Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Kriminālziņas

Bibliotekāri tiksies ar DP, lai apspriestu sadarbību cīņā ar teroristiem

© Ilustratīvs attēls

Otrdien notiks Latvijas Bibliotekāru padomes un Drošības policijas (DP) pārstāvju tikšanās, kurā tiks apspriesta sadarbība potenciālo teroristu atpazīšanā, liecina Kultūras ministrijas (KM) interneta vietnē pieejamā informācija.

Tikšanās notiks Rīgā, Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 4, plkst.11.

Kā ziņots, terorisma risku mazināšanai DP aicinājusi Latvijas bibliotekārus pievērst uzmanību apmeklētāju pastiprinātai interesei par islāmu un vardarbību saturošo video materiālu vērošanai internetā.

DP mājaslapā ievietotajās rekomendācijās bibliotekāriem teikts, ka Eiropas valstu pieredze liecina, ka teroristu organizācijas internetā aktīvi izplata savus propagandas materiālus. Tie satur terorismu atbalstošu informāciju, kā arī ieteikumus terora aktu sagatavošanai un veikšanai. Šobrīd zināmākie islāmistu teroristu propagandas materiāli ir interneta žurnāli angļu valodā "Inspire", "Dabiq" un "Rumiyah".

Teroristu organizācijas šos materiālus izplata arī interneta sociālajos tīklos, kas ir īpaši populāri jauniešu vidē. Teroristu atbalstītāji arī izmanto sociālos tīklus, lai meklētu un uzrunātu cilvēkus, kuri izrāda interesi par teroristu grupējumiem. Jaunieši, īpaši tie, kuru personības vēl nav nostiprinājušās, var viegli pakļauties teroristu propagandas ietekmei un radikalizēties, kā arī iesaistīties teroristiskās darbībās.

DP aicinājusi Latvijas bibliotēku darbiniekus pievērst uzmanību apmeklētāju pastiprinātai interesei par islāmu, tai skaitā, teroristiskām organizācijām, teroristisko organizāciju propagandas materiāliem. Tāpat DP aicina bibliotēku darbiniekus pievērst uzmanību atklātai atbalsta paušanai terorismam un to organizācijām, īpaši "Daesh" jeb tā dēvētās "Islāma valsts" logotipa demonstrēšanai vai nēsāšanai uz apģērba.

Tāpat drošībnieki ieteikuši bibliotekāriem pievērst uzmanību vardarbību saturošo videomateriālu vērošanai internetā, īpaši teroristu veikto nāvessodu izpildei ar galvas nociršanām, teroristu propagandas materiālu, kā arī terora aktu instrukciju vērošanai. DP arī ieteikuši pievērst uzmanību tam, vai apmeklētājiem ir pastiprināta interese par notiekošo teroristisko organizāciju kontrolētās teritorijās.

DP gan norāda, ka neviena no minētajām pazīmēm nav pilnīgs apstiprinājums indivīda radikalizācijai. Katrs gadījums ir individuāls, un tā izvērtēšanā jāņem vērā identificēto pazīmju kopums.

KM sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale aģentūrai LETA iepriekš apstiprināja, ka Bibliotekāru padome ir ieinteresēta sadarboties ar DP potenciālo teroristu atpazīšanā, taču nepieciešams pilnībā iepazīt varas iestāžu izstrādāto sadarbības plānu.