Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Deputāti strīdas par "Zolitūdes" komisijas darba organizēšanu

© F64

Zolitūdes lielveikala "Maxima" traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijai nav ilgtermiņa plānu, šodien komisijas sēdes beigās norādīja deputāts Arturs Kaimiņš (LRA). Savukārt komisijas priekšsēdētāja vietniece Regīna Ločmele-Luņova (S) norādīja, ka komisijas vadība nepiekrīt politiķa pārmetumiem un ka varbūt atšķirīgi viedokļi par to, kā jāīsteno komisijas darbs.

Kaimiņš pauda, ka pašreizējais darba plāns tikai vienas nedēļas garumā neveicina sadarbību ar ekspertiem un plašāku sabiedrību, un skaidroja, ka tas liecina, ka komisijas vadība ir "apskurbusi no varas". Ločmele-Luņova norādīja, ka nepiekrīt politiķa viedoklim, jo darbu komisijā var organizēt dažādi. Pašlaik darba organizēšana notiek pēc zinātniskās metodes, kas ir padziļinātās intervijas. Katram komisijas deputātam bija iespēja piedalīties jautājumu sagatavošanā sēdei, sacīja komisijas priekšsēdētāja vietniece. Viņa norādīja, ka Kaimiņš nebija sagatavojis nevienu jautājumu, bet politiķis atbildēja, ka neesot to veicis, jo darbs komisijā notiekot haotiski.

Komisijas priekšsēdētājs Ringolds Balodis (NSL) norādīja, ka Kaimiņš esot centies nokļūt komisijas vadībā, taču viņam tas neesot izdevies. Komentējot Kaimiņa aizrādījumu, ka deputāti nav apstiprinājuši komisijas darba plānu, Balodis žurnālistiem skaidroja, ka balsojums par četriem prioritārajiem blokiem nav gaidāms un ka tos nosaka viņš kā komisijas priekšsēdētājs un komisijas vadība. Iepriekš komisijas sēdē tika pārrunāta šo četru prioritāro bloku īstenošana.

Kaimiņš pauda satraukumu, ka ekspremjers Valdis Dombrovskis (V) var atteikties no piedalīšanās komisijas sēdē, ja viņš uz to netiks laicīgi aicināts.

Jau vēstīts, ka Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisija izveidota, lai vērtētu Latvijas valsts rīcību pēc traģēdijas. Plānots vērtēt valsts darbības traģēdijas seku novēršanā, kā arī darbības, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes, un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu nelaimju atkārtošanos.

Kā ziņots, 2013.gada 21.novembrī, sabrūkot Zolitūdes lielveikala "Maxima" jumta konstrukcijām, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, tostarp arī paši glābēji.