Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

NEPLP par rupjībām ēterā LR5 piemēro 1500 eiro sodu

© F64

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pieņēmusi lēmumu sodīt VSIA "Latvijas Radio" (LR), uzliekot administratīvo sodu - naudas sodu 1500 eiro apmērā par muzikālu darbu ar rupju un nepieklājīgu saturu izplatīšanu programmas "Latvijas Radio 5 - Pieci.lv" (LR5) raidījuma "Beidz ar pieci" rubrikā "3:30 klubs", aģentūru LETA informēja NEPLP Informācijas centra vadītāja Agnese Berga.

Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) un LR Rīcības kodeksa pārkāpumi konstatēti 26.maija, 7.jūnja, 8.jūnija, 9.jūnija un 16.jūnija raidījumos.

NEPLP konstatē, ka minētajos raidījumos izplatīti muzikāli darbi ar rupju un nepieklājīgu tekstu, pārkāpjot EPLL 66.panta otro daļu un izdarot Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.5 panta piektajā daļā paredzēto administratīvo pārkāpumu. LR savos paskaidrojumos pārkāpumu ir atzinusi un ir NEPLP informējusi par satura kvalitātes un vadības kontroles nodrošināšanas procesa ieviešanu.

Minētie muzikālie darbi programmā izskanēja akcijas "Beidz ar pieci" rubrikā "3:30 klubs". Muzikālie darbi nav programmas patstāvīgi veidots saturs, bet kā atsevišķas dziesmas bija klausāmas naktī laikā no plkst.3.30 līdz 4.00. Šajā laikā programmas auditorija ir skaitliski neliela, pēc "TNS Latvia" 2015.gada pavasara datiem, laika posmā no plkst.1.00 līdz 5.00 auditorija nepārsniedz 1000 klausītāju. Šos apsvērumus NEPLP ņēma vērā, lemjot par LR piemērojamo soda apmēru, informēja Berga.

Kā ziņots, NEPLP 30.jūlija sēdē vienbalsīgi pieņēma lēmumu sodīt LR par rupju un nepieklājīgu izteicienu izplatīšanu programmas "Latvijas Radio 5 - Pieci.lv" ("Pieci.lv") raidījuma "Pilnīgs vakars" rubrikā "Pieliec punktu", iepriekš informēja Berga.

LR iepriekš tika piemērots administratīvais sods 8000 eiro apmērā.

Kā norādīja NEPLP pārstāve, pārbaudot raidījuma "Pilnīgs vakars" 14.aprīļa, 21.aprīļa un 28.aprīļa, 5.maija, 12.maija, 19.maija, 26.maija, 2.jūnija un 9.jūnija ierakstus, NEPLP konstatēja, ka raidījumu "Pilnīgs vakars" rubrikā "Pieliec punktu" izplatīti rupji un nepieklājīgi izteicieni.

NEPLP konstatēja, ka minētajos radio raidījumos ir pārkāpta Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma 66.panta 2.daļa, saskaņā ar kuru "sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmas tiek veidotas atbilstoši augstām ētikas un kvalitātes prasībām un atspoguļo sabiedrības uzskatu dažādību". Tāpat ir izdarīts Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 201.5 panta 5.daļā paredzētais administratīvais pārkāpums. Saskaņā ar šo normu par elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu veidošanai vai pakalpojumu sniegšanai pēc pieprasījuma noteikto aizliegumu un ierobežojumu pārkāpumu juridiskajām personām var piemērot naudas sodu no 500 līdz 10 000 eiro.