Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Mantas dēļ nošauj vectēvu

© Depositphotos

Mērķtiecīga un var teikt aukstasinīga slepkavība tikai dēļ mantiskajām vērtībām. Slepkava tumsas aizsegā caur virtuves logu nošāva savu tuvinieku un pat iegāja mājā, lai nozagtu maku.

Kā informē Latvijas Republikas prokuratūra, 2024. gada 20. martā Vidzemes rajona tiesa, izskatot lietu, kurā pie kriminālatbildības saukti divi vīrieši - viens par slepkavību mantkārīgā nolūkā un zādzību un otrs par slepkavības atbalstīšanu mantkārīgā nolūkā -, pasludināja saīsināto spriedumu, ar kuru atzina apsūdzētos par vainīgiem minēto noziedzīgo nodarījumu izdarīšanā un sodīja slepkavības izdarītāju ar brīvības atņemšanu uz 18 gadiem un probācijas uzraudzību uz diviem gadiem, savukārt slepkavības atbalstītāju - ar brīvības atņemšanu uz 13 gadiem un probācijas uzraudzību uz vienu gadu. Vienlaikus tiesa pieņēma blakus lēmumu, ar kuru konstatēja divu liecinieku iespējamu nepatiesu liecību sniegšanu. Lēmums nosūtīts izmeklēšanas iestādei pirmstiesas procesuālo darbību veikšanai.

Slepkava bija noslepkavotā mazdēls un viens no diviem viņa mantiniekiem. Nodevību pret vestēvu viņš izdarīja, jo uzskatīja, ka vectēvs gatavojas pārdot savu nekustamo īpašumu, kā arī veic savā īpašumā esošo mežu ciršanu, tādējādi būtiski samazinot mazdēla kā mantinieka mantojamo masu. Tas arī bija iemesls, kāpēc vīrieša galvā radās domas, kuru sekas ir traģiskas - mantkārīgu motīvu vadīts nolēma vectēvu noslepkavot.

Saskaņā ar apsūdzības rakstu, apsūdzētais izņēma no savā īpašumā esošā ieroču seifa uz viņa vārda reģistrētu medību ieroci - bisi - un nodeva to glabāšanā otrai personai, kurš, zinot par apsūdzētā nodomu nogalināt vectēvu, nolēma to atbalstīt un piekrita noglabāt ieroci savā īpašumā. Vairākas dienas vēlāk pēc apsūdzētā norādījumiem slepkavības atbalstītājs ievietoja šaujamieroci savā lietošanā esošajā automašīnā, ar kuru apsūdzētais vēlāk devās uz māju, kur dzīvo vectēvs.

Pienākot pie vectēva mājas virtuves loga un redzot, ka vectēvs atrodas virtuvē, apsūdzētais caur virtuves loga stiklu ar pielādētu medību bisi izdarīja mērķtiecīgu šāvienu cietušajam galvā. Pēc slepkavības izdarīšanas vīrietis iekļuva cietušā dzīvesvietā un nozaga viņa naudas maku.

Slepkavības izdarīšanas laikā otrs apsūdzētais turpināja atbalstīt slepkavības izdarītāja noziedzīgās darbības, viņa vietā pildot darba pienākumus apsardzes uzņēmumā. Atrodoties darba pienākumu veikšanai piešķirtajā automašīnā, viņš sagaidīja cietušā mazdēlu iepriekš norunātā vietā, kur saņēma no viņa aptuveni 140 eiro. Turklāt vēlāk slepkavības atbalstītājs nolūkā slēpt otra apsūdzētā izdarītā noziedzīgā nodarījuma pēdas un noziedzīgā kārtā iegūtos priekšmetus - nolaupīto vectēva naudas maku ar tā saturu - , atrodoties savā dzīvesvietā, sadedzināja krāsnī.