Trešdiena, 8.maijs

redeem Staņislava, Staņislavs, Stefānija

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Noteikts stingrāks regulējums maksātnespējas administratoru uzraudzībai

© F64

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, no nākamā gada nosakot stingrāku maksātnespējas administratoru darba uzraudzību, kā arī ieviešot brīvā tirgus principu tiesiskās aizsardzības procesā.

Izmaiņas stāties spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas, bet virkni likuma normu sāks piemērot 2017.gada vidū.

Akceptētie grozījumi nosaka maksātnespējas administratoru uzraudzības modeļa maiņu. Saskaņā ar pieņemto administratoru profesijas reformu viņu kvalifikācijas pārbaudes funkcija nodota valstij, vienlaikus nosakot stingrākas prasības administratoru kvalifikācijai, reputācijai un profesionalitātei, kā arī ieviešot regulāru administratoru eksamināciju. Kvalifikācijas prasību izpilde tiks kontrolēta reizi divos gados, aģentūru LETA iepriekš informēja Saeimas Preses dienestā.

Noteikts, ka administratora eksāmena kārtošanas priekšnosacījums ir apmācības kursa noklausīšanās un attiecīgo apmācības kursa organizatoru izsniegts apliecinājums. Apliecinājums par apmācības kursa noklausīšanos būs derīgs divus gadus. Ministru kabinets noteiks apmācības kursa minimālo saturu un apjomu, kā arī apliecinājumā par apmācības kursa noklausīšanos iekļaujamās ziņas.

Kā obligāta prasība administratoram izvirzīta nevainojama reputācija. Iespējamu kandidāta neatbilstību šai prasībai izskatīs neatkarīga eksaminācijas komisija.

Tāpat tiks ieviesta maksātnespējas administratoru disciplināratbildību. Par pamatu disciplinārlietas ierosināšanai būs normatīvo aktu būtisks vai sistemātisks pārkāpums vai profesionālo ētikas normu būtisks pārkāpums. Disciplinārlietu komisija varēs piemērot disciplinārsodu, kā arī ierosināt administratora atcelšanu no amata.

Likumā noteikti disciplinārsodi, kādus varēs uzlikt tiesiskās aizsardzības procesa uzraugošajai personai un

administratoram. Konkrētajai personai varēs izteikt piezīmi, piemērojot naudas sodu līdz 150 eiro vai bez tā, rājienu, piemērojot naudas sodu no 150 līdz 15 000 eiro vai bez tā, kā arī šo personu varēs atcelt no administratora amata.

Daļēji atbalstot deputātes Ingas Bites (LRA) priekšlikumu, likumā noteikts, ka disciplinārlietu pret tiesiskās aizsardzības procesa uzraugošo personu un administratoru varēs ierosināt par nodarītiem zaudējumiem valstij, parādniekam vai kreditoriem, ja zaudējumu apmērs pārsniegs 20 minimālās mēnešalgas un tas būs konstatēts ar spēkā stājušos tiesas nolēmumu.

Likumprojektā iekļautais regulējums palielina kreditoru lomu tiesiskās aizsardzības procesā, kā arī paredz iespēju brīvi izvēlēties personu tiesiskās aizsardzības procesa uzraudzības pasākumu veikšanai. Vienlaikus būtiski paplašināts to personu loks, kam būs tiesības uzraudzīt tiesiskās aizsardzības procesu, - tā varēs būt jebkura rīcībspējīga fiziska persona, kurai nepastāv likumā noteikti ierobežojumi.

Tiesiskās aizsardzības procesa norises atbilstību tiesas apstiprinātajam tiesiskās aizsardzības plānam nodrošinās kreditoru vairākuma izvēlētā un tiesas apstiprinātā persona. Ja kreditori nevarēs vienoties par uzraugošās personas kandidātu, to izvēlēsies tiesa. Kreditoru vairākumam būs tiesības jebkurā brīdī mainīt tiesiskās aizsardzības procesa uzraugošo personu.

Precizēts, ka tiesiskās aizsardzības procesa izmaksas ir tiesiskās aizsardzības procesa uzraugošās

personas atlīdzība un izdevumi, kas rodas, nodrošinot tiesiskās aizsardzības procesa likumīgu un efektīvu norisi. Juridiskās personas maksātnespējas procesa un fiziskās personas maksātnespējas procesa izmaksas ir administratora atlīdzība un izdevumi, kas rodas, nodrošinot juridiskās personas maksātnespējas procesa vai fiziskās personas maksātnespējas procesa likumīgu un efektīvu norisi, būs rakstīts likumā.

Noteikts, ka Maksātnespējas administrācijai būs jāinformē sabiedrība par maksātnespējas politikas īstenošanas rezultātiem un maksātnespējas jomas aktuālajiem jautājumiem.