Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Bičevskis nostiprinās banku lobiju parlamentā

Finanšu ministrijas valsts sekretāra Mārtiņa Bičevska nonākšana Latvijas Komercbanku asociācijas prezidenta krēslā politiskajā vidē radījusi dažādu attieksmi. Daļa parlamentāriešu to uzskata par klaji nekorektu rīcību, kas vēl vairāk palielinās banku spiedienu uz likumdevējiem, un pat tie politiķi, kuri šajā darbības jomu maiņā nesaskata neko nosodošu, tomēr atzīst, ka līdz ar M. Bičevska pāriešanu ierakumu otrajā pusē banku lobijs jūtami nostiprināsies.

Jāatgādina, ka pagājušās nedēļas nogalē Latvijas Komercbanku asociācijas (LKA) pilnsapulce par savu jauno vadītāju ievēlēja M. Bičevski, kurš tuvākajos mēnešos – pirms jauno pienākumu sākšanas – grasās pabeigt iesāktos darbus ministrijā, proti, sarunas ar starptautiskajiem aizdevējiem par šā gada budžeta konsolidāciju.

Nākotnē M. Bičevskim visciešākā sadarbība varētu veidoties tieši ar Saeimas Budžeta un finanšu komisiju, kas tostarp izskata ar banku sektoru saistītās likumdošanas iniciatīvas. Šīs komisijas vadītājs Jānis Reirs (Vienotība) sarunā ar Neatkarīgo atzina, ka, viņaprāt, M. Bičevska rīcībā nav nekā nosodāma. "Jā, Bičevskis ir zinošs ierēdnis, kurš guvis teicamu izglītību un milzīgu pieredzi, strādājot tieši valsts pārvaldē. Taču viņa pāriešana uz Komercbanku asociāciju nav uzskatāma par nodevību, jo privātais bizness galu galā maksā valstij nodokļus," argumentēja politiķis. Viņš arī teic – nav pamatoti pārmetumi par to, ka Latvijas politiķi līdz šim ir pārlieku izdabājuši banku sektoram. "Visās valstīs pret bankām valda īpaša attieksme – Īrijā, Polijā, Islandē –, un arī Latvija ir ieinteresēta, lai bankas darbotos stabili un ātrāk atsāktu uzņēmējdarbības kreditēšanu. Tāpēc Latvijas bankām ir nepieciešams nopietns lobijs, kāds Bičevskis nenoliedzami būs," savu viedokli pauda J. Reirs, piebilzdams, ka līdz ar tik spēcīga profesionāļa iegūšanu, kāds ir M. Bičevskis, banku lobijs parlamentā tik tiešām varētu pastiprināties.

Tikmēr Saeimas Budžeta un finanšu komisijas deputāts Imants Parādnieks (VL!–TB/LNNK) pauda diametrāli pretēju viedokli. "Ne mirkli nešaubos, ka Bičevskis izmantos visas savas ministrijā gūtās aizkulišu zināšanas un kontaktus banku labā, tādēļ viņa nonākšana jaunajā amatā, protams, ir pilnībā likumiska, taču noteikti nav korekta," sašutumu neslēpa parlamentārietis. "Bičevska pāriešana uz banku asociāciju, manuprāt, ir klaja nekaunība un apliecina, ka runām par banku milzīgo ietekmi uz valsts pārvaldi ir bijis pamats. Ne velti tieši Bičevskis ir nonācis šajā amatā. Domāju, tas varētu liecināt pat par to, ka arī savā līdzšinējā darbā Bičevskis ir bijis divu kungu kalps," klāstīja nacionālo spēku pārstāvis.

***

DZĪVES GĀJUMS

Mārtiņš Bičevskis

Dzimis: 1975. gadā

Izglītība: Augstākā (beidzis Latvijas Universitātes Juridisko fakultāti)

Karjera:

2008 – apstiprināts Finanšu ministrijas valsts sekretāra amatā

2004 – iecelts par Tieslietu ministrijas valsts sekretāru

2003 – iecelts par Iekšlietu ministrijas valsts sekretāra trešo vietnieku

2000 – iecelts par Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieku

2000 – Iekšlietu ministra Mareka Segliņa padomnieks

1999 – Iekšlietu ministrijas parlamentārais sekretārs

1999 – kļuvis par 7. Saeimas deputātu (Tautas partijas sastāvā)

1999 – kļuvis par Latvijas Privatizācijas aģentūras padomes locekli

1998 – a/s Banka LAND prezidenta padomnieks juridiskajos jautājumos