsaimniekošanas stratēģiju, kas būtu dabai un cilvēkiem draudzīga. Kopš projekta uzsākšanas ir iegūti kompleksi dati par ezera ekosistēmu un veikta to matemātiska modelēšana.

Kā pastāstīja Ābelīte-Medne, jau līdz šim iegūtie rezultāti ļauj pamatoti prognozēt, kādas apsaimniekošanas metodes pielietojamas, lai uzlabotu ezera ekoloģisko stāvokli. Tā kā līdzīgas problēmas sastopamas arī citos Latvijas ezeros, Burtnieka ezera gadījuma izpēte varētu ievērojami atvieglot ezeru apsaimniekotāju darbu, tādēļ šis piemērs tiks izmantots arī konferencē.

Pašvaldības pārstāve arī norādīja, ka konferences ideja tapusi pēc pašvaldības iniciatīvas.