Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Straujuma pārliecināta par nākamā gada budžeta kvalitāti

© F64

Nākamā gada valsts budžets ir ikviena Latvijas iedzīvotāja budžets un tajā ir darīts viss iespējamais, lai pašreizējos ekonomiskajos apstākļos sabalansētu dažādu sabiedrības grupu intereses un mazinātu nevienlīdzību iedzīvotāju ienākumos, uzstājoties Saeimā pirms balsojuma par nākamā gada valsts budžetu, sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

Pamatojot pieaugošos tēriņus Latvijas iekšējai un ārējai drošībai, Straujuma pauda viedokli, ka pasaule patlaban žonglē uz miera un nemiera virves, meklējot līdzsvaru, tāpēc viens no aktuālākajiem jautājumiem sabiedrībā ir par drošību, nākotni un pastāvēšanu. Līdzīgi esot arī Latvijā, kur ir jānotur veselīgs un saprātīgs balanss. "Jebkuri trauksmes laiki pasaules vēsturē ir izmantoti, lai musinātu cilvēku prātus," pauda Straujuma, uzsverot, ka Latvijā to brīnumainā kārtā ir izdevies noturēt līdzsvarā.

Pēc politiķes vārdiem, notikumi Eiropā un pasaulē liecina par to, ka Latvijai ir jābūt gatavai nepieciešamības gadījumā atbilstoši reaģēt uz ārējās vides radītajiem riskiem un apdraudējumu nacionālajai drošībai.

Latvijas iedzīvotājos ir izdzīvotāja un dzīves gudrības gēns, teica Straujuma, paužot pārliecību, ka Latvija arī turpmākajos gados ies uz priekšu un tas notiks ar attīstības degsmi, mierīgu pārliecību, jo citu iespēju nemaz neesot, ja ir vēlme pastāvēt vēl ilgi.

Politiķe atgādināja, ka budžeta veidošanas laikā ir notikušas gan regulāras konstruktīvas, gan arī emocionālas diskusijas ar sadarbības un sociālajiem partneriem. Papildu līdzekļi ir ieguldīti aizsardzībā un iekšējā drošībā, papildu deviņi miljoni tiek ieguldīti izglītībā, papildu desmit miljoni ir novirzīti veselībai. Papildu līdzekļi ir piešķirti policistiem, ugunsdzēsējiem.

Runājot par valdības darbu budžeta veidošanā, viņa uzsvēra, ka tā ir strādājusi atbildīgi, kritika par to ir bijusi veselīga, uz labākiem rezultātiem rosinoša, tomēr reizēm arī pašmērķīga. "Tomēr varu apliecināt, ka esam ar jūsu, visa parlamenta, aktīvu iesaistīšanos, darījuši to labāko iespējamo, rēķinoties ar ārējiem izaicinājumiem, ar kuriem Latvijai būs jāsaskaras tuvākajos gados," teica politiķe.

Straujuma pauda pārliecību, ka darbs pie 2017.gada budžeta ir jāsāk jau šogad, iesaistot katrā no nozarēm partneru redzējumu un idejas.

Pateicoties ikvienam par ieguldījumu budžeta veidošanā, Straujuma novēlēja ikvienam spēku saklausīt otru, būt vienotiem Latvijas labā, kā arī valstisku domāšanu un izturību.