Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Zināmi partijas "Saskaņa" Eiropas Parlamenta vēlēšanu kandidāti

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Partija "Saskaņa" Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanu sarakstā iekļāvusi pašvaldību deputātus,  pedagogus un citu profesiju pārstāvjus.

Saraksta līderi EP vēlēšanās būs esošais EP deputāts un partijas līdzpriekšsēdētājs Nils Ušakovs, sabiedriskā aktīviste Olga Petkeviča un politiskā spēka līdzpriekšsēdētāja Regīna Ločmele.

Sestdien Zilupes kultūras namā partija prezentēja EP vēlēšanu programmu un iepazīstināja ar pārējiem EP deputāta kandidātiem - Līvānu novada domes deputātu un pedagogu Andreju Bondarevu, Jelgavas novada domes deputāti un Rīgas Stradiņa universitātes Studiju programmu attīstības projektu vadītāju Irina Dolgovu, pārdevēju Igoru Orlovu, apsaimniekošanas biedrību valdes locekli Jekaterinu Morozovu, preču pieņēmēju Raiti Grebežu, Augšdaugavas novada domes deputātu un Ilūkstes vidusskolas pasniedzēju Viktoru Jasiņaviču, kā arī Rīgas domes deputāti un 80.vidusskolas vadītāju Anna Vladovu.

Tāpat EP vēlēšanās startēs Apsaimniekošanas biedrību valdes locekle Anna Vaisjūna, Saeimas bijušais deputāts un biedrības "Latvijas Krievu mācībvalodas skolu atbalsta asociācija" valdes priekšsēdētājs Igors Pimenovs, Ventspils pilsētas domes Administratīvās komisijas loceklis Vitālijs Trusevičs, "Saskaņas" valdes locekle Viktorija Tarane, Liepājas pašvaldības deputāte, ārste Helēna Geriloviča, uzņēmēja Elīna Leitāne, džudo treneris Vladislavs Minginovičs, kā arī Dagdas Kultūras centra vadītāja un Krāslavas Bērnu un jauniešu centra interešu izglītības skolotāja Inese Plesņa.

Ušakovs jau paziņojis, ka nepieciešams strādāt, lai EP līmenī panāktu vairāk naudas ekonomiskās krīzes un kara seku pārvarēšanai. Tāpat nepieciešams atsevišķs finansiāls atbalsts reģioniem, kas atrodas pie ES ārējās robežas - Latvijai un attiecīgi Latgalei, kā arī Igaunijai, Lietuvai un Somijai.

Vēl partija vēlas strādāt pie kopējas Eiropas pieejas ieviešanas minimālās pieļaujamās pensijas un minimālo pieļaujamo pabalstu līmeņa noteikšanai.

"Saskaņas" prioritāte būs arī mājokļu programma - lielāks atbalsts gan esošā dzīvojamā fonda siltināšanai un renovācijai, gan jaunu, modernu mājokļu būvniecībai.

Tāpat partija iestāsies par Eiropas Veselības savienības izveidošanu, uzsverot, ka ES būtu daudz vairāk jāiesaistās veselības un medicīnas jomā, neatstājot visu valstu iestāžu ziņā.

Partija arī uzskata, ka ir jāpalielina finansējums izglītības un zinātnes programmām, tostarp programmām, kas paredzētas jauno skolotāju apmācībai. Jāparedz atbalsts daudzvalodu izglītības veidu attīstībai un jāpalielina finansējums jauniešiem, mazinot bezdarbu jauniešu vidū.

Pasākumā Zilupē EP deputātu kandidāti latviešu un krievu valodās akcentēja drūmo sociālpolitisko situāciju Latvijā un nepieciešamību pēc ES atbalsta, īpaši Latgalei.

Tostarp Ločmele norādīja, ka ir pagājuši 20 gadi kopš Latvija ir ES, bet joprojām ir viena no valstīm ar viszemāko attīstības līmeni. Viņa pauda, ka ir kauns par šādu situāciju, tāpēc EP deputātiem ir jāstrādā pie šīs problēmas risināšanas. "Uz nabadzības sliekšņa ir veci cilvēki, strādājošas sievietes un invalīdi. Un tas arī mūsu nacionālais kauns," teica Ločmele.

Vienlaikus Petkeviča prezentācijā akcentēja cilvēktiesību nozīmi, savukārt Vladova akcentēja problemātisko situāciju Latvijas izglītības jomā. Tajā pašā laikā Plesņa uzsvēra, ka ir nepieciešams lielāks ES atbalsts kultūrai un radošajām industrijām, kā arī jādomā par atbalstu radošiem cilvēkiem un mazākumtautību kultūrai.