Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Tieslietu ministrijai aktīvistam Gardam būs jāizmaksā 1000 latu kompensācija

Rīgas apgabaltiesa šodien daļēji apmierināja laikraksta "DDD" izdevēja, un labēji radikālā nacionālistu aktīvista Aivara Gardas sūdzību pret Tieslietu ministriju (TM), Ģenerālprokuratūru un Drošības policiju (DP), prasītāja labā piedzenot 1000 latu kompensāciju, informē apgabaltiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš.

Pēc pilna sprieduma teksta pasludināšanas, kas notiks 17.oktobrī, tiesas nolēmumu 30 dienu laikā būs iespējams pārsūdzēt kasācijas kārtībā Augstākās tiesas (AT) Tiesu palātā. Šis tiesas lēmums ir daļēji pretējs pirmās instances tiesai, jo Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa pagājušā gada 19.oktobrī prasību noraidīja pilnībā.

Aigars Garda pagājušā gada rudenī vērsās tiesā, lai no TM, Ģenerālprokuratūras un DP piedzītu kompensāciju 10 000 latu apjomā, kā arī Garda pieprasīja atvainošanos sakarā ar morālā un mantiskā kaitējuma nodarīšanu saistībā ar lietu, kur Rīgas tiesu apgabala prokuratūra apsūdzēja Gardu un citus laikraksta "DDD" veidotājus par naida kurināšanu un nesaticības veidošanu. Šajā tiesvedībā AT Senāts Gardu attaisnoja.

Toreiz Rīgas tiesu apgabala prokuratūra, izvirzot apsūdzību, norādīja, ka "DDD" žurnālisti publicējuši nesaticību veicinošus un naidīgus rakstus attiecībā uz ebrejiem un citu tautību personām, un Garda savā rakstā nepārprotami izteicies pret krieviski runājošajiem, kas Latvijā iebraukuši laika posmā no 1940.līdz 1941.gadam.

Toreiz Garda norādīja, ka lieta tika safabricēta un viņa vajāšana notika savu politisko uzskatu dēļ.

Pirmajā instancē Garda gan no prasības pret Ģenerālprokuratūru un DP attiecās, un tā tika uzturēta pret TM. Kā aģentūrai LETA komentēja pats Garda, tad prasība pret TM tika jāuztur likumā paredzētās kārtības dēļ, jo tā ir atbildīga par Ģenerālprokuratūru un DP, paliekot par "peramo zēnu". Garda atzīmēja, ka ministrija, "protams, nav vainīga, bet maksāt tai nāksies".