Piektdiena, 17.maijs

redeem Dailis, Herberts, Umberts

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Makšķerēšana vieno ideoloģiskos pretiniekus

© kasjauns.lv

Nesen portālā kasjauns.lv bija lasāms par to kā kādreizējais Tautas partijas līderis Kārlis L eiškalns, miljonārs Raimonds Gerkens, viņa palīgs Elmārs Trušelis un uzņēmējs Māris Mednis nodevušies makšķerēšanai Storumana ezerā Zviedrijā. Tiesa, daudz dziļāku dimensiju šim šķietami necilajam notikumam piešķir tas fakts, ka vecās politiskās gvardes kompānijai bija piebiedrojies arī viens no redzamākajiem tiesiskuma koalīcijas cilvēkiem, partijas Vienotība frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis.

Publikācija vēstīja, ka miljonārs R. Gerkens jau ilgus gadus draugu kompānijā mēdz nodoties makšķerēšanas vaļaspriekam. Parasti kopā ar uzņēmēju zivju medības bauda gan K. Leiškalns, gan arī arī sociologu Aigaru Freimani, taču šoreiz, neatliekamu darbu dēļ, viņš neesot varējis uzturēt tradīciju un viņa vietā uz Zviedriju devās Dz. Zaķis.

Runā ne tikai par zivīm

Lai gan brīvā laika pavadīšanas skar katra cilvēka privāto telpu, tomēr šī notikuma sakarā rodas vairāki ētiskas dabas jautājumi. Tā, piemēram, cik objektīvs savos spriedumos par Latvijas politisko vidi un atsevišķu partiju veikumu var būt politologs, kurš regulāri atpūšas kopā ar politiķiem? Kā zināms, A. Freimanis ir viens no tiem ekspertiem, kura viedokli bieži uzklausa mediji. Tāpat A. Freimanis vada kompāniju Latvijas Fakti, kuras apkopotie reitingi un socioloģiskās aptaujas ir ļoti būtiski ikvienai politiskajai organizācijai.

Pats A. Freimanis Neatkarīgajai atzina, ka jau gadiem nododas makšķerēšanas vaļaspriekam kopā ar R. Gerkenu un K. Leiškalnu, taču šī draudzība viņam netraucējot objektīvi spriest par politiskās vides norisēm. „Var, protams, diskutēt par to, cik tas viss ir ētiksi, taču Latvijā kompāniju, kurās kopā atpūšas politologi, dažādu partiju politiķi un uzņēmēji, ir daudz. Šādas draugu grupas netop vienā dienā, tādēļ zināma emocionāla saikne starp cilvēkiem veidojas, taču tas darbam netraucē. Tolerances dēļ es nekad nesniegšu kādu nievājošu komentāru par Kārli Leiškalnu personīgi, taču nekad neesmu kavējies kritizēt Tautas partiju kā tādu un Kārlis par to nav apvainojies,” norāda politologs. A. Freimanis arī apgalvoja, ka kopīgai makšķerēšanai vai medībām nereti nododas arī dažādu partiju politiķi. „Maldās tie, kuri domā, ka atpūtas laikā politiķi pārrunā darba jautājumus. Tieši otrādi, par politiku tiek runāts maz. Taču ir, protams, brīži, kad divu dažādu partiju cilvēkiem pat atpūtas laikā rodas domstarpības vai arī ir nepieciešamība pārrunāt darba jautājumus,” bija atklāts eksperts.

Jāvar godīgi atzīt savus privātos kontaktus

Politologs Filips Rajevskis ir skeptisks par brāļošanos ar politiķiem. „Būtu muļķīgi noliegt, ka zināma dilemma tajā pastāv. Ideālā variantā nevajadzētu uzturēt nekādus privātus kontaktus ar tiem, kuru darbs tev vēlāk ir jāanalizē. Taču Latvija ir maza un, darbojoties vienā nozarē, privātu kontaktu veidošanās ir praktiski neizbēgama. Lai gan man pamatā nav tuvu draugu politiķu vidū, tomēr, piemēram, ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču es pazīstu jau kopš bērnības. Šīs politiskās figūras veikumu es nekomentētu un katram politologam būtu jāvar godīgi atzīt savus privātos kontaktus, lai tos nejauktu ar darbu,” pārliecināts F. Rajevskis. Eksperts arī ar zināmu ironiju vērtē viedokli par to, ka kopīgas atpūtas laikā dažādu partiju cilvēki nebīda kopīgas lietas. „Politiķiem ļoti uzmanīgi jāizvērtē tas, ar kādiem cilvēkiem viņš brauc kopīgi makšķerēt, sauļoties vai medīt. Jāapzinās, ka valsts pārvaldē iesaistīto publisko personu privātā dzīve un draugu loks vairs nav tikai viņu subjektīvā lieta,” pauda eksperts.

Vieno tikai hobijs

Tikmēr deputāts Dz. Zaķis, acīmredzot, ir izvērtējis, ka, neraugoties uz Vienotības principu noniecināt veco politisko kliķi un oligarhu partiju, tieši K. Leišklna kompānija ir kopīgai atpūtai vispiemērotākā. Atpūsties kādreizējā Tautas partijas līdera sabiedrībā Dz. Zaķi nav atturējis arī tas, ka šobrīd K. Leiškalns ir Latvijas ostu asociācijas vadītājs un Rīgas brīvostas valdes priekšsēdētāja padomnieks, savukārt Vienotība ir uzsākusi vērienīgu tīrīšanu ostu valdēs. Sarunā ar Neatkarīgo Dz. Zaķis apgalvoja, ka par ostām un politiku atpūtas laikā neesot runāts, lai gan nav grūti nojaust, ka tiesiskuma koalīcijas plāni attiecībā uz ostu vadību varētu būt K. Leiškalnu ļoti interesējošs temats. „Nedomāju, ka brauciens uz Zviedriju būtu kā īpaši jāakcentēm, jo šī nav pirmā reize, kad šādā sastāvā nododamies vaļaspriekam,” pauda Dz. Zaķis. „Mūs vieno tikai kopīgs hobijs un makšķerēšanai ar ideoloģiju nav nekāda sakara. Politika ir kompromisu un komunikācijas māksla, tādēļ tas ir tikai normāli, ja, neraugoties uz partiju domstarpībām, dažādas organizācijas pārstāvoši cilvēki ir spējīgi rast kopīgu valodu arī ārpus darba.”