Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Politiķi lielākoties skeptiski noskaņoti abortu jautājumā

© F64

Pirms attiecīgās idejas nav nonākušas līdz balsošanai, partijas vēl nesteidz formulēt konkrētu nostāju par priekšlikumiem, kas apgrūtinās sieviešu tiesības veikt abortus. Tomēr aģentūras LETA aptaujātie Saeimas politiķi galvenokārt pauž atturīgu vai skeptisku vērtējumu par piedāvātajām izmaiņām.

Saeimā iesniegtajos priekšlikumos uz likumprojekta otro lasījumu rosināts noteikt, ka grūtniecības pārtraukšanu ginekologs drīkst veikt ne agrāk par 120 stundām pēc grūtniecības pārtraukšanas norīkojuma izsniegšanas. Pašlaik likums nosaka 72 stundu termiņu. Tāpat plānots noteikt obligātu konsultāciju pirms grūtniecības pārtraukšanas.

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) vēl nav spriedusi par piedāvātajiem grozījumiem, taču politiskā spēka Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis uzskata, ka būtu jāatstāj pašreizējais likuma regulējams, saglabājot sievietēm brīvību lēmumu pieņemšanā. Politiķis prognozē, ka par piedāvātajām izmaiņām vēl gaidāma plaša diskusija un par šo jautājumu būs jāspriež arī ZZS.

Komentējot apvienības virzītā veselības ministra Gunta Belēviča (ZZS) līdzdalību atsevišķu priekšlikumu iesniegšanā, ZZS frakcijas vadītājs norādīja, ka Belēvičam ir ļoti daudz ideju, taču nav tā, ka Brigmanis tām visām piekristu. ZZS ir brīva un demokrātiska apvienība, kurā deputāti un ministri netiek bargi ierobežoti attiecībā uz savām iniciatīvām, norādīja politiķis, kurš nesaskata problēmu tajā, ka Belēvičs šos priekšlikumus pirms tam nav apspriedis ar politisko spēku.

"Vienotības" frakcija par šiem priekšlikumiem vēl nav lēmusi, aģentūrai LETA sacīja politiskā spēka līdere Solvita Āboltiņa. Paužot personīgo viedokli, Āboltiņa norādīja, ka par šo jautājumu būtu jāspriež pietiekami pragmatiski, nevis emocionāli, kā arī nepieciešams ieklausīties speciālistos. Turklāt medicīniskus pakalpojumus var saņemt ne tikai šeit, uz vietas, bet, piemēram, arī kaimiņvalstīs, piebilda politiķe.

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) deputātiem ir dažādi viedokļi par iesniegtajiem priekšlikumiem, norādīja politiskā spēka līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. VL-TB/LNNK vēlreiz atgriezīsies pie šī jautājumu skatīšanas, kad tas nonāks parlamenta sēdes darba kārtībā.

Opozīcijā esošās partijas "Saskaņa" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs norādīja, ka par šo jautājumu būtu jālemj sievietes pārstāvošajām organizācijām. Viņš kā vīrietis nevar spriest par šo lietu un būtu pilnīgi aplami, ja netiktu uzklausīts sieviešu viedoklis, jo tā ir sabiedrības daļa, kuru skar iecerētās izmaiņas. Pēc tam arī politiskais spēks varētu formulēt savu pozīciju.

Latvijas Reģionu apvienības Saeimas frakcijas vadītājs Dainis Liepiņš pauda, ka frakcijai par šo jautājumu nav bijis kopīga lēmuma. Politiskajā spēkā par to ir dažādi viedokļi un vispirms nepieciešams uzklausīt ekspertu secinājumus par iesniegtajiem priekšlikumiem. Liepiņš uzskata, ka nav slikti, ja valsts finansē konsultāciju nodrošināšanu grūtniecei, taču politiķis piebilst, ka konsultāciju piespiedu nozīmēšana nav laba doma.

Partija "No sirds Latvijai" nav spriedusi par šo jautājumu, taču frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Gunārs Kūtris šos priekšlikumus neatbalsta, jo uzskata to par iejaukšanos cilvēka privātajā dzīvē. Viņš gan neizslēdza iespēju, ka politiskajā spēkā par šiem grozījumiem varētu būt dažādi viedokļi.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisija lūgusi vairākas ministrijas un speciālistus sniegt atzinumus par vairāku deputātu priekšlikumiem likuma grozījumiem, kas cita starpā paredz līdz 120 stundām pagarināt pārdomu laiku pirms grūtniecības pārtraukšanas.

Deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) priekšlikumos grozījumiem Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā uz otro lasījumu rosinājis noteikt, ka grūtniecības pārtraukšanu ginekologs drīkst veikt ne agrāk par 120 stundām pēc grūtniecības pārtraukšanas norīkojuma izsniegšanas.

Deputāti Parādnieks, Guntis Belēvičs (ZZS), Inga Bite (LRA), Nellija Kleinberga (LRA), Mārtiņš Šics (LRA) un Jānis Ruks (LRA) Saeimā iesnieguši vairākus priekšlikumus grozījumu veikšanai, tostarp noteikt obligātu konsultāciju pirms grūtniecības pārtraukšanas.

Piedāvātās izmaiņas arī paredz, ka norīkojumu uz grūtniecības pārtraukšanu mātei, kura izteikusi vēlēšanos mākslīgi pārtraukt grūtniecību, drīkst izsniegt tikai, ja saņemts apliecinājums par dalību paredzētajā konsultācijā, ko sniegusi ar konkrētās grūtniecības pārtraukšanu nesaistīta persona. Tāpat iecerēts noteikt, ka grūtniecības pārtraukšanu nedrīkst veikt ginekologs (dzemdību speciālists), kurš izsniedzis norīkojumu par grūtniecības pārtraukšanu.

Rosināts, ka gadījumos, kad ir runa par grūtniecības pārtraukšanu pacientei, kura ir jaunāka par 16 gadiem, medicīnisku indikāciju dēļ vai gadījumā, kad tā iestājusies izvarošanas rezultātā, likumā paredzētā konsultācija nodrošināma arī mātes vecākiem un aizbildņiem.

Plānots noteikt, ka mātei un tēvam, kuri izteikuši vēlēšanos mākslīgi pārtraukt grūtniecību, valsts nodrošina iespēju saņemt konsultāciju pie sertificēta krīzes grūtniecības speciālista, kā arī, ja nepieciešams, pie konkrētajai situācijai atbilstoša speciālista - jurista, sociālā darbinieka, psihologa, ģimenes terapeita un tamlīdzīgi.

Priekšlikumos likumprojektam arī paredzēts dzimumšūnu donoru minimālo vecumu paaugstināt no 18 līdz 25 gadiem. Tāpat rosināts pārdefinēt kontracepcijas jēdzienu, no jēdzienu "medicīnisku līdzekļu un metožu kopums" izslēdzot vārdu "medicīnisks".

Likumā plānots ierakstīt, ka ārstniecības personas pienākums ir izskaidrot reproduktīvo vecumu sasniegušajiem pacientiem dzimstības regulēšanas iespējamās metodes, sniegt pilnu informāciju par kontracepcijas lietošanas ietekmi uz veselības stāvokli un reporduktīvo veselību un ieteikt piemērotāko dzimstību regulējošo līdzekli un metodi. Savukārt pašlaik normatīvajā aktā noteikts, ka ārstniecības personas pienākums ir izskaidrot kontracepcijas nozīmi dzimstības regulēšanā un reproduktīvās veselības saglabāšanā un ieteikt kontracepciju, lai izsargātos no nevēlamas grūtniecības.

Politiķi tāpat rosina likumā pantos, kuros aprakstīta grūtniecības pārtraukšana, vārdus "sieviete" un "paciente" aizstāt ar vārdu "māte".

Jau iepriekš vairāki no šiem deputātiem piedāvāja veikt dažādas izmaiņas saistībā ar abortiem, piemēram, rosināja noteikt, ka pašvaldības nodrošina obligātu konsultāciju sievietēm, kuras izteikušas vēlēšanos mākslīgi pārtraukt pirmo grūtniecību. Savulaik vairāki no šiem deputātiem arī piedāvāja pagarināt pārdomu laiku pirms aborta veikšanas no 72 līdz 120 stundām, nosakot, ka nedzimusi dzīvība jāaizsarga no prettiesiskiem apdraudējumiem no ieņemšanas brīža un jānodrošina embrija un augļa attīstības aizsardzība, kā arī citas izmaiņas. Tomēr lielākoties šie priekšlikumi netika pieņemti un īstenoti.